Aveam doar 7 ani când, împreună cu părinţii si bunicii, am început să vizităm sfintele mănăstiri din frumoasa noastră Moldovă. Participam la slujba religioasă iar, după binecuvântarea preotului, vizitam împrejurimile.
La una dintre mânăstiri am observat pe zidul dinspre nord mai multe plăcuţe pe care erau scrise citate din Sfânta Scriptură sau unele versuri religioase. Am memorat cele scrise pe una dintre plăcuţe cu privire la îndemnurile Bisericii de a ne închina Sfintei Treimi oriunde ne-am afla, dar mai ales acolo unde întâlnim locuri de închinare:
”La orişice răscruce,
Lui Hristos altar!
Să-nalţe Sfânta Cruce
Din hotar până-n hotar.”
Am aflat că aceste construcţii de la răscruci de drumuri se numesc troiţe, sunt construite de credincioşi şi sunt locuri unde trecătorul poate aprinde o lumânare şi poate spune o rugăciune.
S-au ridicat mai mult de 50 de troiţe şi în localitatea noastră, comuna Săvineşti, una mai frumoasă decât alta şi cu hramuri diferite. Una dintre ele m-a impresionat în mod deosebit prin frumuseţea ei dar mai ales prin legenda auzită de la moş Costache si mătuşa Ileana, doi bătrâni nelipsiţi de la Sfintele slujbe din Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, unde slujeşte preotul paroh Petru Munteanu si unde moş Costache este cântăreţ al bisericii.
Troiţa are hramul Sfintii Împaraţi Constantin şi Elena, după numele ctitorilor săi Constantin (n. 26.08.1922) şi Elena (25.06.1925) Vasâlca (Muraru). Moş Costache, aşa cum este cunoscut de săteni, ne spune că a visat într-o noapte cum, în copacul de la stradă, un păr bătrân si noduros, a apărut pentru câteva momente o stea luminoasă. A povestit soţiei cele visate şi s-au hotărât să construiască pe locul şi din lemnul copacului o Troiţă. A tăiat co-pacul şi-a început să-şi procure cele necesare, aducand o Sfântă Cruce de la Târgu Neamţ. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin bunăvoinţa unor rude şi vecini, construcţia a fost terminată, pictată de pictorul Dan Adăscăliţei şi sfinţită la 21.05.2003 de către părintele Petru Munteanu.
Anual, de prăznuirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la Troiţă are loc o slujbă religioasă la care participă mulţi credincioşi locali, dar şi trecători, după care se serveşte o masă, ca mulţumire pentru ajutorul bunului Dumnezeu, iar ctitorii primesc urări de sănătate şi de viaţă îndelungată.
Bianca Savin şi prof. Vasile Sandu