Fiecare dintre noi își aduce aminte cu mare drag de copilărie. Acea perioadă a vieții în care totul era simplu, frumos și nu trebuia să facem mai nimic. Copilăria este o lume a miracolelor, a bucuriei și inocenței. Este lumea jocurilor și a poveștilor, o lume lipsită de griji și încărcată de zâmbete și voie bună.
Când ești copil abia aștepți să crești și să faci ce vrei tu, fără să mai fii ”îngrădit” de părinți. Când crești și dai piept cu viața reală începi să-ți dorești să fii din nou acasă la părinți și să nu ai nici un fel de grijă pe cap. Să nu trebuiască să te gândești la facultate/serviciu/familie și să îți stea mintea doar la ceea ce vrei tu. Așa ca în vremurile de altă dată, când eram copii…
Dar, din păcate, sunt copii care încă din copilărie dau piept cu greutățile vieții și nu mai reușesc să se bucure de anii în care Ileana Cosânzeana sau Alba ca Zăpada și multe alte personaje de poveste le îndulcesc existența.
În sprijinul acestor copii vine Fundația Solidaritate și Speranţă – filiala Săvinești, care în parteneriat cu Centrul social – educativ „Popasul Iubirii Milostive”, care aparține Parohiei ”Sf. Voievozi” din Săvinești, sub îndrumarea părintelui director Petru Munteanu, derulează diverse activități cu caracter educațional, precum și social – filantropic. Centrul asigură zilnic și gratuit o masă caldă la prânz, celor 45 de copii asistați, program de After-school, tabere și excursii, ajutoare materiale (îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jocuri și jucării, materiale igienico-sanitare etc).
Andreia B. este unul dintre copiii asistați de Centrul social educativ. Este în clasa a III-a la Școala Gimnazială ”I. Gervescu”, iar la cei 10 anișori și înconjurată de cei trei frățiori, unul mai mare și doi mai mici, își asumă responsabilități gospodărești, fiind ajutorul de bază al mamei. Tatăl micuței este mai tot timpul plecat în căutarea unui loc de muncă, chiar zilier, pentru a reuși să asigure bani în vederea întreținerea familiei.
Programul zilnic al Andreiei include mersul la școală în prima parte a zilei, după care vine la centru, unde alături de ceilalți prichindei, beneficiază de o masă caldă gratuită: ”Îmi place pizza, dar gogoșile făcute aici sunt delicioase. Vin în fiecare zi cu drag, mâncarea este foarte bună, doamnele de la bucătărie se pricep”. După aceea se așează conștiincioasă la pupitrul de scris pentru a-și face temele în cadrul programului de After School. Îi place să rezolve problemele de matematică, adoră culoare roșie și ar mânca tot timpul pizza și salată cu roșii. Cu o prezență aproape discretă foarte harnică și cuminte te cucerește imediat chipul ei angelic, înfrumusețat de ochii de un albastru azuriu profund.
Lipsurile cu care se confruntă zi de zi au determinat-o să aleagă meseria de vânzătoare, atunci când va fi mare. Ne-a mărturisit și de ce visează la această meserie, pentru a avea în sfârșit tot ceea ce își dorește din magazin.
Își iubește enorm sora mai mică, însă cu frățiorii se mai ceartă din când în când, așa ca între frați. Fiecare copil din familie are câte un talent: faratele mai mare face parte din echipa de juniori a echipei de fotbal Ceahlăul, al doilea are un talent deosebit la muzică.
Din cauza situației financiare precare familia Andreiei nu-și permite să ofere copiilor nici măcar ieșiri în afara comunei Săvinești. Singura ei excursie a făcut-o în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești, alături de ceilalți membri ai Taberei de creație „Aripi de înger”. Și-ar dori foarte mult să meargă să vadă orașul, dar ”când își va câștiga proprii bani din primul salar”, după cum ne-a mărturisit micuța.
În ciuda condițiilor în care locuiesc, toți membrii familiei trăiesc într-o singură cameră într-un bloc, denumit „fantomă” de către comunitatea săvineșteană (fără apă, fără electricitate și fără grup sanitar în incinta clădirii), asta nu-i împiedică să lupte pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai.
Agafia Roșu și Mihaela Bulai
5,480 total views, 6 views today