A venit primăvara și la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”

După lungile luni de iarnă, reci şi întunecate, primăvara readuce natura la viaţă. Zilele devin mai lungi, florile încep să înflorească, pomii şi arbuştii au din nou lăstari, iar vietăţile se trezesc din somnul hibernal.

Primăvara a fost întotdeauna un simbol al renașterii și al reînnoirii. În această perioadă, toate viețuitoarele se trezesc, iar tot ceea cu ce suntem obișnuiți capătă o nouă culoare.

Luna martie nu înseamnă doar a treia lună din calendar, ci şi luna în care primăvara își face simțită prezența.

În tradiţia populară, luna martie se numeşte: mărţişor, germinar, făurel, iar luna martie începe cu obiceiul mărțișorului vestitor al primăverii. Românii sărbătoresc venirea primăverii la începutul lunii martie, deşi – din punct de vedere astronomic – anotimpul în care natura renaşte începe odată cu echinocţiul de primăvară, care în 2023 are loc la 20 martie.

Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Și beneficiarii Centrului de zi din Săvinești s-au pregătit din timp pentru a întâmpina primăvara așa cum se cuvine. Fiecare a pus câte o picătură din sufletul său la realizarea micilor obiecte legate cu şnur alb-roşu. Au muncit cu drag şi entuziasm în cadrul cercului de creație și au confecționat brățari pentru a le dărui celor din comunitate.

Astăzi, 1 martie 2023, „bunicii săvineșteni” au fost vestitori ai anotimpului care trezește natura la viața. Împărțiți în mici grupuri, au dăruit mărțișoare și ghiocei tuturor celor care le-au oferit sprijin, bunătate, îndrumare de-a lungul timpului, să le mulțumească pentru tot ceea ce fac pentru ei, în semn de recunoștință. Așadar, au „adus primăvara” la Primăria comunei Săvinești, la Dispensar, unde doamna doctor Zoe Condurache a rămas plăcut surprinsă, neașteptându-se la o asemenea vizită.

Am exersat şi am creat daruri de primăvară pentru voi, folosind toată îndemânarea noastră, lucrând cu plăcere şi dedicare. Dorim o primăvară luminoasă tuturor!”, a menționat Dorina Negoi, care a lucrat de zor la brățările-mărțișor.

Redăm în rândurile de mai jos, mesajele transmise de beneficiarii Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” Săvinești:

O primăvară frumoasă, cu gânduri bune!” – Maxim Angelica

La mulți ani! O primăvară frumoasă, cu sănătate și multă fericire.” – Aanei Viorica

Ziua în care Dumnezeu a creat speranța a fost, probabil, și cea în care a zămislit primăvara. Vă doresc o primăvară frumoasă, plinp de flori și sănătate.” – Amăriuței Lucica

Fiecare zi din luna martie să vă aducă bucurie, iubire și un motiv de liniște și pace, iar mai presus de toate sănătate.” – Paisa Milica

O primăvară frumoasă cu multă sănătate și La mulți ani!” – Baluș Maria

O primăvară frumoasă cu multe împliniri și sănătate. La mulți ani!” – Măriuța Maria

La mulți ani cu sănătate, vă doresc liniște sufletească și minte trează până-n ceasul cel din urmă” – Roibu Maria

Să vă dea Dumnezeu o primăvară cu mult soare, pace și liniște sufletească și multă sănătate.” – Șefler Didița

Vă doresc, din suflet, o primăvară frumoasă, cu sănătate și bucurii nenumărate, să vă țină întreg anul.” – Vasâlca Tincuța

O primăvară pe placul sufletului vostru, sănătate și bucurii.” – Marcu Augustina

Să vă dea Dumnezeu o primăvară așa cum vă doriți, cu multă sănătate.” – Aurora Cojocaru

„O primăvară frumoasă, cu mult soare în suflet. Sănătate multă!” – Maxim Constantin

Sănătate, bucurii, o primăvară caldă și cu spor!” – Răducu Dumitru

Pe 6 decembrie 2017, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Decizia a fost luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud.

go top