Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
În perioada dintre sărbătorile Naşterii şi Botezului Domnului suntem chemați la o mai mare deschidere spre ceilalți, spre o înțelegere mai adevărată a ceea ce suntem noi în raport cu ei.
Dumnezeu ne-a binecuvântat şi anul acesta să ajungem la marea sărbătoare a Naşterii Fiului Său din Fecioara Maria prin puterea Duhului Sfânt. Dumnezeu a venit în lume, a viețuit printre oameni pentru ca aceştia să redobândească puterea de a viețui autentic aici, pe pământ, în perspectiva vieții veşnice.
Coborârea lui Dumnezeu pe pământ arătată în Naşterea lui Hristos la peştera din Betleem constituie adevărul fundamental descris de Scriptură, mărturisit de Sfinții Părinți şi cântat de Biserică, de slujbele şi colindele sale. Acest adevăr este înțeles şi trăit în viața noastră în chipuri diferite.
În aceste zile de praznic dumnezeiesc, Sfânta Scriptură, slujbele Bisericii şi minunatele colinde bat la uşa inimii noastre, sensibilizându-ne să primim vestea cea bună a coborârii Domnului pe pământ.
Perioada sărbătorii Naşterii Domnului este bun prilej pentru a conştientiza acest adevăr şi a-l trăi cât mai adânc şi cuprinzător. Meditația la taina Naşterii lui Hristos, participarea la Sfânta Liturghie şi pacea sufletească dăruită de colinde pot fi împletite în aceste zile cu bucuria de a fi în familie, de a ne întâlni cu prietenii, de a oferi daruri celor dragi şi celor care sunt în nevoie.
În perioada dintre sărbătorile Naşterii şi Botezului Domnului suntem chemați la o mai mare deschidere spre ceilalți, spre o înțelegere mai adevărată a ceea ce suntem noi în raport cu ei. Pornind de la „zidul despărțitor” dintre om şi Dumnezeu, înlăturat prin Naşterea lui Hristos, este bine să conştientizăm tragedia zidurilor despărțitoare dintre frații de aceeaşi mamă, dintre soți, dintre părinți şi copii, dintre bogați şi săraci, dintre politicieni şi popor, uneori chiar dintre preoți şi credin-cioşi, sau dintre arhierei şi preoți. A fi împreună, a ierta, a fugi de răzbunare, a nu te lăsa cuprins de ispita superiorității în raport cu ceilalți, a avea forța renunțării la părerea proprie în favoarea viziunii mai bune a celuilalt, înseamnă a te lăsa cuprins şi convins de taina Betleemului, de cântarea îngerilor, de bucuria magilor şi a păstorilor.
Naşterea Dumnezeiescului Prunc, prezența Preacuratei Sale Maici şi a bătrânului Iosif, leagănul şi scutecele ar trebui să nască şi să renască în viața românilor bucuria de a fi tată şi mamă, de a avea prunci şi de a veghea la educația lor.
O privire atentă în jurul nostru, de Crăciun, ne prezintă imaginea unei lumi cu înțelesuri şi interpretări diverse asupra semnificației Naşterii Domnului. Modul în care această sărbătoare influențează viața noastră este, de asemenea, diferit de la om la om.
Este bine ca în aceste zile de mare bucurie să ne întrebăm şi noi cu marele duhovnic al pustiei, Părintele Iachint de la Putna: „Cum Îl primim noi pe Iisus Hristos? Cu îndoială, ca evreii cei de demult, sau cu credință, ca magii neamurilor? Îl odihnim pe Domnul în ieslea cea de taină a inimii sau Îl izgonim din cetatea sufletului, asemenea lui Irod? Jertfim Mântuitorului viața noastră, sufletul, puterea, mintea şi tot ce avem mai de preț? Îl întâmpinăm noi astăzi pe Hristos împăcați unii cu alții, spovediți, uniți cu Dumnezeieştile Taine? Sau venim la El plini de ură, certați, nespovediți, întunecați de patimi?”
Rugăm pe Hristos Domnul să ne dăruiască puterea alegerii celei curate şi să înțelegem că sărbătorile Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei îşi împlinesc rostul dacă sunt trăite în duhul Betleemului şi al Iordanului, nu în duhul Babilonului şi al Sodomei, în duhul păcii lăuntrice şi al familiei, nu în iz de bâlci şi iarmaroc.
Rugăciunea noastră se îndreaptă cu stăruință către tronul Preasfintei Treimi spre a primi puterea alegerii celei bune. Pentru aceasta, ne încredințăm milei lui Dumnezeu Tatăl, nădăjduim în iertarea Domnului Hristos şi cerem harul iubirii care ne vine de la Sfântul Duh, Mângâietorul.
Pacea, bucuria şi adevărul Naşterii Domnului să ne cuprindă pe toți! Să avem parte de un sfârşit de an binecuvântat! Dumnezeu să ne aibă sub ocrotirea Lui în Anul Nou ce se apropie, şi care nădăjduim să fie răstimp de apropiere față de Dumnezeu, de înțelegere între oameni şi de pace în țară şi în lume.
Al vostru către Dumnezeu smerit rugător,
† TEOFAN
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei