Anghinarea – un aliment versatil

Anghinarea – un aliment versatil

Anghinarea este o plantă ierboasă de origine mediteraneană, care se cultivă și pe teritoriul țării noastre în regiunile din sud. Este considerată o legumă, dar de fapt, ea este un soi de ciulin. În primul an de la cultivare se dezvoltă frunzele lungi de până la un metru și late de 30 cm, cu margini crestate, de culoare albicioasă, cu peri deși. Fiind sensibilă la temperaturi scăzute, pe timpul iernii trebuie protejată de frig prin acoperire cu frunze sau paie. Abia în al doilea an dintre frunzele înalte apar și flori mari de culoare violacee în formă globuloasă. În scop terapeutic se utilizează frunzele de anghinare, care au gust amar și se recoltează de 3-4 ori pe an, după maturizare, între lunile iunie-septembrie.

Frunzele de anghinare au puține grăsimi saturate și colesterol, conțin polifenoli, flavonoizi, silimarină, cinarină, acid folic, vitaminele A, B6, B12, C, K, fosfor, săruri de potasiu, fier, mangan, zaharuri, fibre, inulină. Inulina stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal și ajută la asimilarea magneziului și calciului.
Anghinarea este consumată pentru proprietățile sale nutritive, fiind considerată o delicatesă în bucătărie, dar și pentru beneficiile sale împotriva unor forme de cancer, pentru sistemul imunitar, colesterol, bilă, ficat, mahmureală. Receptaculul mare ascunde pulpa comestibilă, cărnoasă. În medicina naturistă se consumă solzii cărnoși ai inflorescenței, frunzele și rădăcinile plantei.
Anghinarea ca remediu fitoterapeutic este indicată în insuficiențe hepatice și renale, hepatită cronică și ciroză hepatică, calculoză biliară, ateroscleroză, hipercolesterolemii, anorexie, balonare, adjuvant în tratamentul hipertensiunii arteriale, intoxicații, inapetență, greață și dureri abdominale.
Previne cancerul – pentru că are cei mai mulți antioxidanți dintre toate legumele, ceea ce înseamnă că ajută sistemul imunitar în lupta împotriva radicalilor liberi responsabili de apariția multor boli. Proprietățile antioxidante provin din mai multe surse, printre care quercetina și polifenolii ce au calități anticancerigene. Acest lucru înseamnă că încetinesc, opresc sau inversează efectele asupra pacienților diagnosticați cu cancer. Extractul din frunze de anghinare este folosit pentru a induce moartea celulelor bolnave, dar și la proliferarea celulelor atunci când este injectat în masele canceroase.
Ideală pentru inimă – anghinarea este considerată eficientă pentru sănătatea inimii datorită unor compuși din frunza plantei care reduc colesterolul rău și îl cresc pe cel bun.
Ajută în hipertensiune – anghinarea conține o cantitate importantă de potasiu, un mineral esențial cu impact pozitiv imens asupra organismului. Potasiul ajută la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, cel vinovat de creșterea tensiunii arteriale. Anghinarea acționează ca un vasodilatator, iar diabeticii sunt încurajați să o consume pentru a preveni complicațiile asociate cu hipertensiunea.
Tratează afecțiunile ficatului – planta este folosită de secole, dar mecanismul de funcționare nu a fost pe deplin înțeles și în prezent se studiază beneficiile și proprietățile plantei. Oxidanții cinarina și silimarina din anghinare reduc prezența toxinelor în corp și facilitează eliminarea lor din ficat și din alte organe. Unele studii au arătat că planta ajută la apariția de noi celule care repară ficatul bolnav, organul care se regenerează cel mai lent din organism. Consumul de anghinare poate fi și un remediu antimahmureală.
Tratează problemele digestive – anghinarea este bogată în fibre, de aceea scade simptomele constipației, disconfortul la stomac, curăță excesul de colesterol rău, curăță arterele și calmează diareea. Planta ajută la stimularea producției și secreției de suc gastric, dar și de bilă, ușurând digestia.
Ajută sistemul osos – este una din cele mai bune plante care oferă organismului vitamine și minerale necesare pentru buna funcționare a sistemului osos. Magneziul, fosforul și manganul sunt importante pentru sănătatea oaselor și densității lor, prevenind afecțiuni precum osteoporoza.
Reglează funcția metabolică – magneziul și manganul sunt minerale importante în procesul metabolic. Magneziul realizează sinteza proteinei în organism, optimizează absorbția de calciu în oase, iar manganul are un impact important asupra ratei metabolice a colesterolului, aminoacizilor și carbohidraților.
Ajută creierul – anghinarea are proprietatea de vasodilatator, ceea ce permite să ajungă la creier mai mult oxigen. Conținutul mare de fosfor ajută la sănătatea și funcționarea optimă a creierului. Conținutul ridicat de acid folic ajută femeile gravide să nască copii sănătoși și previne defectele de tub neural la bebeluși.
Anghinarea poate fi consumată în stare crudă, sub formă de ceai, de extract și suplimente naturiste. Înainte de a începe orice formă de administrare a plantei, se cere sfatul medicului, deoarece nu se administrează în stadiul acut al bolilor hepato-biliare și renale și nici inclus în vreun preparat în cazul litiazei biliare. De asemenea, este contraindicată în alăptare deoarece reduce lactația și la unele persoane poate provoca reacții alergice.
Anghinarea este apreciată în preparatele culinare internaționale precum și ca plantă ornamentală, astfel este un aliment versatil.

Sănătate maximă!
Iulia Romedea

go top