Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel la Săvinești

Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Sărbătoarea la Săvinești

Acești doi mari Apostoli au o iubire deosebită faţă de Biserică. Se luptă pentru unitatea Bisericii, pentru adevărul Bisericii, îndură o mulțime de suferințe, de bătăi, de persecuţii, închisoare, umilinţe, foamete, primejdii de tot felul pentru a răspândi în lume Biserica lui Hristos prin propovăduirea Evangheliei iubirii veşnice a lui Hristos pentru oameni.” (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 29 iunie pe unii dintre cei mai mari și mai cunoscuți dintre sfinți, Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

În această zi de mare sărbătoare, la Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către părintele paroh Petru Munteanu, însoțit de studentul Flavius Ștefan Popa.

Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel – ocrotitori ai sistemului penitenciar din România

Pentru că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță fiindcă L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Cei doi sfinți sunt ocrotitori ai celor lipsiţi de libertate şi pentru că cei ajunşi în penitenciare sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greșit şi ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Sfântul Apostol Petru, care mai înainte de apostolie se numea Simon, era de neam iudeu, din hotarele Galileei cea din Palestina, dintr-o cetate mică și neslăvită, care se numeşte Betsaida. El era fiul lui Iona, din seminţia lui Simeon. Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat.

Sfântul Apostol Pavel, care mai înainte de apostolie se numea Saul, era de neam iudeu din seminţia lui Veniamin. El s-a născut în Tarsul Ciliciei, din părinţi cinstiţi. Părinții săi au petrecut mai înainte în Roma, apoi s-au mutat în Tarsul Ciliciei. Au avut și cinstitul titlu de cetăţeni romani, de aceea Pavel după aceea s-a numit și roman.

Importanța Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru credința noastră

După citirea pericopei Evanghelice, a urmat cuvântul de învățătură ținut de tânărul Flavius Ștefan Popa.

Drept slăvitori creştini, iată-ne astăzi într-o zi de joi, într-o zi de lucru, cu toţii la Sfânta Biserică, la final de post. Ne bucurăm şi dăm slavă lui Dumnezeu, pentru două personaje foarte importante din viaţa noastră  bisericească, din viaţa bisericii primare, după cum spun Sfinţii Părinţi.

În istorie, de-a lungul istoriei, Biserica a supravieţuit şi s-a extins datorită lor. Pentru că după ce Mântuitorul Hristos a Înviat din morţi, S-a Înălţat la Ceruri, iar Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinții Apostoli la Rusalii, la Cinzecime, iată că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au început să facă Misiune. În Biserica primară, adică de după Învierea Domnului, nu exista propriu-zis o biserică. Trebuiau formate comunităţi locale, aşa cum stăm noi astăzi aici, comunităţi, sate, sătuce, cetăţi, în oraşe. Iată că cei doi Apostoli au fost misionari trimişi de către Dumnezeu, de către Mântuitorul Hristos, că spune aşa Matei…

«Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh» şi vine şi Petru şi tot aşa mai departe, botezându-i în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Apostoli Petru și Pavel

La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Părintele Munteanu a dorit să îi felicite pe cei ce poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi, pe toţi, avem aici sărbătoriți. Avem şi Petre, avem şi Petrică, avem Pauline, avem Paul. Avem pe cei care poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Și celor ce poartă aceste frumoase nume, dă-le Doamne sănătate, întru toate bună sporire, mulți și fericiți și binecuvântați ani, mulți ani trăiască!

Părintele Petru Munteanu – Felicitat de credincioși și de colaboratori

La rândul dumnealui a fost felicitat de credincioșii aflați la Sfânta Liturghie, aceștia urându-i un călduros La mulți ani!

Domnul Constantin Chele, epitrop al Parohiei „Sfinții Voievozi” a adresat, în numele comunității din Săvinești, un cuvânt de mulțumire părintelui Petru Munteanu cu prilejul serbării zilei sale onomastice.

Vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor, că iată, aţi venit la această slujbă. Ne bucurăm împreună de această zi frumoasă, de sărbătoare. Cu prilejul zilei onomastice, vă dorim o viață lungă şi frumoasă, cu cât mai multe motive de bucurie. Bunul Dumnezeu să vă dea putere să răspândiţi, în continuare, cuvântul, lumina şi darul Evangheliei de care avem atâta nevoie. Și, mai presus de toate, să ne oferiţi binecuvântare, iertarea şi dragostea pentru noi toţi, pentru toate. Bucurie să vă dea Dumnezeu întru mulți, fericiți, sănătoși ani, părinte Petru!

Tot în această zi de sărbătoare, angajaţii, voluntarii şi colaboratorii organizaţiilor coordonate de părintele Petru Munteanu, au fost prezenţi, iar persoana desemnată, Brînduşa Dediu, a făcut următoarea urare:

Părinte, purtaţi numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, celebraţi astăzi, 29 iunie. Dorim, pe această cale să vă aducem sincere felicitări şi gânduri bune. Cu  deosebit respect şi consideraţie, vă dorim multă sănătate, ajutor de la bunul Dumnezeu, linişte şi pace sufletească alături de toţi cei dragi. Să fiţi înconjurat de oameni sinceri şi binevoitori.

Apostoli Petru și Pavel

Corina Băhneanu

Citiți și O jumătate de secol de la absolvirea școlii primare.

go top