Biserica – Alinare sufletească pentru deținuți

Taina Sfântului Maslu la Penitenciarul din Bacău

În cursul zilei de 11 noiembrie 2019, părintele paroh Petru Munteanu de la Parohia „Sf Voievozi” din Săvinești, județul Neamț a efectuat o vizită la Penitenciarul Bacău.

Ziua de 11 noiembrie este una deosebită, este prăznuit Sfântul Mina, cel care îi ajută pe cei care au fost păgubiți, dar multe persoane au simțit puterea acestuia și atunci când au întâmpinat probleme în viața de familie. Astfel, Sfântul Mina îi ajută pe oameni să depășească cele mai grele probleme ale vieții și le oferă liniște sufletească, iar rugăciunea Sfântului este rostită adesea pentru ajutor.

Astfel, luni 11 noiembrie, aproximativ 60 de deținuți din Penitenciarul Bacău au participat la o slujbă specială, unde s-au rugat pentru iertarea păcatelor, pentru sănătatea trupească şi sufletească. Taina Sfântului Maslu a fost săvârșită de un sobor de unusprezece preoți. Acestora li s-au alăturat şi reprezentanţi din partea conducerii instituţiei.

Slujba a fost oficiată de către părintele Petru Munteanu, Pr. Protopop Țoc Vasile (Parohia Roznov 1 Neamț), Pr. Asandei Iulian (Parohia Poloboc Neamț), Pr. Andonie Radu (Parohia Frunzeni Neamț), Pr. Gurbet Camelian (Parohia Mănoaia Neamț), Pr. Pristavu Petru (Parohia Costișa Neamț), Pr.  Munteanu Alexandru – Cristinel (Parohia Zănești Neamț), Pr. Meraru Mihai (Parohia Dragomirești Neamț), Pr. Ionuț Comisu (Parohia „Sfinții Împărați” Bacău), Pr. Liviu Apetrei (Parohia Țepoaia Bacău) și de preotul capelan Daniel Mașala (Penitenciarul Bacău).

Cu multă emoție și dragoste față de Dumnezeu am venit astăzi aici, să vă vizităm. Invitația îi aparține domnului Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului, care este un apropiat al sfintei noastre biserici. Ajungând la poarta penitenciarului ne-am bucurat când am văzut mai mulți părinți slujitori. La fel ca și mine, ei sunt de departe, unii chiar mai de departe. Din iubire față de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, la invitația părintelui capelan, au dorit să ne rugăm împreună… Să ne adunăm în taina frumoasă a rugăciunii, care ne vindecă rănile sufletului, care ne dăruiește adevărata pace și adevărata binecuvântare în Hristos Domnul nostru. Suntem într-un loc binecuvântat. Nu orice loc, ci în capela penitenciarului aflată sub binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim. Dumnealui a binecuvântat acest loc, unde se slujește Sfânta Liturghie pe Sfântul Antimis de către părintele capelan Daniel Mașala. Și în această bucurie a noastră am trăit Taina Sfântului Maslu”, s-a arătat în cuvântul de învățătură adresat de părintele Munteanu, celor prezenți.

Părintele capelan Daniel Mașala a explicat că Biserica are rolul de a veni în ajutorul credincioşilor, atât trupeşte, cât şi sufleteşte, tămăduindu-i pe cei care se roagă cu credinţă.

La finalul slujbei, părintele capelan și-a exprimat recunoștința către părinții slujitori pentru participarea la slujba Sfântului Maslu: „Pentru noi a fost o activitate pastorală-misionară reușită, slujind alături de un sobor de preoți. În timpul slujbei, pe chipul celor privați de libertate se putea observa imaginea vameșului („Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului!”), adică meditau asupra trecutului lor, dar și spre un viitor mai bun. Mulțumim că ați răspuns invitației noastre și am săvârșit împreună Taina Sfântului Maslu. Mulțumim, de asemenea, conducerii instituției și tuturor celor care au fost alături de noi astăzi. Această rugăciune să ne fie de folos tuturor”.

Persoanele private de libertate care au asistat la slujba religioasă, au spus că aceasta le-a adus o mare bucurie sufletească.

Taina Sfântului Maslu este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfinţit însoţită de rugăciunea preoţilor.

Slujba Sfântului Maslu este o slujbă care are un impact folositor asupra celor care o primesc, deoarece îi ajută să se recupereze, atât sufleteşte, cât şi trupeşte, primind totodată iertarea păcatelor. Relaţia dintre credincioşii din penitenciar şi Biserică este una strânsă; oamenii, în momente grele, în momente sensibile, se apropie de Dumnezeu, iar Biserica este cea care îi primeşte pe toţi, în mod egal.

Prezent la Taina Sfântului Maslu, domnul comisar-șef Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului Bacău, a declarat: „Evenimentul de astăzi este pentru noi unul deosebit. Practic, slujba care s-a desfășurat astăzi a fost pentru noi ca un balsam pentru suflet. Nu avem foarte des ocazia de a avea în mijlocul nostru atât de mulți preoți. Rămânem în continuare alături, cu sufletul în primul rând, față de părintele Petru Munteanu, pentru că de la el a plecat toată activitatea de astăzi. Le mulțumesc tuturor că au venit, pentru că și mesajul pe care l-au transmis a fost unul vindecător pentru persoanele din penitenciar”.

Slujba fost însoțită de un cuvânt de învățătură despre semnificația slujbei săvârșite și importanța sfintelor taine în viață creștinilor. După slujbă au fost vizitați deținuții din celule, acostora oferinduli-se cărți de rugăciuni și iconițe.

După cum îi este obișnuința, părintele Petru Munteanu a adus cu el și câteva daruri, constând în alimente, în valoare de 500 lei, dar și două unități de calculatoare dotate cu toate cele necesare funcționării optime, în valoare de 1200 lei.

 

Corina Băhneanu

go top