”Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc”

”Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat…” Ev. Matei 25, 31-46

Urmând această chemare la dragoste creștinească, exprimată concret în fapte de milostenie, credincioșii Parohiei „Sf. Voievozi” din Săvinești s-au mobilizat și ei pentru campania umanitară derulată de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, ”Măsoară timpul cu faptele tale, ajutoare pentru refugiații din Ucraina”.

Galerie Foto -Vama Siret / PTF Porubne – Tereblecea – Oprișeni

„Poveștile războiului” – 2

Enoriașii parohiei au răspuns cu multă dragoste și dărnicie spre a veni în ajutorul celor care au trebuit să-și părăsească propria țară din cauza războiului. În urma colectei, coordonată de domnul Chele Constantin, epitrop 1 al Parohiei „Sf. Voievozi”, s-a strâns suma 13.246 lei, bani cu care au fost achiziționate produse alimentare, produse de igienă, cartele SIM. Din puținul ei, o bătrânică a donat un set de lenjerie, o pilotă și o pernă. Domnul Trenchea Adrian, epitrop 2 al parohiei săvineștene, implicat activ în acestă campanie, a dat zvon în sat și din prietenii lui au mai adus pături, lenjerie pentru bărbați și câteva alimente.

Astfel, la data de 10.03.2022, membri ai echipei fundației nemțene împreună cu voluntari ai parohiei păstorite de părintele Munteanu, domnul Tofan Ion și domnul Trenchea Adrian, au purces către Vama Siret pentru a duce ajutoare umanitare atât de necesare celor care trăiesc un adevărat exod, refugiaților din Ucraina.

„Europa este zguduită de acest eveniment nedorit, războiul dintre două țări vecine, cândva făcând parte din acea mare uniune care se numea U.R.S.S. Rusia și Ucraina poartă un război care lasă urmări tragice. Se despart familiile, soțul rămâne să-și apere țara, Ucraina, soția și copilul pleacă în alte țări, părinții își lasă copiii să lupte pentru apărarea patriei și ei se duc pe alte meleaguri. Toți se despart cu speranța că într-o zi se vor revedea și vor începe o nouă viață cu liniște și pace.

Cu dorința de a-i ajuta pe oamenii din țara vecină, care trec prin asemenea momente nedorite, și enoriașii parohiei noastre au venit în sprijinul acțiunilor inițiate de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, coordonată de preotul paroh Petru Munteanu. Consilierii parohiei noastre s-au mobilizat și au mers la enoriașii parohiei și au strâns bani cu care s-au cumpărat produse alimentare, produse de igienă.

S-a strâns suma de 13.246 lei datorită consilierilor care au dat curs acestei inițiative: Tofan Ion, Blaga C., Cochior Corneliu, Măriuța Ana, Răducu Viorel, Lazăr Marcela, Iacob Victor, Maxxim C., Afloarei Vlad, coordonați de epitrop 1 – Chele Constantin și epitrop 2 – Trenchea Vasile. Au contribuit și parte dintre credincioșii care vin la biserica noastră.

În numele consilierilor parohiali mulțumesc tuturor celor care au contribuit la strângerea de fonduri pentru ca aceste produse să ajungă în Ucraina.

Mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru devotamentul, dăruirea și exemplul personal de care dă dovadă și a făcut posibil ca această acțiune să își îndeplinească rolul. Mulțumim și voluntarilor care au fost alături de părinte, că s-a reușit să se ajungă la cei năpăstuiți de soartă și care sunt nevoiți să plece în pribegie.”, a mărturisit domnul Chele Constantin.

Grupul s-a împărțit în două, o parte dintre voluntari trecând granița în Ucraina, iar ceilalți rămânând în Vama Siret, iar din ambele „tabere” femei și copii încearcă să fugă cât mai departe de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Sunt drame. Sunt povești care ne cutremură pe toți. Bărbații își sărută la graniță soțiile și copiii. Poate este ultimul gest de acest fel. Lacrimi pot fi văzute pe chipurile celor care intră în Romania.

E foarte greu să-i vezi pe acești oameni, aceste familii cum își iau rămas bun, ți se frânge inima. Mulți dintre ei nu știu încotro să meargă, și-au lăsat munca lor de-o viață și-au plecat în pribegie. Le mulțumesc enoriașilor Parohiei ”Sf. Voievozi”, celor care au înțeles actul milosteniei, și care au pus umărul la această campanie.”, a evidențiat domnul Adrian Trenchea, aflat și el la Vama Siret.

Orice copil care primeşte un zâmbet trăieşte o clipă de fericire! Pentru copilul care călătoreşte în viaţă pe un drum pustiu, iubirea noastră este mângâierea şi iubirea lui. Puterea de a dărui mereu, fără răsplată, numai din iubire pentru aproapele şi pentru faptele nestricăcioase, precum lucrurile, este, de fapt, taina vieţii noastre.

Printre voluntarii implicați în campania ”Măsoară timpul cu faptele tale, ajutoare pentru refugiații din Ucraina” se numără și domnul Constantin Butnar, care frumos mai spune:

„În noapte am plecat la drum visând, SĂ FIE PACE PE PĂMÂNT,

Am mers prin ninsoare, frig și vânt,

Cu toții având același gând

Și ei sunt FRAȚII NOȘTRI PE PĂMÂNT!”

Nu poate fi descrisă în cuvinte teama, spaima care se citea pe chipurile celor care înțeleg ce se întâmplă în țara lor, în Ucraina, doar câte un zâmbet al copiilor nevinovați mai colora peisajul întunecat al zilei și al vremurilor. Celor mai mărișori dintre ei, care înțeleg ce înseamnă sunetul alarmelor, al armelor, ochii le erau triști și speriați.

”Am avut ocazia să particip, alături de părintele Munteanu, preotul paroh al Parohiei noastre, împreună cu angajați și voluntari ai fundației nemțene, pentru a acorda ajutoare umanitare refugiaților din Ucraina. M-am simtit mândru și… mai român, în mijlocul acestui grup, care am acționat cu dăruire, chiar dacă condițiile de iarnă au fost potrivnice. Am fost și în cateva comune din vecinatatea frontierei, ducând cu noi cele necesare, alimente, apă, pături, produse pentru igienă, cartele telefonice, etc. Cu ajutorul lui Dumnezeu misiunea a fost indeplinită. MĂ SIMT FERICIT, că am participat, dar am rămas cu un gust amar la ceea ce li se întampla ucrainienilor. Doamne Dumnezeule, ocroteste-i pe cetățenii ucrainieni. Amin!”, a menționat domnul Tofan Ion.

Pentru susținerea activităților Fundație Împreună pentru Solidaritate Socială vă punem la dispoziție conturi bancare, deschise la CEC Bank:

RO46CECENT0130RON0999002 – LEI

RO98CECEB000B8USD0312431 – USD

RO55CECENT01C1EUR0999003 – EUR

Brîndușa Dediu

go top