Unde se află descoperirea dumnezeiască?
Descoperirea dumnezeiască sau cuvântul lui Dumnezeu se cuprinde în Sfânta Scriptură sau Biblie şi în Sfânta Tradiţie, care, din această pricină se numesc şi izvoare ale credinţei.
Ce este Sfânta Scriptură?
Sfânta Scriptură sau Biblia este o adunare de cărţi care au fost scrise de bărbaţi sfinţi sub insuflarea Sfântului Duh şi despre care Biserica învaţă că în ele este scris cuvântul lui Dumnezeu. Ea constă din două părţi: din Legea Veche sau Vechiul Testament, care cuprinde cuvântul lui Dumnezeu descoperit lumii înainte de Iisus Hristos, şi din Legea Nouă sau Noul Testament, care cuprinde cuvântul lui Dumnezeu descoperit prin Iisus Hristos şi prin sfinţii apostoli.
Ce este Sfânta Tradiţie?
Sub numele de Sfânta Tradiţie se includ acele învăţături pe care sfinţii apostoli le-au propovăduit, dar nu le-au scris şi care, prin urmare, au trecut de la om la om şi din generaţie în generaţie numai prin viu grai. Mai târziu, ele au fost scrise de sfinţii părinţi şi astfel se păstrează până astăzi neschimbate în scrierile lor şi în cărţile bisericeşti.
Sfânta Tradiţie are aceeaşi valoare pentru credinţă ca şi Sfânta Scriptură, pentru că este tot descoperirea lui Dumnezeu. Ba încă ea este mai veche şi mai răspândită decât Sfânta Scriptură, căci de la Adam până la Moise n-au fost cărţi scrise. Mântuitorul însuşi n-a scris nimic, iar sfinţii apostoli au propovăduit mai întâi numai prin cuvânt şi abia mai pe urmă unii din ei au şi scris, şi, în sfârşit, nu toţi oamenii pot avea la îndemână şi citi Sfânta Scrip¬tură, pe când de cuvântul vorbit se împărtăşesc toţi. Ca atare, ea întregeşte Sfânta Scriptură.
Catehismul creştinului ortodox, Preot Ioan Mihălcescu