Ceapa are calităţi medicinale extraordinare, putând înlocui multe medicamente. Ea conține, printre altele, vitaminele C, E, B6, potasiul, fosfor si calciu, sodiu, fier, sulf, iod, siliciu etc. Mai mult, este slabă caloric (100 g = 38 kcal) si ajută la arderea grăsimilor. Cei care o mănâncă sunt mai puţin expuși bolilor cardiace, răcelilor sau reumatismului.
Iată câteva remedii pe bază de ceapă:
Siropul de ceapă cu zahăr, benefic pentru tuse.
Se folosește o ceapă mai mare, din partea codiței se scobește mijlocul cu vârful unui cuțit, având grijă să nu ajungem în partea cealaltă. Adăugăm zahăr în scobitura respectivă și punem ceapa direct pe plită, sau într-o tigaie pe aragaz.
După un timp se formează un sirop, pe care îl strecurăm printr-o sită, când îl turnăm în cană.
Aceeași ceapă se poate folosi de trei ori (pentru a obține mai mult sirop).
După ce se consumă siropul nu se bea apă, nu se mănâncă timp de un sfert de oră.
Ceai de ceapă cu nuci, remediu pentru răceală și dureri în gât.
Se ia o ceapă mai mare (cu tot cu foi) tăiată felii, se zdrobesc 10 nuci cu ciocanul și se lasă cu tot cu coajă, se adaugă 9 linguri de zahăr și un litru de apă.
Toate ingredientele se fierb până apa își schimpă culoarea. După ce bem ceaiul nu consumăm nimic cca. un sfert de oră. Pentru a diminua gustul de ceapă se poate adăuga și un baton de scorțișoară la fiert.
Suc de ceapă pentru inţepături de insecte.
Se dă o ceapă pe răzătoarea mică, iar sucul obţinut se folosește pentru masarea zonelor afectate.
Ceapă coaptă pentru panariţiu și furunculoză.
Se pune ceapa în cuptor, se lasă până se înmoaie și se aplică apoi pe locul afectat.
(Agafia Roșu)