Cei ce poartă numele de Ion și Ioana „sunt chemați pe pământ să-l vestească pe Hristos, dăruind bucurie celorlalți”

Când el predica în părțile Iordanului cerea celor care veneau acolo să se pocăiască în sensul nu doar să regrete păcatul, ci să-și schimbe modul de a fi. Sfântul Ioan Botezătorul, de pildă, cerea vameșilor să nu impună taxe, impozite, dări mai mari decât este permis. De asemenea, spunea soldaților să nu asuprească pe nimeni și să se mulțumească cu leafa lor. Totodată, cerea ca aceia care aveau mai multe haine să dea și celor care nu au și cei care au mai multe bucate să dea și celor care sunt săraci, nevoiași, flămânzi. Această predică a lui avea și un caracter social de schimbare a relațiilor dintre oameni, de înduhovnicire a vieții.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Galerie Foto

A doua zi după Sfânta şi dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, Biserica a rânduit încă de la început a se prăznui soborul cinstitului şi slăvitului proroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, căci se cădea a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punând mâna sa pe creștetul Domnului nostru Iisus Hristos.

Biserica Ortodoxă a rânduit să celebreze, să-l prăznuiască, să-l pomenească pe Sfântul Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului la data de 7 ianuarie.

Ioni și Ioane alături de alți enoriași ai Parohiei „Sf. Voievozi” din Săvinești au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de către părintele paroh Petru Munteanu, închinată Sf. Proroc Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan are trei calităţi sau cel puţin trei denumiri. Este Prooroc, Înaintemergător şi Botezător. Sf Ioan a fost cel care propovăduia venirea Mântuitorului. El L-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos în râul Iordan. Fără a se teme de autorităţile vremii aceleia, Sfântul Ioan a spus mereu adevărul. În cele din urmă a fost întemniţat, apoi tăindu-i-se capul. Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi din cultul creştin, simbol al adevărului, al lucrării neîntrerupte şi al smereniei. Sfântul trăia modest, sărac pe dinafară, dar atât de bogat în inima sa.

La finalul slujbei preotul paroh Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învăţătură tuturor celor prezenţi la Sfânta Liturghie.

„Iubiţi credincioşi şi credincioase, mulţumim Bunului Dumnezeu care ne-a ajutat să ajungem astăzi la sărbătoarea Sfântului Proroc, Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan. Este o sărbătoare deosebit de importantă pentru noi şi pentru neamul nostru românesc. Sfântul Ioan Botezătorul pregăteşte calea Domnului şi numele său de Ioan îl defineşte.

Ce înseamnă Ioan? Ioan în limba ebraică este un cuvânt compus din două cuvinte: Iahve şi Hanan. Iahve înseamnă Dumnezeu, Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Hanan în ebraică înseamnă milostivire, adică Dumnezeu are milostivire, ne miluieşte. Cel ce poartă acest frumos nume se află sub o pecete deosebit de frumoasă a Sfântului Ioan Botezătorul, a prorocilor Vechiului Testament şi prin cuvântul său se defineşte. Ne întrebăm câteodată de ce ne înconjoară  un Vasile, un Dumitru, un Ioan. Dar ei se definesc prin numelor lor, numele ne defineşte şi ne cheamă ca o vocaţie să urmăm ceea ce am primit prin pecetea botezului.

Cei ce poartă acest frumos nume, Ioan, sunt chemați să îl vestească pe Dumnezeu

Astăzi cei ce poartă acest frumos nume de Ioan, înţeleg că ei sunt chemaţi să vestească pe Dumnezeu şi să-L prezinte pe Dumnezeu ca fiind o iubire milostivă. Singura definiţie a lui Dumnezeu s-a dat astăzi în Sfânta Evanghelie, prin Sfântul Prooroc, Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan. El Îl defineşte pe Hristos şi zice «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel care ridică păcatul lumii». Îl defineşte Sfântul Ioan pe Hristos ca fiind Cel care prin iubirea Lui iertătoare ridică natura umană din păcat şi din moarte, la comuniune cu Dumnezeu. Singura definiţie valabilă este prin cuvântul acestui mare Prooroc, Înaintemergător şi Botezător Sfântul Ioan.” 

Totodată, părintele paroh i-a felicitat pe cei ce poartă numele Sfântului Ioan.

Ce să dorim mai mult celor ce poartă acest frumos nume, de Ion și de Ioana? Să trăiască chemarea numelui lor, să înțeleagă că ei sunt chemați pe pământ să pregătească pe Hristos, dăruind bucurie celorlalți. (…) Ne rugăm ca Milostivul Dumnezeu celor ce poartă aceste frumoase nume, Iahve Hanan, Iohan, Ioan și Ioana, să le dăruiască sănătate, întru toate bună sporire, mulți, fericiți și binecuvântați ani. Mulți ani trăiască!”

Deși trăim în vremuri caracterizate de consumerism, calculator și internet, de agitația cotidiană, sesizăm cu bucurie că la sate se mai păstrează obiceiul de a se construi și sfinți troițe la margini de drumuri, la capetele de poduri sau la fântâni.

În parohia săvineșteană sunt 37 de troițe, ridicate până în prezent, iar două dintre ele îl au ca ocrotitor pe Sf. Ioan Botezătorul. Una dintre ele este ctitorită de familia Florișteanu, Florin și Crizantema, iar cea de a doua troiță este ridicată de familia domnlui Ioan Sergiu Horciu, împreună cu mama sa, doamna Lina Horciu.

După oficierea slujbei de hram a troiței construită de către familia Florișteanu, părintele Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învățătură celor aflați în jurul troiței, amintind că „troița este o icoană scoasă din casă și arătată spre închinare tuturor”.

Și în fața casei familiei Horciu Lina s-au adunat vecini și prieteni pentru a celebra împreună hramul troiței care-l are ca ocrotitor pe Sf. Ioan Botezătorul.

Deși plecată printre străini, peste hotare, doamna Felicia Tănase, una dintre fiicele doamnei Lina, a transmis un gând bun celor din comunitatea săvineșteană.

Respect, prețuire și multă admirație pentru părintele nostru scump și drag Petru Munteanu, care mereu a fost lângă noi și ne-a învățat să știm cum să ne comportăm în aceasta viață, la bine și la greu, și mereu a avut un cuvânt care să ne ajute să trecem peste toate greutățile din viața noastră.

Astazi, 7 ianuarie 2023, de Sf. Ioan Botezătorul, la troița din fața căsuței părintești s-a săvârșit slujba de hram la acest minunat lăcaș, ridicat de unicul nostru frate Horciu Ioan Sergiu, de mama Lina. Familia noastră, mama Lina, Sergiu, Angelica, Felicia și Liliana vă mulțumim din inimă pentru tot ajutorul, chiar dacă a fost numai sora Angelica acasă, noi toți am fost cu sufletul și cu gândul acolo.  La mulți ani frățiorul nostru, Bunul Dumnezeu să-ți fie alături și să te binecuvinteze. Cu ajutorul celor dragi, astăzi am fost și noi cu sufletul și inima lângă voi!”

Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, că plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei (În 1, 27). (…) Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii.” După botezul Domnului în Iordan el a spus: „Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel și a rămas peste El. Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească. Pare nefiresc că un om să dorească să se micșoreze, cu scopul că aproapele sau să sporească. Firesc îi este omului căzut din har, să dorească a crește și a se îmbogăți pe seama și în dauna celorlalți. Semenii trebuie să existe pentru un om căzut în păcat, doar să-l admire și să-i slujească”.

La mulți ani, Ion și Ioana!

Aproape două milioane de persoane îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul, potrivit datelor oferite de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor.

Este vorba despre 1.975.838 de bărbaţi şi femei.

La prenume masculine, cele mai întâlnite sunt: Ioan – 447.697, Ionuţ – 361.680, Ion – 336.421, Ionel – 134.570, apoi Nelu – 20.302, Ivan – 7.482, Jan – 4.491, Ionică – 4.460, Jean – 3.411 şi Ioniţă – 1.865.

La femei, numele de botez cele mai cunoscute sunt: Ioana – 390.970, Ionela – 148.141, Oana – 72.012, Ionica – 19.241, Nela – 10.783, Ionelia – 6.785, Jana – 4.811, Ionuţa – 582, Onuţa – 134.

go top