Oraşul Piatra Neamţ este considerat perla Moldovei. Reşedinţă de judeţ, aşezată pe terasele râului Bistriţa, oraşul ascunde vechi mărturii arheologice, ce datează încă din perioada epocii de piată Cucuteni, epoca bronzului şi secolul I i. Hr – secolul I d. Hr. Atestări documentare ne spun că în zonă există mărturii ale vieţii geto – dacice, sub conducerea lui Burebista, evidentiând activităţi militare şi de cult, menţionate de Ptolemeu, în cunoscuta lucrare, ”Geografica”.
Cercetările arată că cetatea dacică, ”Petrodava”, amplasată la Bâtca Doamnei, aflată pe culmea de sud – est a oraşului, făcea parte din dintr –un sistem de rezistenţă, împotriva atacurilor inamice. Aici au fost descoperite fragmente de ceramică, unelte şi arme de pe vremea dacilor, dar şi podoabe romane. Trecerea timpului corelată cu activităţile umane din zonă, au avut efecte negative asupra vestigiilor, multe dintre ele fiind grav afectate sau încă ascunse, aşteptând să fie descoperite.
Pentru a vizita vechile teritorii dacice, este nevoie să treceţi podul de la Căprioara, spre satul Bâtca Doamnei, până la poalele stâncoase. Drumul este modernizat, uşor de parcurs, fie cu maşina fie la pas. Apoi, potecile că vor călăuzi paşii spre ruinele cetăţii. Pe drum veţi putea observa Lacul de acumulare de la Bâtca Doamnei, iar după 40 de minute de mers, veţi putea observa un drumeag care urcă lin spre zidurile fostei cetăţi. Aici veţi vedea cea mai rămas din zidurile exterioare vechii cetăţi şi urme ale săpăturilor arheologice .
Înălţimea la care ajungem în această drumeţie este de 457 m, de unde se poate observa panorama oraşului, mânăstirea Bistriţa, dar si cârdurile de lebede şi raţe sălbatice care se plimbă alene pe râul Bistriţa.
Un strop de istorie şi exerciţiu de imaginaţie vă vor ajuta să călătoriţi în trecut, pe vremea strămoşilor noştri.
Cules și prelucrat de Ema P.