Soborul Maicii Domnului – Sfântul Cuv. Nicodim de la Tismana
Biserica Ortodoxă a sărbătorit astăzi, 26 decembrie 2016, în a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului. De asemenea, în această zi românii l-au cinstit şi pe Sfântul Cuv. Nicodim de la Tismana.
Cine a fost Sfântul Nicodim?
Cu acest prilej, la Parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești slujba Sfântei Liturghii a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, avându-i alături pe părintele Mihai Meraru, părintele Ioan Mihai Măriuța și arhidiaconul Calinic Ciprian Savin de la Arhiepiscopia Tomisului.
Sfântul Nicodim a fost unul dintre cei mai mari duhovnici din Muntele Athos și Țara Românească. Făcător de minuni și iscusit duhovnic, a ctitorit mănăstiri și a mijlocit la Dumnezeu pentru cei bolnavi și necăjiți. A trăit între anii 1320 și 1406. S-a născut în Serbia, fiind macedo-român și, după o vreme în care a învățat carte, și-a părăsit patria. A mers în Muntele Athos, la Mănăstirea Hilandar, unde Dumnezeu îl chemase să ia chip îngeresc. A ajuns egumen al mănăstirii și, după un timp, s-a retras într-o peșteră din apropiere, războindu-se cu diavolul.
Nu doar s-a despătimit, ci a primit daruri mari de la Dumnezeu: era înainte văzător și tămăduitor, deprinsese rugăciunea lui Iisus și era mare duhovnic pentru mulți din Muntele Athos. Izgonea duhurile rele și nici măcar focul nu îl putea vătăma, aflăm din „Viețile Sfinților”.
Despre Sf. Nicodim și minunile sale
După citirea pericopei Evanghelice de către arhidiaconul Calinic, cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Mihai Meraru. Prin acest cuvânt a prezentat celor prezenţi viața și învățăturile Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana. A vorbit, de asemenea, despre sfintele moaște ale Sf. Nicodim.
„Ne rămân de la Sf. Nicodim sfintele sale moaște, pe care călugării Sfintei Mănăstiri Tismana le-au așezat într-un mormânt pregătit din timp de sfânt, lângă Biserica mănăstirii. La mormântul Sf. Nicodim se întâmplă foarte multe minuni. De aceea, creștinii împreună cu călugării iau moaștele Sfântului, le așează într-o raclă și le pun în biserica Mănăstirii Tismana.
Aflăm din istoria vremii că această mănăstire, căzând sub ocupație străină, călugării primesc poruncă în vis de la Sf. Nicodim să ascundă moaștele într-un loc tainic, lăsând doar la vedere degetul sfântului, cu o cruce mare, de plumb pe care sfântul o purta la gât în timpul vieții și cădelnița din veștmântul de slujbă. Aceste odoare au rămas până astăzi, spre închinare creștinilor de la Sfântul Nicodim.
Un model de viață creștină – Mulți creștini vin și se închină cu evlavie la Mănăstirea Tismana
Sf. Nicodim de la Tismana rămâne pentru noi un model de viață creștină. Foarte mulți călugări, atunci când primesc votul monahal, iau la călugărie numele Sf. Nicodim. Călugării și astăzi în mănăstirile noastre țin rânduiala adusă de Sf. Nicodim din Muntele Sfânt. Credincioșii ortodocși din Țara Românească au mare evlavie la Sf. Nicodim. Foarte mulți creștini de pretutindeni din țară cât și din părțile Serbiei și ale Bulgariei, vin cu evlavie, se închină la Mănăstirea Tismana, la moaștele Sf. Nicodim, recunoscându-l ca un mare părinte al Bisericii Noastre Ortodoxe.
Se cuvine, așadar, dreptmăritori creștini, ca în această sfântă a doua zi a Crăciunului, când cinstim Soborul Maicii Domnului și pe toți sfinții lui Dumnezeu să-l avem ca pururea rugător înaintea lui D-zeu pe Sf. Nicodim de la Tismana.”
La ora bilanțului – La ceas de sărbătoare – Cadouri și mulțumiri
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Petru Munteanu a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți în sfânt lăcașul de cult, precum și părinților coslujitori în a doua zi a Nașterii Domnului, dăruindu-le câte un cadou.
„De departe, dar de aproape, aproape de sufletul nostru a venit părintele diacon Calinic, tocmai de la Constanța, îi mulțumim că a venit la noi și-i dăm un Raport de activitate, la care atașăm o cruciuliță de la Ierusalim care se prinde la reverendă. Părintele diacon cu o voce atât de caldă și blândă, ne-a ajutat astăzi la Sfânta Liturghie. Știm că desfășoară o activitate foarte frumoasă acolo, la Constanța. Adună copiii de școală în jurul său, îi învață colinde, îi învață rugăciuni, le vorbește despre puterea credinței și despre darul frumos al rugăciunii în care ne odihnim sufletul, le vorbește cu multă iubire.
În această perioadă frumoasă a realizat și un CD de colinde, așa că puteți să-l primiți cu colinda în casa dumneavoastră, să-l ascultați. Mulțumim părintelui Mihai Meraru care a venit la noi , în această frumoasă zi de sărbătoare și îi dăruim tot un Raport de activitate al parohiei noastre, pentru ca să afle ce s-a mai întâmplat, ce proiecte și activități s-au derulat în lipsa sfinției sale… Părintele știe cam ce se lucrează la noi și îi alăturăm la acest raport, tot la fel, o cruce de la Ierusalim. Ea se atașează la reverendă , ca să ne aducem aminte că Bethleemul este locul Nașterii și “Casa Pâinii”, așa cum se traduce, este locul credinței noastre de început… După cum Mormântul cel gol este locul bucuriei noastre, locul Sfintei Învieri care este la Ierusalim.
2018 – An Centenar
Îi mulțumim părintelui Mihai Ioan Măriuța care vine tocmai din Serbia, îi dăruim din partea parohiei noastre un calendar 2018, anul 2018 este un an deosebit pentru noi, este anul în care sărbătorim Marea Unire. Părintele slujește într-o parte a fostei Românii, care acum este vremelnic separată de altă graniță, loc unde românii, vlahii, cum sunt ei numiți acolo, se adună la Sfânta Biserică și slujesc lui Hristos în limba maternă, limba maternă fiind limba mamei care i-a legănat și i-a pus mânuțele la rugăciune în limba ei, limba maternă, limba românească. Îi dăruim acest calendar 2018 și, tot la fel, o cruciuliță care se poartă la reverendă, cruciuliță de la Ierusalim, locul luminii noastre și locul binecuvântării noastre”.
Activități culturale
Rugat să dea câteva detalii despre corul pe care-l dirijează, profesorul de educație muzicală, arhid. Calinic reliefat:
„Fiind profesor de educație muzicală la Școala 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța de patru ani de zile, am preluat munca cu elevii corului „Belcanto” al școlii noastre. Corul are 30 de membri din clasele V-VIII. Anul acesta ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să scoatem primul CD, cu colinde. CD-ul cuprinde, atât cântece interpretate în cor, cât și melodii cântate solo de către copiii care s-au evidențiat cu voci deosebite. În luna februarie a anului următor avem un nou proiect. Și anume, ne dorim să realizăm un CD cu muzică populară din Dobrogea. Așa poate reușim să ducem mai departe vocile frumoase ale copiilor, precum și activitatea care se desfășoară în școala noastră”.
„Taina Sfântului Botez este poarta de intrare în Biserică și în Împărăția cerurilor.” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)
Venirea pe lume a unui copil înseamnă pentru o familie unul dintre momentele cele mai importante şi mai pline de bucurie. Unul dintre cele mai mari daruri pe care Dumnezeu îl face omului, sunt copiii. “Lăsaţi copiii să vină la Mine, şi nu-i opriţi că a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor” (Mt 19, 14), ne spune Mântuitorul. Înțelegem prin aceasta că ni-l încredinţează pe copil ca apoi să I-l încredinţăm noi Lui.
Copilul care se naşte din noi nu este rodul întâmplării sau numai al propriei noastre dorinţe, ci el vine prin hotărârea lui Dumnezeu de a aduce pe lume un suflet prin noi, făcându-ne astfel împreună creatori cu El. Prima grijă pe care noi o avem este Botezul – naşterea din nou din apă şi din Duh – adică devine şi fiu al lui Dumnezeu. Taina Botezului este usa de intrare în crestinism, momentul inițierii în viața crestină prin Botez. Această viață creștină trebuie să dureze de la nașterea noastră în Hristos și până când ne întoarcem la Dumnezeu.
Bucuria nașterii de prunci a venit și pentru două familii creștine, care la data de 26 decembrie 2017 și-au creștinat îngerașii, Matei Cristian și Iancu Andrei, două suflețele gingașe. Slujba Botezului a fost oficiată de părintele Petru Munteanu, pr. Mihai Meraru și de arhidiaconul Calinic. Matei Cristian este nepoțelul unuia dintre membri de bază ai corului din parohia săvineșteană, domnul Gelu Savin. La ceremonie au participat membrii familiei Savin, precum prieteni și enoriași din comunitatea săvineșteană.
Brîndușa Dediu
Citiți și Nașterea Domnului, Sărbătoarea bucuriei.