Cu bucurie în suflet și lacrimi în ochi, în noaptea de Înviere s-a cântat „Hristos a Înviat!”

„Sărbătoarea Învierii Domnului, sau Sărbătoarea Sfintelor Paști, este izvor de bucurie și pace, de lumină și speranță în lupta noastră cu greutățile vieții. Anul acesta serbăm Sfintele Paști într-o vreme de tristețe, într-o vreme de pandemie, care răspândește oamenilor teamă, teamă de îmbolnăvire și de moarte, iar autoritățile de stat sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii.

În acest context, Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeași biserică, în același locaș de cult cu credincioșii. În acest sens, casele credincioșilor din parohii devin paraclise sau capele familiale care, prin rugăciune, țin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credința comună în Hristos cel răstignit și înviat.”,  Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Galerie Foto

Liturghia Învierii, cel mai important moment liturgic al anului, este trăită de către Biserică cu o mare bucurie. Veşminte luminoase, cântări în tonuri veselitoare, lumânări în mâini şi candele aprinse în suflete, zâmbete pe chipuri. În toiul nopţii, totul explodează de lumină şi bucurie, așa era în anii anteriori.

Hristos a Înviat!

Publicată de Centrul de servicii sociale “Samariteanul milostiv” pe Duminică, 19 aprilie 2020

Dacă în anii trecuți, în jurul bisericilor se adunau sute, mii de oameni la slujba Învierii Domnului Iisus Hristos, anul acesta, în condiții excepționale, preoții au slujit în biserici, iar credincioșii au ieșit la poartă sau la balcoane cu candele aprinse. A fost și cazul credincioșilor care locuiesc în parohia Sf. Voievozi din Săvinești, care au participat la slujba Învierii de la distanță, din curțile caselor.

Slujba Învierii de la miezul nopții a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, avându-l alături pe părintele arhidiacon Socruș Pricope Sorin Petru, în fața ușii principale de la locașul de cult. Părintele paroh a rostit puțin după miezul nopții salutul pascal „Hristos a Înviat!”, i-a binecuvântat pe voluntarii desemnați a împărți Sfânta Lumină și le-a transmis enoriașilor urările specifice acestei sărbători a creștinătății.

Cu bucurie sfântă, cu pace în inimi și lumină în suflete, Învierea lui Hristos, minune mai presus de fire și pe care nu o putem pătrunde cu mintea, a fost trăită anul acesta diferit de fiecare dintre noi.

Părintele Munteanu le-a adresat mulțumiri voluntarilor, menționând: „Ceea ce ați făcut dumneavoastră, ducând Sfânta Lumina la credincioși, este la fel de important cu Slujba oficiată de noi în biserică. Pentru că am țesut o cămașă în această perioadă și în această noapte, am țesut o cămașă ruptă. S-a rupt această cămașă, iar preotul a fost despărțit de credincioși, dar preotul nu a rămas singur pentru că, iată, cinci voluntari au țesut cămașa ruptă, și Lumina Sfintei Învieri a ajuns la credincioși.

Trist, dar în același timp înălțător, sufletul se bucură, iar ochii au lacrimi. Fiecare casă a primit Sfânta Lumină și „paștile” binecuvântat, iar pe străzile comunei Săvinești răsuna, mai tare, ca oricând, „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

Cunoaștem cu toții restricțiile impuse de autoritățile de stat pentru a preveni îmbolnăvirile,  motiv pentru care și cimitirele au fost închise, mulți aflându-se în imposibilitatea de a aprinde o lumânare la căpătâiul celor care le-a fost tată sau mamă, bunic sau bunică, frate sau soră, copil. În acest sens, părintele Munteanu a luat pe umerii săi această cruce și a depus și aprins câte o lumânare la fiecare mormânt din cimitirul comunei Săvinești. Imaginea feerică oferită de lumină lumânărilor nu s-a schimbat în acest an. Din punct de vedere simbolic, aprindem și împărțim lumânări pentru că acestea reprezintă întruchiparea fizică a rugăciunii noastre pentru sufletul celui adormit întru viața cea veșnică.

Biserica este Casa Domnului nostru Iisus Hristos, care, cu siguranță, ne așteaptă să ne întoarcem la El, unde ne va primi cu bucuria și iubirea unui Tată iertător.

Brîndușa Dediu

About Bahneanu Corina

Check Also

„Omul care îl caută pe Dumnezeu poate ierta din inimă”

„Evanghelia Duminicii a XI-a după Rusalii ne arată marea bunătate a lui Dumnezeu Care iartă …