Cum combatem durerile de spate?

Durerile de spate reprezintă o problemă destul de frecventă în ziua de azi chiar dacă depui efort sau stai în şezut mult timp. Cel puţin o dată în viaţă, fiecare dintre noi simţim un disconfort dorsal.

646x404Durerile de spate pot fi situate fie în regiunea superioară, fie în cea de mijloc sau în zona lombară (cele mai dese!). Uneori, disconfortul se poate extinde şi la nivelul soldurilor sau al picioarelor. Spatele este format dintr-un sistem complex de oase, ligamente, articulaţii, muşchi şi nervi, iar durerile resimţite pot fi cauzate de o problemă la nivelul oricărui element.

Cauzele durerilor de spate:

– cel mai des motiv este luxaţia spatelui, adică o mică ruptură la nivelul muşchilor sau ligamentelor spatelui. Ea este adesea provocată de o mişcare bruscă sau greşită, ori de ridicarea unui obiect greu. Totuşi, de cele mai multe ori, persoanele care reclamă astfel de dureri nu îşi pot aminti un incident anume care să le fi provocat.

– o musculatură a spatelui prost întreţinută este o altă cauză relativ frecventă.

– alte cauze ale durerii pot fi:  tensiunea musculară sau spasmele mușchilor; ligamentele pot fi o sursă de probleme.

Durerile de spate pot fi: acute (care durează doar câteva zile cel mult săptămâni) şi cronice care pot dura câteva luni şi recurent (cu revenire) ani.

Indiferent de cauza durerilor de spate, acestea se bazează pe metode generale de tratament:

–   Masează cu un unguent antiinflamator – Încearcă să mergi la plafar şi să cauți unguente pe bază de plante, eucaliptul fiind special pentru durerile de spate. În cazul în care durerea este mai jos, spre mijlocul spatelui, înconjoară zona cu un brâu sau un prosop, astfel încât zona dureroasă să fie perfect încălzită, iar problema să fie rezolvată rapid.

–   Baie fierbinte cu sare grunjoasă – Umple cada cu apă până la jumătate şi adaugă o cană plină cu sare grunjoasă (alimentară sau marină). Dacă ai ulei esențial de mentă sau eucalipt poți adăuga în apă 3 – 4 picături. Intră în cada cu apă, stai relaxat 10-15 minute, iar apoi masează zona dureroasă cu puţin gel de duș. Mai rămâi în apă încă 5 – 10 minute, șterge-te bine cu un prosop, îmbracă haine potrivite temperaturii din casă şi bagă-te în pat.

Petronela  Baghiu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top