Nimeni nu ar vrea să răcească, dar schimbarea bruscă a vremii și diferențele mari de temperatură dintre zi și noapte aduc cu sine și asemenea neplăceri. Din diverse motive, nu toată lumea reușește să o stopeze de la primele semne, și de multe ori este nevoie de o vizită la cabinetul medicului. Pentru că în cămară sau în dulapul din bucătărie găsim leacuri de ajutor care ne pun rapid pe picioare, ar fi bine să le folosim cu încredere.
Dacă suntem răciți trebuie să evităm băuturile carbogazoase dulci, sucurile din comerț, dar și apa minerală deoarece fac rău gâtului și întârzie vindecarea. Putem bea apă plată sau de izvor la temperatura camerei, supe de legume și ceaiuri călduțe din plante, nu fierbinți, îndulcite cu miere de albine. La primele semne de răceală putem încerca câteva dintre remediile următoare.
Febra se tratează cu infuzie din flori de soc, tătăneasă, salcie albă, câte 3-4 cești pe zi.
Se pun șosete îmbibate în alcool medicinal sau în oțet de mere timp de 20 de minute și se înlocuiesc până scade febra.
Se folosesc comprese cu apă rece amestecată cu câteva picături de ulei esențial de mentă sau mușetel, eucalipt, bergamotă, busuioc, aplicate pe frunte, ceafă și piept timp de 10-15 minute, împrospătate cât este nevoie.
Durerile de cap scad o dată cu febra, dar se pot atenua folosind comprese cu apă cu câteva picături de lavandă, rozmarin sau mentă.
Buzele uscate și crăpate se tratează cu o mască emolientă dintr-o linguriță de smântână de lapte fiert și o jumătate de linguriță de suc de morcovi, cu care masăm buzele și marginea nărilor.
Nasul înfundat se desfundă zdrobind o ceapă care se inhalează, ținând-o în dreptul nasului. Nu doar vom respira mai bine, dar vom dormi profund, liniștit, pentru că ceapa are un puternic efect calmant.
Putem pune puțin mălai pe o tablă încinsă și inhalăm fumul produs.
Nasul curgător se tratează cu infuzie de busuioc și chimen în părți egale, timp de 15-20 de minute, repetându-se procedura timp de trei zile la rând, seara.
Ochii înlăcrimați se pot calma cu comprese îmbibate în infuzie de „nu-mă-uita” sau infuzie din flori de trandafir.
Durerile în gât se tratează extern cu cataplasme de mămăligă, așa cum procedau bunicile noastre. Se pune mămăligă pe o bucată de pânză sau tifon și se aplică pe piept cât se suportă de fierbinte. Intern se face un terci din mălai de consistența smântânii în care se pune puțin unt, ulei sau grăsime de porc și se mănâncă fierbinte.
Răgușeala și tusea se calmează cu ridiche neagră scobită la mijloc, adăugând miere de albine sau zahăr. Se lasă de seara până dimineața, apoi se servește din sucul obținut câte 5-6 lingurițe pe zi.
Se poate face și gargară cu o cană de ceai călduț de tei sau mușețel în care se adaugă jumătate de linguriță de sare de bucătărie.
Durerile musculare dispar masând pielea cu un ulei de masaj din bergamontă sau rozmarin și lavandă.
Putem consuma ceapă roșie și usturoi românesc, pentru că au proprietăți antimicrobiene, detoxifică organismul și acționează ca niște antioxidanți foarte puternici, stimulează sistemul imunitar și reduc inflamațiile. De asemenea, în sezonul rece, nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic legumele, fructele și mierea de albine.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea