Dafinul – coronița condiment

Dafinul – coronița condiment

Dafinul este originar din Levant și în prezent este cultivat mai ales în regiunile mediteraneene. Acest arbore a fost venerat în perioada romană, îi era dedicat zeului Apollo, iar din ramurile lui înfrunzite se împleteau cununi purtate de împăraţii romani, iar sub formă de coronițe (lauri) era oferit poeților și generalilor victorioși.
Florile masculine şi cele feminine cresc pe copaci separaţi, care pot atinge 20 m înălţime.

Frunzele tari, ovale sunt plăcut aromate şi se folosesc drept arome în bucătărie. Florile sunt galbene, iar fructul este o bacă neagră care conţine doar o sămânţă. Frunzele sunt culese de pe ramurile tinere în timpul verii, iar apoi sunt uscate pentru a fi folosite în infuzii. Ele furnizează şi un ulei esenţial, iar fructele se culeg când se coc, în octombrie şi noiembrie, şi produc un ulei numit unt de dafin.
În afară de tanini şi de alţi compuşi activi, frunzele conţin până la 3% ulei esenţial, care este compus în cea mai mare parte din cineol (până la 70%).

Acest ulei se găseşte în fructe, care mai conţin şi acid lauric, acid oleic, acid palmitic şi acid linoleic.

Uleiul din arborele de dafin are proprietăţi antiseptice, antifungice şi stimulatoare. Extern, uleiul este un unguent excelent pentru dureri, reumatism, luxaţii şi vânătăi. El ajută de asemenea la vindecarea ulcerelor bucale şi a inflamaţiilor. Dafinul este indicat în balonări, răceală și gripă, laringite, bronșite, astm și tuse, febră, sinuzite, reumatism, viroze resiratorii, afecțiuni renale și hepatice, anorexie, depresie, nervozitate etc.

Frunzele de dafin se folosesc intern sub formă de infuzie sau macerat și extern sub formă de ulei.

Ajută în digestie – frunzele de dafin ameliorează problemele digestive cum sunt arsurile stomacale și flatulența. În cazul indigestiei sau al balonării se poate prepara un ceai din 5 frunze de dafin peste care se adaugă puțin ghimbir și se fierb în 200 ml apă până rămâne un sfert din cantitate. Se adaugă puțină miere de albine și se consumă de două ori pe zi.

Ajută în bolile respiratorii – frunzele de dafin sunt eficiente în problemele respiratorii și scad febra. Se fierb 2-3 frunze în 500 ml apă, se înmoaie un prosop în acest amestec și se așează pe piept pentru ameliorarea simptomelor, iar în paralel se consumă și o infuzie din frunze de dafin.

Ajută în diabet – frunzele de dafin micșorează nivelul zahărului din sânge, al colesterolului și al trigliceridelor. Tratamentul constă în consumul unei frunze uscate și pisate, zilnic, timp de o lună de zile.
Astfel, nivelul zahărului din sânge scade datorită antioxidanților, care stimulează organismul să proceseze insulina mai eficient.

Ameliorează durerile – uleiul din frunze de dafin are proprietăți antiinflamatorii și ameliorează durerile cauzate de luxații, artrită, reumatism.

Se pot face cataplasme din frunze de dafin și ricin, ambele măcinate, care se leagă pe locul afectat de durere. Contra durerilor de cap, se pot masa tâmplele cu ulei, iar în paralel se bea o infuzie din frunze și astfel se scapă de migrene.
Protejează contra infarctului – fitonutrienții din frunzele de dafin conferă protecție împotriva infarctului și atacurilor cerebrale. Se poate  consuma un preparat din 3 grame de frunze uscate și 3-4 petale de trandafir în 300 ml de apă, se fierbe până rămân doar 75 ml, se strecoară și se bea o dată pe zi.

Previne îmbătrânirea tenului – tenul se menține tânăr și ferm mai mult timp dacă se folosesc remedii din frunze de dafin.

Pe lângă consumul de infuzie din frunze se poate face și un tratament extern. Se fierb 5 frunze de dafin uscate în 2 căni de apă timp de două minute, se toarnă într-un vas mai mare, se acoperă capul cu un prosop și se stă în aburi aproximativ 15 minute.
Tratează inflamațiile bucale – uleiul esențial din frunze de dafin este recomandat în tratamentul inflamațiilor gurii și al ulcerelor bucale.

Se diluează o picătură de ulei esențial cu 10 picături de ulei excipient și se aplică de 3-4 ori e zi pe locul afectat.

Ajută în caz de intoxicații, beții, otrăviri – fiind un vomitiv și antitoxic puternic. Se prepară o infuzie din frunze de dafin și se bea dintr-o dată întreaga cantitate pentru ca efectul de eliminare a substanțelor ingerate să fie prompt.
Tratează răgușeala – se face o infuzie din frunze de dafin, se lasă la răcit, se face gargară și se clătește gura de mai multe ori pe zi.

Frunzele de dafin se pot folosi și în afara bucătăriei, acestea se pot arde într-un bol pentru îndepărtarea mirosurilor specifice din încăperi.

Acest obicei este preluat din vremea grecilor antici. Prin ardere ele elimină un ulei volatil cu proprietăți terapeutice, care eliiberează căile respiratorii, relaxează persoanele stresate, ajută în caz de insomnie și alungă gândacii de bucătărie.
Utilizarea frunzelor de dafin are și contraindicații:
– Uleiul de dafin esențial nu se administrează intern.

– Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite dozele medicinale cu dafin pentru că pot provoca reacții alergice.

– În doze mari, dafinul este vomitiv, de aceea și în mâncăruri se folosește în doze mici.
Așadar, banalele frunze de dafin au un spectru larg de întrebuințări și pot fi de folosite în bucătărie, în medicina naturistă și în casa fiecărei persoane care alege să o utilizeze.

Sănătate maximă!
Iulia Romedea

go top