Firescul lecturii pare să fie în mare criză, iar pragmatismul zilelor noastre tinde să spună că lectura și cultura nu sunt rentabile. Astăzi se preferă accesul la informație în pofida accesului la lectură. Dar a te informa nu este același lucru cu a citi. Lectura a fost și este baza formării omului, având mereu un impact existențial asupra societății. Când citește cărți pe suport de hârtie, omul învață să gândească, învață să compună, întrucât lectura reprezintă o tehnică extrem de complexă.
Apariția tehnologiilor virtuale a adus un reflux al lecturii, cantitatea uriașă de informație regăsită pe calculator determinându-l pe om să nu mai facă efortul suplimentar al citirii unei cărți în format fizic. Explozia informațională a devansat posibilitățile noastre de memorare a ideilor prezente în cărți, în condițiile în care invazia imaginii vizuale este extrem de atractivă și comodă.
De ce să mai citim astăzi?
Implicarea Bisericii în actul cultural al societății în care evoluează este un fenomen istoric evident. Relația dintre Biserică și carte, în afară de copierea textele religioase, a ajutat la realizarea unei comuniuni culturale. Lectura în bibliotecă poate fi asociată cu rugăciunea din biserică, pentru că oferă prilej de reflecție, contribuind la sedimentarea personalității fiecărui om. Valoarea morală a lecturii nu trebuie nici ea neglijată. Orice bibliotecă e o sursă de echilibru cultural și moral, prin asimilarea firească a culturii prin lectură.
Biblioteca nu trebuie să fie un depozit de cărți, ci un spațiu al circulației ideilor și informațiilor, pentru că atunci când sunt bine cunoscute și înțelese, ideile sunt mult mai ușor de valorificat. Un om cultivat și informat gândește mult mai bine decât unul care nu posedă aceste calități. Drumul firesc al formării omului este însă adesea ignorat în mod voit de către cei care cred că pot să ardă etapele în devenirea personală, ajungând chiar la iletrism, care reprezintă deficiența de a înțelege un text.
În România putem spune că avem multe biblioteci, de toate nivelurile și specializările. Biblioteca nu este un lux, ci o necesitate. Lectura deschide fiecărui om o lume a ideilor și a reperelor, într-o modernitate a bulversării valorilor. Ea trebuie să fie o terapie de resuscitare a corpusului social. E absurd să constrângi pe cineva să citească, dar e firesc să-i arați de ce ar trebui să citească. Cărțile sunt făcute pentru a fi citite.
Mihai Parfeni