”Intrarea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim este o sărbătoare a biruinţei Sale asupra morţii lui Lazăr şi o prefigurare sau anticipare a biruinţei Sale asupra propriei Sale morţi, prin învierea Sa din morţi. Această sărbătoare, a Intrării Domnului în Ierusalim, este o deschidere spre Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos,pătimiri ca fiind confruntări ale Lui cu mai-marii cărturarilor şi ai fariseilor care Îl invidiau şi Îl urau, dar şi pătimiri ca suferinţe pricinuite trupului Său prin umilirile şi lovirile pe care le îndură ca urmare a răutăţii şi violenţei oamenilor vicleni, aroganţi şi ignoranţi. Toată această prevestire a Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului Iisus Hristos este cuprinsă în textul Evangheliei din această zi ca un început al tensiunii şi conflictului dintre Iisus şi căpeteniile preoţilor care s-au hotărât să-L omoare pe El şi pe Lazăr, deoarece mulţi iudei credeau în Iisus mai ales după ce El a înviat pe Lazăr.” (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)
Creștin-ortodocșii sărbătoresc anul acesta, la data de 12 aprilie 2020, Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.
Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.
https://www.facebook.com/215637558597450/videos/1479015935613888/?__tn__=kCH-R&eid=ARAPdXpOZ61S3OIg0b-AdXooEUIEKG05bUL7tGB4O8waWKomX5D3XsZVrN8hFU_s0P7kBMkzAHf1Bugh&hc_ref=ARQoJ8jv8MzwiilumZP5RJocuWlxCWq8TL58YZg0z4GCrnu1sYHLeIthDmcpqnnzrFE&__xts__[0]=68.ARCxCYoDbg6kQHjir0BdreSgZge3A9RHgI2COLGdDd9C0wk-7FwG0sGbe24BQASwlF_s8jdjS-37j4svKfA59JpuzCHmJrD4uVQ7ua0TC0Xkfws_gaAuUwUL0hNXZFEqaDiIUYjZuUEdXxykVckqTljf5WNtu2iy8k4rv7Ifk5Y2mxYSlaT7e2czsUyX8G98Gb1S3OSn_L-5nln7bvQ7pIXCCu3-WlzyP-ywiNvcdPtMplSo35PONm0N6d7tJneVMwj4_Vzb-G-_8V3BiogWF22zlxs0fFaqdWPuY_ChhWuhDwoBzWC9EzYru7B8PR2mGAa51otrRFIRUA0hSJ3ATrP7gWROTvxk1tF2ziKYKtaHKdtn2km-5Bi-DmOoPogrXT-Jp5DlSObwZWKt6UCnCtuc_7HGljFUjGOqn3VM1G5UzAnHgF6ATTouiGLTR-7iq12pbfoslchJv6BI3r12BKbyAjskxxXpdzp-WUcOzt4NSGi2fbdoyg919XgrbrjKBNELydp1bC-uyD35leHjY5FBhmLCgKgHdvprKbS2G_tOnG1eV6JEBfFtGcocoAzJUGd6TZwbWWaOttJUOUPZZEQ
Enoriașii Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, și nu numai, au prăznuit Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Dar, din păcate anul acesta nu au avut voie să participe la Sfânta Liturghie, săvârșită de părintele paroh Petru Munteanu, dar și-au împodobit cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor, păstrând rânduiala postului.
Trecem printr-o perioadă de grea încercare, pandemia, care a cuprins întreaga lume, vine și cu o serie de restricții și reguli pentru toți. Acum, Sfânta Liturghie se oficiază cu bisericile goale, pelerinajul din Sâmbata lui Lazăr a fost suspendat, ramurile de salcie sau finic au fost binecuvântate în biserică și au fost împărțite de părintele paroh la toate troițele din parohia păstorită de Sfinția sa.
La slujba de Florii din acest an, părintele Petru Munteanu a declarat printre altele:
”În acest timp al Floriilor, în care viața curge pe lângă tine și mine, Iubirea există, Adevărul, Frumusețea, cu toate darurile lor ne înconjoară la fel ca de fiecare dată cu aceeași generozitate. Semnificația Floriilor atât de frumoasă așteptă doar să fie trăită.
E nevoie să ne oprim o clipă, să uităm de ceea ce credem că știm cu toate informațiile media care ne asaltează cu și despre Covid, să ascultăm puțin pulsația existenței, să observăm că spațiile dintre noi nu sunt goale, că totul este viu și vibrant, în Hristos și în Biserică. Cu toate spaimele și isteriile care ni se propun acum, am putea să ne îndrăgostim… de Înviere, să scoatem de la naftalină un vis, o aducere aminte și să-l retrăim, am putea să rostim ce simțim, am putea să ieșim din rândul și cadența disperării, din spaime și iluzii, din platitudine, să uităm măcar pentru ceva vreme cuvântul trebuie, impus cu vârf și apăsat peste noi.
În aceasta perioadă, când am ajuns proprii temniceri ai libertății noastre, când ne-am creat o lumea a suspiciunii și indiferenței, un labirint ce duce nicăieri, am putea să părăsim temnița în care am intrat singuri și de bunăvoie . O temniță în care, am devenit o parte, o piesă dintr-un joc al aparențelor, al gândirii reci pe cifre, o stare-joc al relațiilor de tip tranzacție, un fel ipocrit și proiectiv, în care responsabilitatea propriilor emoții nu ne aparține, în care pretindem că suntem așa cum suntem pentru că ceilalți sunt așa cum sunt. În realitate, viața noastră este așa cum este pentru că noi o creăm după chipul și asemănarea noastră.
În spatele costumelor elegante acum este mai multă goliciune, în ecoul cuvintelor noastre simțim niște zgârieturi pe un vinil vechi, pentru că noi alegem asta, din indolență, din rutină, din neîncredere în noi înșine și în viață.
Ne ascundem în platitudine pentru că ne temem să ne ridicăm în picioare, să ne regăsim verticalitatea Învierii. Ne temem să căutam Adevarul, să-L rostim, să ne deschidem Lui. Jucăm jocul vechi, jocul Căderii. Relațiile sunt mai puțin primejdioase pe facebook, la fel ca transmisiunile live… Politica e mai confortabilă la televizor. Alegem să fim și mâine ceea ce am fost ieri. Deși am jurat cândva să nu repetăm povestea căderilor noastre, ajungem la fel, din nou și din nou iarăși, repetând aceeași scenă, cu noi și noi scuze, doar că mai frumos îmbrăcați și cu argumente mai bine puse la punct.
Acum nu e prea târziu, oricât de târziu ai crede sau ți s-ar spune de alții că este.
Să nu uiți că respiratia ta este respirația acestei lumi. Ea ține păsările pe cer și face norii să alerge. E nevoie doar să te oprești un moment din alergare și să regăsești centrul ființei tale.”
Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor. Prin Ordonanțele Militare emise în perioada Stării de urgență au fost impuse o serie de interdicții și reguli, la care trebuie să ne supunem.
Astfel, părintele Petru Munteanu, după săvârșirea Sfintei Liturghii a mers la fiecare troiță din parohia săvineșteană și a lăsat crenguțe de salcie binecuvântate în sfânt lăcașul de cult, menționându-le enoriașilor să nu iasă din curte, să păstreze distanța de 2 metri, conform prevederilor Ordonanțelor Militare emise pe parcursul Stării de urgență și să urmărească slujbele religioase la postul de televiziune Trinitas.
Totodată, părintele paroh le-a reliefat credincioșilor ca în noaptea de Înviere să stea acasă, și dacă doresc să primească Lumina Sfântă să iasă la poartă pentru că vor fi instituite 12 echipe de voluntari (câte două persoane), împărțite pe cele șase sectoare ale parohiei și vor distribui, începând cu ora 24.00, vor distribui „Paștile” și Lumina Sfântă, având asupra lor mănuși, mască de protecție, precum și legitimația de voluntar, după modelul elaborat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Brîndușa Dediu