La biserica cu hramul „Sfântul Dumitru” din comuna Săvinești, protopopiatul Roznov, a avut loc joi, 16 iunie 2022, întrunirea cercului pastoral cu dezbateri privind fundamentele vieții creștine și anume: ”Practici care denaturează rugăciunea creştin-ortodoxă”.
La această întâlnire au participat preoți din parohiile din Săvinești și Roznov, aceștia fiind: părintele protoiereu Bogdan Frăsilă (Protopopiat Roznov), părintele gazdă Constantin Lupu (parohia Savinesti I – colonie), părintele Petru Munteanu (parohia Săvinești II), părintele Vasile Țoc (parohia Roznov I), părintele Bența Sebastian (parohia Slobozia II), părintele Avram Paul (parohia Roznov II), părintele Grigoraș Iulian (parohia Săvinești Sat), părintele Vasile Iulian (Parohia Chintinici).
Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, la care au luat parte și credincioșii aflați în sfânt lăcașul de cult, iar la finalul slujbei, o parte dintre cei prezenți, au primit Sfânta Împărtășanie. Întrunirile de cerc misionar încep cu o slujbă de Te-Deum, prin care se mulțumește Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile din viața noastră, știute și neștiute.
În cuvântul de învățătură, rostit de părintele protopop Bogdan Frăsilă, s-a evidențiat faptul că este important ca în momentele de cumpănă ale vieții noastre să alergăm către Domnul nostru Iisus Hristos, să nu deznădăjduim și vom afla cu siguranță ajutor de la El.
„Ei bine, când noi, ucenicii Domnului simțim că ne clătinăm, că vânturile suflă puternic asupra noastră și că furtuna ne amenință, ar trebui să strigăm la Domnul și Domnul să fie Cel care ne liniștește valurile mării acesteia. Să fim încredințați că niciun necaz care vine asupra noastră, cele care ne amenință sănătatea, cele care amenință pacea, războiul dintre noi, ura, invidia și toate răutățile care ne despart unii de alții, toate acestea se vor depărta de la noi dacă se va trezi în noi simțul pocăinței, dacă ne vom vedea propriile păcate și vom striga la Domnul să ne izbăvească de răutatea din noi și izbăvindu-se fiecare de propria răutate, atunci și liniștea se va așeza în biserică, în comunitatea noastră, în familia noastră și mai presus de toate, în inima noastră. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, Cel care conduce, Care este capul Bisericii, Cel care conduce corabia numită Biserică, să ne mențină în unire, să ne mențină în unitate și noi să ne rugăm și pentru noi înșine, dar mai curând să ne rugăm unii pentru alții, pentru ca văzând Dumnezeu dragostea noastră unii pentru alții, să ne binecuvinteze cu harul său cel îmbelșugat.”
Pe marginea temei prezentate, preoții participanți au adus exemple concrete din viaţa parohiei lor în relaţia cu credincioșii, privind participarea acestor la Sfânta Liturghie și cum să facă față provocărilor lumii de astăzi. Dezbaterile au în vedere fundamentele vieții creștine, așa cum se desprind din viețile și lucrările Părinților Bisericii, analizează profilul cultural al lumii prezente, care află într-o continuă schimbare. „Avem în vedere și tendințele pseudo-religioase, care în mod invidios compromit demersurile spirituale chiar și ale creștinilor de bună credință”, a explicat părintele Bogdan Frăsilă.
”Cercurile misionare sunt întruniri ale preoților, de la opt-zece parohii învecinate. Prin aceste întâlniri se manifestă sobornicitatea bisericii, adică împreună lucrare a credincioșilor, clerici și mireni, sub inspirația Duhului Sfânt, astfel încât viața Bisericii, în varietatea formelor de exprimare, are același miez oriunde și oricând.”, a mai precizat părintele protopop.
Înainte de încheierea discuțiilor, preoții participanți au concluzionat că, liturghia aduce lumea la tronul lui Dumnezeu. Pe lângă faptul că omul duce cu sine darurile creației, omul duce deodată și îngrijorările sale pentru sănătatea celor dragi, pentru buna întocmire a văzduhului, pentru sporul casei sale. Doar accentuând grija pentru mântuire și exprimând nevoia de ajutor pentru grijile vieții pământești, omul participă la jertfa euharistică în mod integral.
„Incantațiile, descântecele, vrăjitoria, ghicitul în cărţi etc. tulbură viața de credință, slăbește unitatea ei, vocația, misiunea unei mărturisiri sfinte. De asemenea, strecoară multă îndoială în sufletele credincioșilor căldicei si îi face pe unii să devină nepăsători ori creduli. Lumea trebuie chemată la convertire, dar nu printr-o judecată agresivă, moralistă sau prin învățături, profeții sumbre și nenorociri. Convertirea noastră perpetuă presupune și eliberarea de imaginile false ale lui Dumnezeu, idolatre, revenire la păgânism, viața de plăceri. Este important să înțelegem că trăim vremuri de cernere, căci ținta de viață a contemporanilor noștri nu mai este mântuirea, ci bunăstarea. Nu mai este starea de echilibru prin rugăciune și slujbele Bisericii, ci este căutarea de entertainment, de relaxare”, a explicat părintele Constantin Lupu.
Brîndușa Dediu