Înainte-prăznuirea hramului bisericii „Sf. Voievozi” din Săvinești

Este ziua Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești. Astfel, în după amiaza zilei de 07 noiembrie 2022 a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia.

La bucuria parohiei au fost prezenți, alături de preoții slujitori în această biserică, consilieri ai parohiei și numeroși enoriași.

La eveniment au fost invitați, pentru a sluji alături de părintele paroh Petru Munteanu, preoți din Protopopiatul Roznov părintele Alexandru Munteanu, părintele Constantin Lupu, precum și părintele Mihai Meraru.

Biserica a rânduit, încă de la început, slujbe religioase, care, oficiate în anumite momente din zi, aduc jertfă şi laudă lui Dumnezeu. Vecernia, slujba de seară, a fost şi este una dintre cele mai frumoase Laude bisericeşti care se oficiază zilnic. Slujba deschide rânduiala liturgică din fiecare zi şi concentrează o mulţime de înţelesuri duhovniceşti.

Originile termenului „vecernie“ se află atât în limba greacă, cât şi în limba latină, însemnând „seară“, în speţă „slujbă de seară“. Termenul grecesc de la care s-a format românescul „vecernie“este „esperinos“. La rândul lui, acesta s-a format de la „espera“, însemnând „seară“.

În Dicţionarul Enciclopedic de Cunoştinţe Religioase al pr. prof. dr. Ene Branişte este menţionat ca termen de ordine pentru „vecernie“şi latinescul „vesperina collecta“, care înseamnă „rugăciunea de seară“. Aşa se explică şi numele de „vesperină“ pe care l-a primit în limba română slujba Vecerniei. În unele locuri din ţară, slujba Vecerniei mai este numită „serare“.

Dupa binecuvantarea pentru începutul vecerniei, părintele Mihai Meraru a ieșit în fața sfintelor uși, închise, și s-a rugat în taină, citind din Liturghier cele șapte rugăciuni de la începutul Vecerniei.

Se amintește în acest fel, în primul rand, durata scurtă a stării paradisiiace a celor dintâi oameni, izgonirea lor din rai în urma căderii în păcat și plânsul de pocăință în fața porților închise și păzite ale raiului.

Astfel, Vecernia actualizează prima parte a istoriei mântuirii, de la Creația lumii până la venirea în lume a Domnului Iisus Hristos și ridicarea păcatului, a blestemului strămoșesc.

De asemenea, Vecernia ne aduce aminte de ridicarea de pe cruce și înmormântarea Domnului, care, după relatările textelor evanghelice, au avut loc sprea seară. Părinții bisericești puneau slujba Vecerniei în strânsă legătură cu Cina cea de Taină și cu moartea Mântuitorului pe Cruce.

După slujba de seară, părintele paroh Petru Munteanu a adresat mulțumiri celor prezenți la ceas de seară în sfânt lăcașul de cult:

„Mulțumim Bunului Dumnezeu care ne-a ajutat să ajungem astăzi, la Slujba Vecerniei, la slujba de seară. Mulțumim părinților participanți la bucuria noastră duhovnicească, care va continua și în ziua de mâine. Și desigur că această prezență a noastră aici, la slujbă, nu arată altceva decât dragostea pe care noi o avem față de Sfânta Biserică și recunoștința pe care o purtăm față de îngerii păzitori. Acești îngeri sunt ocrotitorii noștri. Iar faptul că, iată, ne-am adunat la rugăciune, nu face altceva decât să întărească credința noastră și să sporim în faptele cele bune.”

 Răspunsurile la strană au fost date de corul bisericii săvineștene, la care s-a alăturat și familia Achtinoudis, domnul Angelos împreună cu soția dumnealui, doamna Ana Andreea Roxana, fiică a satului, și stabilită de mulți ani în Anglia.

Suntem stabiliți în Marea Britanie de mai mulți ani. Eu sunt din Săvinești, aici am crescut, în biserica aceasta am fost botezată. Eu și soțul meu ne-am cunoscut în biserica Sfântului Nectarie din Londra. Dânsul este un protopsalt de la, unde a crescut, la Muntele Athos cu sfinții. A cântat cu părintele Thomas, care este cel mai recunoscut cântăreț al muzicii bisericești ortodoxe, este un ucenic de-al dânsului. Nu a vrut să rămână în mânăstire, așa că s-a căsătorit și a făcut o carieră din muzica bisericească. Este foarte smerit. Nu spune cât de bun este la muzică, dar eu sunt foarte mândră că am găsit cel mai bun cântăreț de pe fața pământului. Noi cântăm pentru Dumnezeu. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne țină sănătoși pe toți, și să ne mântuim împreună, să ne întâlnim pe lumea cealaltă cântând, ascultând. Important este să fim buni și să ne iertăm unii pe alții. Vă dorim multă sănătate și La mulți ani! tuturor sărbătoriților! Să ne revedem cu bine.”, a menționat doamna Ana Andreea Roxana Achtinoudis.

Parohia „Sf. Voievozi” a oferit pelerinilor prezenți pachete cu mâncare, fiind invitați totodată la agapa frățească pregătită special pentru cei prezenți la slujba Vecerniei.

go top