La final de an, vârstnicii vă spun: „La mulți ani!”

Activitățile Centrului de zi pentru persoane vârstnice Samariteanul Milostiv din Săvinești, derulate în anul 2022, s-au încheiat în spiritul sărbătorilor de iarnă. Cu bucurie și veselie persoanele înscrise în cadrul centrului au retrăit emoțiile copilăriei.

Vârstnicii sunt adesea considerați a fi cei mai înțelepți dintre noi, iar aceasta se poate vedea în modul în care au păstrat tradițiile și cum doresc să împărtășească valorile lor cu generațiile tinere. Una dintre aceste tradiții este și uratul de sărbători.

Bătrânii sunt adesea cei care cunosc cele mai multe cântece de urat, una dintre tradițiile de sărbători în care oamenii merg din casă în casă și cântă cântece pentru a face urări de fericire gazdelor.

Și „bunicii săvineșteni” au mers cu colindul și uratul, implicându-se astfel în activitățile comunității, având oportunitatea de a se simți utili și apreciați.

Dorința lor a fost să ofere recunoștință, prin gesturi mici și cuvinte sincere, tuturor celor care le-au oferit sprijin, bunătate, îndrumare de-a lungul timpului, să le mulțumească pentru tot ceea ce fac pentru ei.

Ca niște școlărei, puși pe șotii, au pregătit urătura așa cum s-au priceput mai bine, și au pornit spre Primăria comunei Săvinești, unde, bineînțeles, domnul primar Daniel Horciu îi aștepta:

„Aho, aho, stați să vă spun

Ce-am văzut umblând pe drum

Lucruri bune-nfăptuite

De acum, de mai-nainte

Făcute chiar de primar

Cu ajutor european

A făcut o fapta bună

Cu un părinte- mpreună.”

„Au făcut din școala veche,

Clădire fără pereche

Au făcut dintr-o ruină

Un palat cu o gradină

Zurgălăi și clopoței

Doamne ajută pentru ei!”

Domnul primar a răsplătit urătorii, fiind bucuros că aceștia nu l-au ocolit și mai ales pentru versurile dedicate dumnealui, amuzându-se împreună cu urătorii.

Colindatul și uratul sunt doar două dintre tradițiile de sărbători pe care vârstnicii le-au păstrat vii de-a lungul anilor și poate acum suferă că cei tineri nu le mai trăiesc la aceeași intensitate. Este important să îi respectăm și să îi apreciem pe vârstnici pentru cunoștințele și valorile lor și să învățăm de la ei pentru a păstra tradițiile vii pentru generațiile viitoare.

Următorul popas s-a făcut în curtea bisericii „Sf. Voievozi”, unde au fost primiți de părintele paroh Petru Munteanu, cu brațele deschise, așa cum obișnuiește să-i întâmpine pe toți cei care calcă pragul bisericii păstorite de dumnealui.

Și pentru părintele Munteanu a fost creionată o urătură, din care vă redăm și dumneavoastră câteva versuri:

Aho, aho, stați pe loc

Întoarceți boii în loc

La părintele paroh.

Să arăm și aici ogorul

Căci învață tot poporul.

Și-i învață creștinește,

Și la toți le povestește

Să trăiască în credință,

Să aibă multă voință

Voința a-nfăptui

De păcat a se păzi.

A nu face rău nicicui

Făcând voia Domnului.

Iar la el în parohie,

Toată lumea, de mult știe,

Să se adune la un loc

Cu părintele paroh,

În biserica cea sfântă,

De străbuni fiind făcută,

Să se roage împreună,

Făcând toți o faptă bună.

El mulți ani ne-a învățat

Și pe toți ne-a îndemnat

Ne-a învățat ce-I bine-n lume

Să vedem ca prin minune

Că de ai un pic credință

Ai în viață biruință

Ai în viață ce gândești

De păcat să te păzești.

Ăsta-i preotul nostru drag,

Ce ne calcă al nostru prag.”

Plăcut surprins, părintele Munteanu le-a mulțumit urătorilor, invitându-i să servească câte o prăjiturică și un pahar de suc, menționându-le că va susține și dumnealui mult așteptata excursie, pe care „bunicii” deja o planifică pentru luna martie 2023.

Fiecare sfârșit de an reprezintă o bună ocazie pentru a ne întoarce spre trecut și a ne aminti de toate realizările și învățăturile din anul care se încheie, dar și pentru a ne seta obiective noi pentru viitor. Sărbătorirea începutului unui nou an este o modalitate de a ne exprima speranța și bucuria pentru tot ceea ce urmează să vină.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice este o opțiune bună pentru cei care au nevoie de sprijin suplimentar, dar care doresc să rămână cât mai independenți posibil. Acesta oferă bătrânilor ocazia de a socializa cu alte persoane de vârsta lor și de a rămâne active și implicate în comunitate.

La răspântie de ani, Centrul pentru persoane vârstnice Samariteanul Milostiv vă urează:

La mulți ani!

go top