Budurcă Ana, o doamnă în vârstă de 73 ani, din satul Ruseni, comuna Borlești, județul Neamț ne-a relatat, printr-o scurtă povestioară despre mașina de cusut, marca „Ileana”, un obiect de mult preț pentru sufletul său.
Având meseria de croitoreasă și lucrând la secția de croitorie Avântul Roznov și-a dorit să aibă și acasă o mașină de cusut. Auzindu-i dorința, soțul ei, Budurcă Neculai, a decis să îi facă cadou soției această mașină, la împlinirea vârstei de 30 ani.
Din cauza posibilităților financiare limitate, soțul Neculai a hotărât să cumpere mașina în rate de la cooperativa din comuna Tazlău. Bunica Ana a fost foarte bucuroasă la primirea cadoului și a început să coasă acasă, renunțând să mai meargă la secția de croitorie.
Având o asemenea comoară în casă, a început să coasă în primul rând pentru cele două fete ale sale diferite costumașe, rochițe și tot ce era nevoie într-o gospodărie. Dar cu timpul au început să vină rude, vecine și cunoștințe pentru a le confecționa diferite articole de îmbrăcăminte.
Bunica a specificat printr-o comparație: „Meseria de croitoreasă pe atunci era ca o brațară de aur” și a mai afirmat: „Cine avea mașină de cusut pe timpul ăla, era cineva!”. În tinerețea ei, mașina Ileana era dată drept zestre fetelor de măritat și dezvăluindu-ne un mic secret, a spus: „putea să fie fata cât de urâtă, dacă avea mașină de cusut se mărita prima din sat”.
După ce fetele au crescut și s-au căsătorit, bunica nu a mai folosit mașina, dar a ținut-o tot la locul ei de cinste ca pe o piesă de muzeu, având și o valoare sentimentală. Mașina are o vechime de 43 ani, fiind cumpărată în anul 1971.
La rugămințile nepoatei, Agafia Roșu, care este voluntar la Centrul de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv” din Săvinești, bătrâna a decis să o doneze acestui Centru pentru a se putea bucura de ea și de a învăța și alte persoane meseria de croitoreasă.
***
Pe acestă cale îi mulţumim şi anunţăm că începând cu luna aprilie, în cadrul Centrului de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv” se vor organiza cursuri gratuite de croitorie şi antreprenoriat pentru cei care doresc să înveţe să coase, să brodeze şi eventual să obţină un venit de pe urma acestei frumoase meserii, care încă este apreciată, chiar dacă nu atât de mult ca acum 30 de ani.
Invităm persoanele interesate din comuna Săvineşti sau din comunele învecinate să ne contacteze la sediul Şcolii Vechi din Săvinești.
Brîndușa Dediu