Mulți specialiști din domeniul sănătății spun că sportul, în general, ajută la îmbunătățirea condiției fizice, formează tipuri de comportamente și disciplină pentru viață și, de ce nu, modelează caractere umane. Majoritatea dintre noi știm cât de importantă este activitatea fizică în viața noastră pentru a ne păstra sănătoși. Mișcarea fizică stimulează circulația sangvină, crescând astfel aportul de elemente vitale și energie. Acest fapt reduce riscul apariției de schimbări de tipul mutațiilor genetice în interiorul celulelor, evitându-se astfel cancerul. Dacă facem mișcare în mod regulat, se va reduce riscul de boli cardiovasculare și afecțiuni precum obezitatea și diabetul.
Mișcarea fizică ne va da un bun tonus muscular, o mai mare putere de muncă, dar și drag de viață.
Mulți dintre noi vorbim despre cât de importantă ar fi mișcarea susținută și regulată, dar cădem extrem de ușor în capcana sedentarismului și ulterior a diverselor boli!
Încercând să susții cam 30 de minute de efort moderat în majoritatea zilelor săptămânii vei simți pentru început creșterea rezistenței efort printr-o mai bună oxigenare a plămânilor. Începe făcând de două ori pe săptămână, iar apoi crește în funcție de disponibilitatea, capacitatea și necesitatea frecvența și durata activității fizice.
Regularitatea aceasta este importantă!
Alte sfaturi:
Încearcă activități fizice cât mai variate; antrenând grupe de mușchi diferite vei menține în formă întreg organismul. Astfel, într-o zi a săptămânii poți să alergi, în alta să mergi pe bicicletă, să duci dintr-o parte în alta greutăți moderate, și de ce nu, să dansezi !
Propune-ți să faci mișcare cât să te simți transpirat și cu o ușoară dificultate la respirație, dar nu să te sufoci!
Dacă încep să te doară mușchii sau orice altceva, oprește-te!
În toate acestea cere și ține cont de sfatul medicului, mai ales dacă ești în perioada de recuperare de după o boală, ai vreo afecțiune cronică care să interzică efortul, o problemă cu articulațiile, sau dacă ai peste 50 de ani.
Petronela Baghiu