Năutul – fasolea egipteană

Năutul – fasolea egipteană

Năutul este o plantă leguminoasă anuală, cunoscută sub numele de fasole Garbanzo sau fasole egipteană, cultivată în apropierea Mării Mediterane și Orientul Mijlociu, originară din Asia. Cuvântul „năut” provine din cuvântul turcesc „nohut” și a fost introdus în limba română în vremea când Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, sub forma arhaică „nahut”. De-a lungul vremii a fost un ingredient preferat de greci, romani și egipteni. Astăzi, liderii producției mondiale de năut sunt India, Pakistan și Australia. Din vechime, năutul a fost cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, datorită faptului că fiecare boabă prezintă o excrescență care seamănă cu un corn de berbec.
Năutul – fasolea egipteană
Năutul are o tulpină înaltă de 26-60 cm, cu frunze compuse din 4-6 perechi de foliole laterale și una terminală, cu flori liliachii sau albe, ale cărei semințe sunt folosite ca atare sau ca înlocuitor de cafea. Gustul boabelor de năut se remarcă prin aroma de pământ cu nuanțe de nucă.
Năutul este prezent în mod constant în bucătăria italiană, indiană, greacă, cea din Orientul Mijlociu, spaniolă și portugheză. Deși cel mai frecvent tip de năut este rotund și bej, alte soiuri includ culori cum ar fi negru, verde și chiar roșu. Ca și alte leguminoase cum ar fi fasolea, mazărea și lintea, năutul este apreciat pentru conținutul său ridicat de proteine și fibre, cât și pentru varietatea sa de vitamine și minerale esențiale sănătății umane.
Năutul este foarte hrănitor deoarece conține mulți nutrienți, cu excepția vitaminei B12 specifică tuturor alimentelor de origine vegetală. Principalii constituienți ai năutului sunt: fibre, lipide, substanțe azotate, amidon, zaharuri, vitamina C, folați, săruri minerale: fosfor, magneziu, potasiu, calciu, siliciu, sodiu, fier, arsenic, aspargină și zinc.
Boabele de năut sunt utilizate la prepararea diferitelor feluri de mâncare precum supe dietetice, tocănițe, pateuri și alte preparate foarte gustoase și sănătoase. Pentru pregătirea rețetelor pe bază de năut este indicat, la fel ca și în cazul fasolei, ca boabele să fie puse la înmuiat timp de 12 ore, înainte de fierbere, pentru a fi îndepărtată coaja de pe boabe, aceasta provocând multor consumatori flatulență. Boabele de năut pot fi prăjite și râșnite, iar pudra rezultată în urma râșnirii poate fi folosită ca înlocuitor de cafea. Din boabele de năut se poate obține și o făină de bună calitate, care este de cele mai multe ori întrebuințată la prepararea chifteluțelor vegetariene.
Importantele proprietăți ale năutului asupra organismului: este un bun diuretic, favorizează digestia gastrică, este un antiseptic urinar, este vermifug fiind indicat în litiaza biliară și puternic energizant, fiind recomandat persoanelor care execută munci grele.
Beneficiile consumului de năut sunt multiple și poate fi luat în considerare incluzându-l în alimentația noastră cât mai des cu putință.
Îmbunătățește digestia – o porție de numai 100 g de năut oferă aproximativ 30% din doza de fibre recomandată zilnic. Fibrele au un aport important în cultivarea bacteriilor prietenoase din flora intestinală și de mare ajutor în combaterea constipației.
Ameliorează diabetul – consumul a 21-25 grame de fibre pe zi pentru femei și 30-38 de grame pe zi pentru bărbați îmbunătățește nivelul de zahăr din sânge. Studiile au demonstrat faptul că diabeticii de tip 1 care consumă diete bogate în fibre au niveluri sanguine de glucoză mai mici, iar la diabeticii de tip 2 se poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge și nivelurile de insulină cu ajutorul unei diete care conține năut.
Sănătatea oaselor – năutul conține o varietate de vitamine esențiale corpului nostru, dintre care reamintim fierul, fosfatul, calciul, magneziul, manganul, zincul și vitamina K, motiv pentru care contribuie la construirea și menținerea structurii osoase și rezistenței acesteia în timp. Formarea matricei osoase necesită fier, mangan mineral și zinc, acestea având un rol esențial în producerea și maturarea colagenului. Aportul redus de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fracturi osoase. Consumul adecvat de vitamina K este important pentru sănătate, deoarece acționează ca un modificator de proteine ale matricei osoase, îmbunătățește absorbția calciului și poate reduce eliminarea calciului pe cale urinară.
Întreține sănătatea inimii – conținutul ridicat de fibre, potasiu, vitamina C și vitamina B6 din năut sprijină puternic sănătatea inimii, pentru că ajută la scăderea cantității totale de colesterol din sânge, micșorând astfel și riscul dezvoltării bolilor de inimă. Mai mult decât atât, lipidele conținute în năut sunt, în principal, sub formă de acizi grași omega 3, care sunt niște forme benefice de grăsimi polinesaturate de care organismul nostru are nevoie.
Atenuează inflamațiile – colina este un nutrient foarte important și versatil conținut de năut, care ajută activitatea de învățare și procesul memoriei, mișcarea musculară și tulburările somnului. Colina ajută, de asemenea și la menținerea structurii membranelor celulare, fiind un ajutor de bază în transmiterea impulsurilor nervoase, extrem de utilă la absorbția grăsimilor și reducerea inflamației cronice.
Controlează greutatea – boabele de năut sunt bogate atât în proteine, cât și în fibre alimentare, ceea ce înseamnă că oferă o sațietate sporită și o reducere a poftei de mâncare. Având această calitate, năutul poate fi inclus în alimentația oricărei persoane, dar mai ales în cea a vegetarienilor, cu recomandarea nutriționiștilor de a nu fi unica sursă. Se alternează în alimentație consumul năutului cu alte alimente bogaate în proteine, cum ar fi hrișca, orezul și soia.

Sănătate maximă!
Iulia Romedea

go top