Poporul român s-a născut creştin iar sentimentul său religios s-a materializat prin dăruire jertfelnică în ridicarea sfintelor lăcaşuri de închinare. Pe lângă biserici, o categorie bine reprezentată în spaţiul românesc o constituie troiţele. În Moldova, ele sunt considerate ,,cruci la răscruci”, numite ,,răstigniri“ în Maramureş”, ,,icoane“ în Vâlcea, ,,rugi“ în ţinutul Pădurenilor. În documentele mai vechi apar cu denumirea de ,,lemne“ sau ,,cruci“ (în Transilvania şi Oltenia). Din punct de vedere etimologic, cuvântul „troiţa”, provine din slavul ,,trojka”, ceea ce duce cu gândul la monumentul creştin, arhetroiţa, a cărei imagine privită cu evlavie de către strămoşii noştri, i-ar fi influenţat pe slavii care-i priveau închinându-se, să o asocieze cu Sfânta Treime, căci privirea unei troiţe era urmată de însemnarea cu Sfânta Cruce şi de închinarea la Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi. Troiţele sunt întâlnite astăzi atât la sat cât şi la oraş. Construcţii simple sau, din contra, complicate şi pretentioase, apar la capăt de localitate, lângă o fântână, la intersecţii de străzi şi drumuri, în cutea bisericii sau lângă o casă.
Ca în orice sat românesc, şi în Săvineşti s-au construit multe troiţe, situate la răscruce de drumuri, în locuri unde s-au petrecut evenimente tragice (înec, accidente rutiere), în faţa gospodăriilor unor buni creştini, în apropierea bisericilor, pe pământuri rămase moştenire de la înaintaşi. Hramul Sfintelor Troiţe are loc în zilele de sărbătoare dedicate Sfinţilor:
Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Gheorghe, Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Nicolae, Adormirea Maicii Domnului, Sf. Mina, Sf. Ilie, Sf. Ioachim şi Ana, Sf. Dumitru, Sf. Cuvioasă Paraschiva, Cinstirea tuturor Sfinţilor, Sf. Vasile, Grigore şi Ioan.
Toate Troiţele construite în Săvineşti au primit binecuvântarea preoţilor parohi de la biserici. Astfel, troiţele din parohia Bisericii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril au fost binecuvântate de către preotul paroh Petru Munteanu, troiţele din parohia Bisericii Sf. Dumitru au primit binecuvântarea de la preotul Constantin Lupu, troiţele parohiei Bisericii Sf. Înviere au primit binecuvântarea de la preotul paroh Iulian Grigoraş, iar troiţele din parohia Bisericii Sf. Mihail şi Gavril din Dumbrava Deal au primit binecuvântarea preotului paroh Lucian Ciubotaru.
Toţi preoţii din Săvineşti au sfinţit locul viitoarelor troiţe, au sfinţit troiţele la prăznuirea stabilită.
Ctitorii acestor troiţe sunt tineri sau bătrâni, credincioşi ortodocşi apropiaţi de Sf. Biserică din parohiile localităţii noastre, credincioşi cu mai multă sau mai puţină putere economică, singuri sau ajutaţi de rude, vecini, prieteni.
Ajutorul în construirea unei troiţe a constant în: ajutor financiar, materiale de construcţie, forţă de muncă (zidit, tencuit, acoperit, instalaţii electrice).
Multe troiţe s-au construit şi la propunerea preoţilor parohi din comunitatea noastră.
Ne închinăm acestor troiţe pentru pomenirea strămoşilor, moşilor, bunicilor, părinţilor noştri, pentru spor în gospodărie, pentru ajutor şi iertarea păcatelor, pentru pace în lume, fără războaie, pentru liniştea noastră sufletească, pentru rodnicia pământului şi ferirea de secete, inundaţii, cutremure şi trăsnete, pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri.
În Parohia Bisericii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril sunt următoarele troiţe:
1.Troiţa de la Izvor- Sandu Ionel şi Veronica
2.Troiţa de la Hanul Plutaşilor- Radu Gheorghe
3.Troiţa de pe loc Străbun- Roman Săvel
4. ,,La întoarcere’’- Bulgărea Dorel
5.Troiţa Centenară- Dumitrache Constantin şi Acojocăriţei Rodica
6.Troiţa ,,Familiei Creştine’’- Dumitache Ioan
7.Troiţa Sf. Mina- Lazăr Constantin
8.Troiţa Sf. Cruci- Mihăieş Neculai
9.Troiţa de pe drumuşor- Podaru Midodora
10.Troiţa Încrederii în Dumnezeu- Sandu Dumitru
11.Troiţa lui Toma Credinciosul- Toma Gheorghe
12.Troiţa ,, De la trup la suflet’’- Negoi Dorina
13.Troiţa ,,Trei ierarhi’’- Ifrim Vasile
14.Troiţa ,,Sf. Ilie’’- Paisa Georgeta
15.Troiţa lui Moş Costache- Vasâlca Constantin
16.Troiţa Sf. Vasile cel Mare- Plăcintă Vasile
17.Troiţa ,,Tăierii capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul- Soponaru George.
La aceste 17 troiţe despre care am scris în revista parohiei ,,Hai cu noi!’’, se mai adaugă alte şase:
Troiţa ,,Sf. Parascheva’’- Rusu Gheorghe
Troiţa Tuturor Sfinţilor- Baluş Ion
Troiţa Sf. Nectarie- Baghiu Maria
Troiţa ,,Taierea capului Sf. Ioan Botezătorul’’- Ciocoiu Ioan
Troiţa Sf. Constantin şi Elena- Paisa Constantin
Troiţa Sf. Ioachim şi Ana- Voldman Ana.
În faţa Bisericii ,,Sfinţii Voievozi” sunt ridicate încă două troiţe închinate Arhanghelilor Mihail şi Gavril.
În comuna Săvineşti se mai află încă nouă troiţe situate în Parohiile Sf. Înviere şi Sf. Dumitru şi cinci, plus una în construcţie, în parohia satului Dumbrava Deal.
În Sâmbăta lui Lazăr, părintele Petru Munteanu şi credincioşii din Parohia ,,Sfinţii Voievozi” au mers, ca în fiecare an, într-o procesiune la aceste frumoase troiţe, pentru a vesti intrarea Mântuitorului Hristos în cetatea Ierusalimului.
Prof. Vasile Sandu și
Bianca Savin