„Ortodoxia poate fi numită cu adevărat Biserica Sfintei Treimi”

„Toate slujbele noastre sunt săvârşite în numele Preasfintei Treimi şi spre slava Preasfintei Treimi, iar Sfintele Taine, cu excepţia Spovedaniei care este o pregătire pentru Euharistie, încep cu formula Binecuvântată este Împărăţia Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh. Aceasta înseamnă că prin Sfintele Taine noi pregustăm arvuna iubirii şi bucuriei din Împărăţia Cerească a Preasfintei Treimi şi, desigur, vedem că toate slujbele, toate ierurgiile de asemenea, se fac în numele Sfintei Treimi, prin lucrarea Duhului Sfânt spre slava Preasfintei Treimi şi spre mântuirea noastră. De aceea, ortodoxia poate fi numită cu adevărat Biserica Sfintei Treimi”. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sfânta Treime (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh) este prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor. De Sfânta Treime, Biserica ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

Creştinii ortodocşi celebrează, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Lunea Rusaliilor. În acest an, pe 13 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Sfântul Duh. În această zi de după Pogorârea Sfântului Duh este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi.

Astfel, la data de 13 iunie 2022, credincioșii din Parohia ”Sfintii Voievozi„ din Savinesti și-au făcut timp pentru Dumnezeu, și au ales să participe la Sfânta Liturghie, săvârșită in numele Sfintei Treimi de către părintele paroh Petru Munteanu, avându-l alături pe părintele Mihai Meraru.

Sfânta Treime este o sărbătoare unică în calendar. Biserica a rânduit mai multe sărbători închinate lui Dumnezeu Fiul și astfel găsim zece praznice împărătești închinate Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoare de ieri a fost închinată Duhului Sfânt, iar astăzi sărbătorim pe toate cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, laolaltă”, a menționat părintele Mihai Meraru, în cuvântul de învățătură rostit după citirea fragmentului evanghelic.

Pentru credincioşii Parohiei ”Sfinții Voievozi”, sărbătoarea Sfintei Treimi este un adevărat popas duhovnicesc. Frumuseţea acestei sărbători este sporită şi de faptul că în parohie există două troiţe ocrotite de Preasfânta Treime – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Prima troiță a fost ridicată în anul 2007, în urma unui vis avut de doamna Minodora Podaru. Pe plafon este pictată Marea Judecată, în interior având așezată Sfânta Masă, iar la baza Mesei este zidit un acatist cu toți ctitorii troiței.

A doua troiță, unde s-a oficiat slujba de sfințire, a fost ridicată de familia domnului Ionel Baluș, pentru a dărui comunității un loc de închinăciune.

După oficierea slujbei, părintele Mihai Meraru a adresat un cuvânt de învățătură în care a menționat:

Ne-am reîntâlnit după un an de osteneli și de bucurii în această zi, închinată Sfintei Treimi, zi în care facem și pomenirea acestei troițe, care a fost ridicată din dragoste față de Dumnezeu în Sfânta Treime, față de cei răposați din neamurile noastre, care au adormit întru Domnul. Sărbătoarea de astăzi este deosebit de importantă pentru noi, credincioșii ortodocși, deoarece, în această zi, nu cinstim numai pe Dumenezu-Fiul sau pe Dumnezeu – Duhul Sfânt, ci sărbătorim pe Sfânta Treime – Dumnezeul Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Cu fiecare rugăciune pe care noi o înălțăm către Bunul Dumnezeu ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci și ridicăm această rugăciune de slavă în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. (…) Dumnezeu în Sfânta Treime ne ocrotește de tot răul, de tot necazul, dar și mai mult atunci când rostim simbolul de credință, Crezul”.

Comunitatea săvineșteană păstrăzează tradițiile bisericești cu sfințenie, fiind prezentă în Sfânta Biserică și particpând la Sfânta Liturghiei cu credința în suflet.

Acum 12 ani am ridicat această troiță ce poartă hramul Sfintei Treimi, în urma unui vis mi-a venit această idee. După cum vedeți, locuim la o intersecție de drumuri și aveau loc, frecvent, accidente de circulație, dar să știți că după ce s-a construit troița numărul acestora s-a redus. Este un loc în dreptul căruia poți să pui o rugăciune, să faci o cruce și să spui un Doamne ajută!, când pleci de acasă, sau când te întorci să-i mulțumești Domnului pentru toate cele oferite.”, a declarat domnul Ion Baluș.

Dintotdeauna poporul român a fost creştin, iar sentimentul său religios s-a materializat prin dăruirea jertfelnică cu care şi-a ridicat sfintele locaşuri de închinare. Pe lângă biserici, o categorie aparte, a acestor locuri consacrate unde românul aduce slavă lui Dumnezeu, o constituie troiţele.

go top