Proiecție de film – Omul lui Dumnezeu – la Centrul de zi „Samariteanul Milostiv”

Vineri, 3 martie 2023, Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” a organizat o nouă întâlnire cu beneficiarii săi.

În centrul evenimentului s-a aflat proiecția filmului „Omul lui Dumnezeu” – Viața Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.

Filmată în Grecia, în locuri relevante pentru viața Sfântului Nectarie, inclusiv pe insula Eghina și în Spitalul Aretaeio din centrul Atenei, pelicula prezintă încercările și lupta prin care Sfântul Nectarie a trecut de-a lungul unei vieți marcate de persecuție și nedreptăți.

Vârsta senectuții trebuie să fie o perioadă de redescoperire a valorii intrinseci pe care o avem ca oameni și de amintire a lucrurilor frumoase pe care le-am trăit și realizat. Este o oportunitate pentru a explora noi interese și pasiuni și pentru a ne concentra asupra valorilor și talentelor noastre unice. Prin aceste eforturi, putem îmbunătăți calitatea vieții noastre și putem continua să ne bucurăm de toate minunile vieții în vârsta senectuții.

Multe persoane în vârstă sunt deschise la noutăți și sunt interesate de experiențe care să le îmbogățească viața. Un exemplu bun în acest sens este filmul „Omul lui Dumnezeu – Viața Sf. Nectarie”, care a fost vizionat cu interes și emoție de beneficiarii centrului.

Filmul i-a purtat pe spectatorii săvineșteni printr-un periplu prin viața Sfântului Nectarie, de la nașterea sa până la moartea sa și canonizarea ca sfânt. Pentru mulți dintre cei care au vizionat acest film a fost o oportunitate de a-și aminti istoria, dar și de a înțelege mai bine viața Sfântului Nectarie.

Viața Sfântului Nectarie este un exemplu de credință și devoțiune, iar filmul reușește să transmită această emoție, „bunicii săvineșteni” având lacrimi în ochi la finalul proiecției de film.

Mulți dintre ei au trecut prin momente dificile și au fost nevoiți să se bazeze pe credință pentru a-și păstra speranța și curajul și de a merge mai departe. Astfel, filmul le-a oferit o ocazie de a se conecta cu această dimensiune spirituală și de a-și întări credința.

De asemenea, filmul a fost o modalitate de a socializa și a petrece timp de calitate cu alți colegi din cadrul centrului. Acesta a fost un prilej pentru ei de a discuta și a împărtăși părerile și sentimentele lor cu privire la ceea ce au văzut pe ecran. Centrul de zi pentru persoane vârstnice este o opțiune bună pentru cei care au nevoie de sprijin suplimentar, dar care doresc să rămână cât mai independenți posibil. Acesta oferă bătrânilor ocazia de a socializa cu alte persoane de vârsta lor și de a rămâne active și implicate în comunitate.

Proiecția filmului „Omul lui Dumnezeu – Viața Sfântului Nectarie” a fost o experiență emoționantă și edificatoare pentru vârstnici. Filmul a prezentat viața și lucrarea unuiul dintre cei mai venerați sfinți din lumea ortodoxă, Sfântul Nectarie, și a oferit o oportunitate pentru oameni să-și întărească credința și să găsească inspirație în viața acestuia.

Mulți dintre cei prezenți în sală au fost profund impresionați de viața și lucrările sfântului, care a trăit în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Filmul a prezentat cum Sfântul Nectarie a luptat împotriva sărăciei și bolilor și cum a ajutat oamenii să găsească credința și speranța în Dumnezeu. De asemenea, filmul a arătat cum Sfântul Nectarie a fost nevoit să facă față persecuțiilor și acuzațiilor nedrepte în timpul vieții sale.

Sfântul Nectarie din Eghina este unul dintre cei mai importanți sfinți contemporani și este extrem de iubit și de români pentru nenumăratele minuni săvârșite, în special pentru ajutorarea celor bolnavi.

La trei septembrie 1953, sfintele sale moaște au fost scoase din mormânt și așezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire și binecuvântare. Iar în anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaștele sale, l-au declarat sfânt, cu zi de prăznuire la nouă noiembrie, devenind astfel cel mai venerat sfânt din această binecuvântată țară ortodoxă. Zilnic credincioșii se închină la moaștele Sfântului Nectarie și la mormântul său, făcând din mănăstirea sa din insula Eghina cel mai iubit loc de pelerinaj din toată Grecia.

 

go top