Sâmbăta lui Lazăr – Vin Floriile!

„Stâlpările din această zi de sărbătoare sau florile pe care le purtăm în mâini, ramuri de finic sau de salcie – salcia ca simbol al copacului smerit aplecat înaintea Domnului – aceste flori ne aduc aminte de ramurile de finic pe care le-au purtat în mâini evreii şi mai ales pruncii lor când l-au întâmpinat pe Domnul în Ierusalim. Este o reamintire a evenimentului Intrării Domnului în Ierusalim„(Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Biserica împletește Sâmbăta lui Lazăr cu Duminica Floriilor, deoarece aceste zile aduc în atenția credincioșilor divino-umanitatea lui Hristos înainte de Pătimirea Sa: Învierea lui Lazăr arată divinitatea lui Hristos, iar intrarea în Ierusalim şezând pe asin – umanitatea Sa.

Tradiţia spune că în sâmbăta dinainte de Duminica Floriilor credincioşii duc ramuri de salcie la mormintele celor dragi, care nu mai sunt printre noi. Cunoscută ca şi Sâmbăta lui Lazăr, în această zi Biserica face pomenirea învierii lui Lazăr de către Domnul Iisus Hristos înfăptuită în Betania. Creştinii se roagă Domnului ca toţi cei adormiţi să fie aşezaţi “în loc luminat, în loc cu verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea”.

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este cinstită încă din ajunul acestui praznic de credincioșii din toată parohia ”Sfinții Voievozi” Săvinești.

În fiecare an, în sâmbăta lui Lazăr, părintele paroh Petru Munteanu merge într-o procesiune la fiecare troiță ridicată în comunitatea săvineșteană, pentru a vesti intrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. În dreptul fiecărei troiţe a fost citit un condac şi un icos din Acatistul Învierii lui Lazăr. Pelerinii au ascultat pericopele evanghelice legate de Duminica Floriilor şi au primit ramuri de salcie şi flori binecuvântate.

Cu acest prilej, părintele Munteanu a transmis enoriașilor un gând în prag de sărbători:

În acest timp al Floriilor, în care viața curge pe lângă tine și mine, Iubirea există, Adevărul, Frumusețea, cu toate darurile lor ne înconjoară la fel ca de fiecare dată cu aceeași generozitate. Semnificația Floriilor, atât de frumoasă, așteptă doar să fie descoperită și trăită.

Pentru aceasta este nevoie să ne oprim o clipă, să uităm de ceea ce credem că știm.., de toate informațiile care ne asaltează, să ne coborâm în liniștea și pacea sufletului adâncit in rugăciune de recunoștința , să ascultăm puțin pulsația existenței, să observăm că spațiile dintre noi nu sunt goale, că totul este viu și vibrant, în Hristos și în Biserică.

Cu toate spaimele și isteriile care ni se propun acum, am putea să ne îndrăgostim… de Înviere, să scoatem de la naftalină un vis, o aducere aminte și să-l retrăim, am putea să rostim ce simțim, am putea să ieșim din rândul și cadența disperării, din spaime și iluzii, din platitudine, să uităm măcar pentru ceva vreme cuvântul trebuie, impus cu vârf și apăsat peste noi. Aceasta, înseamnă sa intram in frumoasa stare de re-cunoștința . Pentru re-cunoaștere avem nevoie întâi de cunoaștere , după cum ne-cunoașterea duce la ne-recunoștința …

În această perioadă, când am ajuns proprii temniceri ai libertății noastre, prin trista stare a nepăsării și indiferenței datorate necunoașterii, când ne-am creat o lume a suspiciunii, un labirint ce ne duce nicăieri, am putea, prin exercițiul duhovnicesc al recunoștinței față de tot ce avem și suntem, să părăsim temnița în care am intrat singuri și de bunăvoie. O temniță în care, am devenit o parte, o piesă dintr-un joc al aparențelor, al gândirii reci pe cifre, o stare-joc al relațiilor de tip tranzacție, un fel ipocrit și proiectiv, în care responsabilitatea propriilor emoții nu ne aparține, în care pretindem că suntem așa cum suntem pentru că ceilalți sunt așa cum sunt. În realitate, viața noastră este așa cum este pentru că noi o creăm după chipul și asemănarea noastră.

Să încercăm în această perioadă să trăim starea fericită pe care o oferă Creatorul și Dăruitorul nostru, Părintele nostru ceresc, când cu recunoștință trăim viața ca dar de la Dumnezeu .

Ne dorim ca Duminica Floriilor să ne facă părtași pelerinajului Săptămânii Patimilor. Trecând prin Duminica Floriilor, biserica ne invită în Săptămâna Mare, să intrăm în ceata Sfinților Apostoli. Pășim alături de Mântuitorul nostru Iisus Hristos în Betania, satul Mariei și a Martei, apoi în Cetatea Ierusalimului, mergem cu Dânsul la Cina cea de Taină, apoi pe Muntele Golgota, apoi spre judecată, răstignire, înviere. Procesiunea de Florii, alături de Hristos, este o procesiune tristă, dar luminată de Icoana Învierii”, a reliefat părintele Petru Munteanu.

Sâmbăta lui Lazăr – Obiceiuri și tradiții 

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Tot în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Brîndușa Dediu

go top