Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoarea din 6 ianuarie şi ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul ciclului de sărbători dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.
„Așa cum se arată în ecteniile și în rugăciunile de la Sfințirea Mare a apei, această apă sfințită este vindecătoare de boli, alungătoare a duhurilor rele și ocrotitoare a creștinilor. În plus, ea ne arată sensul vieții creștine și anume căutarea în lumea aceasta pământească a vieții cerești din Împărăția Cerurilor. De aceea, Aghiasma Mare se ia pe nemâncate, în fiecare dimineață, timp de opt zile, pentru că cifra opt este simbolul vieții veșnice. Apa sfințită ne reamintește că botezul nostru ne îndreaptă spre viața cerească, spre iubirea Preasfintei Treimi”. (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)
„Suntem în ziua de mare sărbătoare închinată evenimentului celui mare şi cu adâncime de taină, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos de la râul Iordanului. Astăzi sărbătorim Boboteaza şi începutul propovăduirii de pocăinţă şi de mântuire împlinite de Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, când bunătatea şi iubirea lui Dumnezeu se arată la râul Iordanului prin mărturia Tatălui, prin Botezul Fiului şi prin coborârea Duhului Sfânt. Botezul Domnului la râul Iordanului nu este altceva decât arătarea lui Dumnezeu cel în Treime lăudat, în bunătatea şi în iubirea Sa către oameni, iar botezul nostru, al creştinilor, este tocmai loc făcut în sufletul nostru pentru ca aceeaşi Sfântă şi Dumnezeiască Treime, prin harul Duhului celui Sfânt, să se arate nouă şi lumii. Şi nu este rugăciune mai intensă a Bisericii şi a fiecărui creştin decât aceea ca Duhul Sfânt, Mângâietorul, să se coboare peste noi, iar Preasfânta şi Dumnezeiasca Treime să ne curăţească şi să ne tămăduiască sufletele noastre“. (ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei – 2013)
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că de marea sărbătoare a Botezului Domnului “Lumea se luminează din toate părţile. Se bucură mai întâi cerul spunând oamenilor din înălţimea cerurilor glasul lui Dumnezeu; se sfinţeşte văzduhul cu pogorârea Duhului Sfânt; se sfinţeşte firea apelor … numai diavolul singur plânge, văzând sfânta scăldătoare gătindu-se spre încercarea puterii lui… O minune nouă! O dar negrăit! Hristos se nevoieşte şi eu primesc darurile. El se botează şi eu lepăd întinăciunea”.
La Biserica “Sf. Voievozi” Săvinești, Protopopiatul Roznov, județul Neamț, numeroși credincioși din zona aferentă lăcaşului de cult și nu numai au fost prezenți la Sfânta Liturghie încă de la primele ore ale zilei dar și pentru a nu rata slujba de sfinţire a apei.
În dimineața zilei de Bobotează, familia Adi Pârjoleanu, enoriași ai parohiei, a oferit bisericii ”Sf. Voievozi” Săvinești două cruci de binecuvântare.
”Mulțumim familiei Adi Pârjoleanu care ne-a donat o cruce sculptată, pentru slujba de Bobotează și una pentru slujba de sfințire a apei. Deoarece lucrează în tâmplărie, această familie obișnuiește să ne doneze anual câte o cruce pentru slujba de Bobotează. Anul acesta s-au întrecut în măiestria confecționării de cruci. Le mulțumim și în numele credincioșilor și-L rugăm pe Bunul Dumezeu să le binecuvintează casa”, a declarat părintele Petru Munteanu.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu, alături de credincioșii prezenți, a ieșit în curtea sfântului lăcaș. Pe un podium, special amenajat, a fost oficiată Slujba Sfințirii Apei celei Mari.
La finalul slujbei, credincioşii au așteptat să primească sticle de plastic cu apă sfinţită, din cele 500 pregătite de parohia ”Sf. Voievozi” Săvinești.
Înainte de a pleca spre casele lor credincioșilor participanți la slujbă le-au fost dăruiți 350 de colăcei și vin fiert, ceea ce face pare dintr-o tradiție, care se repetă an de an la slujba de sfințire a Agheasmei Mari, în cadrul parohiei ”Sf. Voievozi” Săvinești.
Brîndușa Dediu