Septembrie – Începutul anului nou bisericesc, început de an școlar, Ziua Crucii, anotimpul roadelor

„Taina cea mare a Crucii este ascunsă în taina mîntuirii neamului omenesc, care s-a pregătit chiar de la întemeierea lumii. Crucea lui Hristos este cel dintâi altar de jertfă al Bisericii creştine pentru că pe dânsa S-a jertfit Mîntuitorul lumii şi a sfinţit-o cu preascump Sângele Său, iar pe noi ne-a răscumpărat din robia păcatului. Sfînta Cruce este altar, este armă şi pecete a Dumnezeului Celui viu. Dar Crucea lui Hristos mai este pricinuitoarea înălţării şi a preaînălţării lui Hristos. Crucea este pricina şi mijlocul prin care S-a înălţat Domnul nostru Iisus Hristos mai presus decît tot numele.”, părintele Ilie Cleopa.

Galerie Foto

Înălţarea Sfintei Cruci, celebrată pe 14 septembrie, este cea mai veche dintre sărbătorile creştine și amintește de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Aceeași zi este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

Spre deosebire de alte sărbători și praznice, Înălţarea Sfintei Cruci este cinstită prin post, în orice zi a săptămânii ar cădea, făcându-se dezlegare doar la untdelemn și vin.

Postim în această zi deoarece Sfânta Cruce ne amintește tuturor de Pătimirile Mântuitorului. Nu întâmplător, în această zi, în cadrul Sfintei Liturghii se citește Evanghelia din Vinerea Mare, în care este descrisă durerea de pe Golgota. Prin post și rugăciune, prin trezvie și smerenie, omul este curățit și luminat, ajungând să vadă, în cele din urmă, lumina Sfintei Cruci care este „mai strălucitoare decât soarele” (Troparul Sfintei Cruci, glasul al 8-lea).

Zi de sărbătoare și în Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești. Chiar de la primele ore ale dimineții, credincioșii și-au îndreptat pașii către sfânt lăcașul de cult. Ei au participat la Sfânta Liturghie oficiată de părintele paroh Petru Munteanu.

În cuvântul de învățătură susținut după citirea pericopei Evanghelice, părintele Petru Munteanu a subliniat:

Suntem astăzi cu toții plini de această emoție înălțătoare și în starea de recunoștință, pe care sărbătoarea de astăzi ne-o oferă. A rânduit Bunul Dumnezeu ca în natura umană să lucreze două stări distincte, stări care-l și caracterizează pe om. O stare sau atitudine este setea de cunoaștere. Omul este plin de această sete, care-l definește. O altă stare a noastră este nevoia de iubire, de a fi iubit și de a manifesta iubirea prin diverse mijloace. Aceste două stări se așează sub forma crucii, care devine mai apoi cheie a Împărăției Cerurilor sau scară spre Cer.
În starea aceasta a crucii, având cele două calități distincte așezate, care se unesc, se intersectează, se definește persoana umană; omul purtător de cruce și totodată, trăitor al slavei Sfintei Învieri. (…)

De ce este această sărbătoare importantă pentru noi? Iată, pentru că Sfânta Cruce în Biserica noastră este un loc de întâlnire a noastră, pentru că ea este un altar. Este un loc de jertfă, după cum am auzit citindu-se în cadrul Sfintei Evanghelii. Mântuitorul se jertfește pe Sfânta Cruce din iubire pentru noi și această iubire milostivă se descoperă ca smerenie adâncă în iubirea mărturisită față de noi oamenii chemați să ajungem în devenire la calitatea de fii ai luminii și moștenitori ai Împărăției Cerurilor.
În această smerenie dumnezeiască suntem cuprinși , în iubirea tainică și milostivă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos , devenim părtași ai jertfei Sale, pe altarul jertfei, care este Sfânta cruce.
Această cruce devine pentru noi scară către Dumnezeu sau început al vindecării noastre, deoarece prin cruce trăim bucuria Învierii noastre împreună cu Iisus Hristos.”

Fiecare troiță construită în Parohia Săvinești 2 are o poveste emoționantă în spate, ca și cea a familiei Negoi Dorina.  Ion Negoi, soțul Dorinei, în ultimii ani de viață s-a decis să construiască o Sfântă Troiță, lângă casă. A construit o cruce de lemn, dar nu a reușit să-și ducă visul la îndeplinire. Soția, Dorina, împreună cu rudele, vecinii și alți săteni, a reușit să ducă la bun sfârșit dorința soțului, ridicând o troiță în amintirea lui. Icoanele sunt realizate în mozaic, iar masa troiței include și crucea de lemn confecționată de Ion Negoi.

Din anul 2011, de când a avut loc slujba de sfințire a troiței, bianual, la 21 mai de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena și la 14 septembrie de ziua Crucii, după Sfânta Liturghie credincioșii parohiei se întâlnesc la troiţă pentru o rugăciune de binecuvântare săvârşită celor prezenţi, dar şi o rugăciune de pomenire pentru cei adormiţi. Și anul acesta doamna Dorina Negoi a găzduit, mai mulți enoriași, care au participat la slujba de hram a troiței.

Slujba a fost oficiată de către părintele Petru Munteanu, după care a menționat: „Bunul Dumnezeu a rânduit ca această troiță, ridicată cu multă jertfă și dragoste, de niște oameni minunați , să aibă două hramuri strâns legate între ele, Sfinții Împărați Constantin și Elena, pe care-i cinstim la 21 mai și praznicul de astăzi, Înălțarea Sfintei Cruci. Aceste două mari praznice sunt legate, pentru că viața Sfântului Constantin cel Mare și a mamei sale Elena trimit cu bucurie și duhovniciei adâncă la sărbătoarea de astăzi.”

Frumuseţea acestui popas sufletesc și duhovnicesc stă atât în slujba oficiată, cât şi în faptul că în jurul troiţei se întâlnesc credincioșii. Ei se bucură şi deapănă amintiri frumoase, adunate în desaga timpului.

Luna SEPTEMBRIE, prima lună a toamnei: Anotimpul roadelor, începutul anului nou bisericesc, început de an școlar și echinocțiul de toamnă

Începerea unui nou an şcolar este mereu un motiv de bucurie, emoţie şi împlinire, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli şi părinţi. Cu nostalgia vacanței care tocmai s-a încheiat, dar și cu bucuria revederii colegilor, elevii Şcolii Gimnaziale „I. Gervescu” din Săvineşti au pășit în noul anul şcolar 2021-2022, o dată cu mii de alți copii din România.

Deschiderea anului şcolar a adus din nou pe băncile sălilor de clasă din Săvineşti  zeci de elevi.

Dis de dimineaţă, prichindeii din grupa mare și grupa mică de la Grădinița Dumbrava Vale, au început încet – încet să se strângă în clase. Însoţiţi de părinţi, s-au adunat în grupuri şi aşteptau curioşi următoarea etapă din viaţa lor. Cu privirile aţintite spre cadrele didactice sau spre părinţi, micii şcolari neştiind exact ce îi aşteaptă, au devenit dintr-odată serioşi şi cuminţi.

La inițiativa părintelui director, Petru Munteanu, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – Filiala Săvinești și Parohia Sf. Voievozi au desfășurat marți, 14 septembrie 2021, acțiunea umanitară și educativă „Festivalul Ghiozdanelor” care face parte din campania „Măsoară timpul cu faptele tale”, derulată în perioada septembrie – octombrie 2021.

45 de preșcolari de la Grădinița din Dumbrava Vale au primit câte un ghiozdan asezonat cu pixuri, creioane, penare, caiete care abia așteaptă să fie completate cu cifre și litere de către micii învățăcei. Ca în fiecare an, elevii s-au rugat împreună cu părintele Petru Munteanu, care a oficiat slujba de binecuvântarea a începerii anului școlar.

Bucuria şi curiozitatea se citea pe chipurile celor care aşteptau să primească darurile, mai apoi mulţumirea şi încântarea a fost exprimată cu voce tare.

În tradiția noastră populară, luna septembrie se numește Răpciune. Luna septembrie este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. Septembrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și Decembrie, în fiecare an.

Echinocțiul de toamnă are loc la 23 septembrie. Este momentul în care Soarele în mișcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă.

Brîndușa Dediu

go top