Sfânta Masă din altarul bisericii are forma unei mese cu patru laturi, mai rar rotundă, făcută dintr-o lespede de piatră sau marmură. Este sprijinită pe un singur picior (stâlp). La piciorul Sfintei Mese sunt îngropate Sfinte Moaşte, act care urmează unei vechi tradiţii, când credincioşii săvârşeau Liturghia, în perioada persecuţiilor, pe mormintele martirilor.
Sfânta Masă simbolizează mormântul lui Hristos, masa Cinei celei de Taină şi scaunul ceresc pe care s-a aşezat Hristos după învierea Sa.
Sfântul Simeon al Tesalonicului spune că Sfânta Masă mai închipuie pe Mântuitorul ca Învăţător.
Atunci când are loc sfinţirea bisericii, Sfânta Masă se spală cu apă, act care simbolizează Botezul lui Hristos. Astfel, Sfânta Masă este şi Iordanul în care S-a botezat Hristos. Apoi se spală cu apă de trandafiri, apa care semnifică mirul îngropării lui Hristos.
După spălare Sfânta Masă se unge cu Sfântul și Marele Mir de către arhiereu, act ce simbolizează ungerea trupului lui Hristos cu ulei de aloe şi aromate de către losif şi Nicodim. Duhul Sfânt coboară peste Sfânta Masă prin Sfântul Mir şi lucrează din ea prin preot, în toate Tainele şi ierurgiile, dar mai ales realizează prefacerea euharistică.
Se adaugă în cele patru colţuri ale Sfintei Mese patru icoane de pânză cu chipurile celor patru Evanghelişti.
Sfânta Masă este acoperită cu o pânză albă, strânsă la piciorul Sfintei Mese cu un şnur. Această pânză închipuie giulgiurile cu care a fost înfăşurat Trupul lui Hristos la punerea Sa în mormânt.
Peste această pânză este adăugat un alt acoperământ, numit endotion, de culoare roşie sau galbenă, ce semnifică strălucirea feţei lui Hristos de pe muntele Tabor. Deasupra acestei pânze este întins ilitonul, o bucată de stofă în care este învelit Sfântul Antimis. Deasupra Antimisului se pune Sfânta Evanghelie, pentru că prin ea se vestesc toate cele ce s-au săvârşit şi se săvârşesc de Hristos spre mântuirea oamenilor şi Sfânta Cruce, simbol al Răstignirii şi Învierii Domnului şi al mântuirii noastre, căci „prin Cruce a venit mântuire la toată lumea”. Tot pe Sfânta Masă stă permanent Chivotul, o cutie de metal preţios, de forma unei bisericuţe miniaturale, în care se păstrează Sfânta împărtăşanie pentru bolnavi.
Pr. Apreotesei loan