„Sfântul Petru stă la baza bisericii noastre, iar Sfântul Pavel a contribuit la zidirea ei”

„Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel rămân pentru noi mari învăţători ai credinţei, misionari model şi rugători statornici pentru viaţa şi unitatea Bisericii lui Hristos. Prin viaţa, faptele şi scrierile lor, ei ne îndeamnă să iubim pe Hristos, Evanghelia şi Biserica Sa, să lucrăm pentru vindecarea şi mântuirea tuturor oamenilor fără deosebire de rasă şi gen, de etnie şi clasă socială. Ei sunt pentru noi dascăli ai reconcilierii, ai iertării, ai unităţii şi ai sfinţeniei. Ei ne învaţă să ne rugăm neîncetat, să săvârşim cu iubire milostivă faptele bune, dar să nu contăm niciodată pe noi înşine mai mult decât pe harul lui Dumnezeu Cel viu, arătat în Iisus Hristos.”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Apostolii Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în 29 iunie, ziua în care amândoi au fost uciși, în timpul prigonei creştine declanşate de Nero, sărbătoarea fiind denumită popular Sânpetru.

Galerie Foto

La Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie 2019, părintele paroh Petru Munteanu a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Sf. Voievozi din Săvinești, în prezența a numeroși credincioși, veniți să aducă ofrandă de rugăciune Sf. Apostoli, precum și felicitări de „La mulți ani!” părintelui paroh.

După citirea textului biblic a urmat omilia tâlcuită de tânărul teolog Flavius Ștefan Popa,  aducând în atenția credincioșilor viețile celor doi Apostoli.

Sunt doi Apostoli care au avut curajul, în vremuri grele, să vorbească despre credința în Hristos. Dar să ne reamintim cine a fost Petru. Cine a fost Petru? Sfântul Petru a fost, așa cum și troparul spune, un pescar de oameni. A fost un, să spunem, om simplu, un om de rând care mergea cu barca pe Marea Galileii și pescuia, arunca plasele peste barcă și pescuia. Era fratele Sfântului Andrei și era fiul lui Iona. Acest Petru a fost printre primii chemați la Apostolat de către Hristos Mântuitorul. Și totuși, dacă ar fi să ne aducem aminte de acum câteva luni, când Hristos era în fața Sinedriului, judecat,  îl vedem pe Petru cum se leapădă de Hristos de trei ori. Lumea îl întreba pe Petru: Nu cumva ești și tu ucenicul lui Hristos? Iar Petru, în loc să își asume această calitate, el l-a renegat pe Hristos. A spus că nu cunosc în veac pe omul acesta și a treia oară a cântat cocoșul. Am putea spune că Petru a fost un trădător, un om bun de nimic, un om care a lăsat totul deoparte și și-a renegat, și-a lepădat trecutul și pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Și iată că astăzi, după două mii de ani, îl cinstim ca sfânt și ținem post pentru el și ne rugăm pentru el și îl avem ca model al credinței noastre.

Apostolul Pavel s-a convertit la credință după moartea lui Hristos, după Înviere, după Înălțare, dar pe Sfântul Petru stă baza bisericii, iar Sfântul Pavel a contribuit la zidirea ei, a contribuit la construcția ei spirituală.”

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură ținut de părintele paroh Petru Munteanu, menționând faptul că de-a lungul timpului s-au scris doctorate și sunt biblioteci întregi care adăpostesc și adună scrieri, manuscrise, care mărturisesc despre activitatea Apostolilor Petru și Pavel, și „dacă ar fi să comprimăm toate bibliotecile lumii, să le strângem așa, într-o definiție, descoperim că ei au fost apostoli, pentru că L-au iubit pe Hristos.”

„Tot ceea ce facem cu iubire devine binecuvântare în viața noastră. Iubirea față de Hristos a trecut dincolo de frica sau pericolul morții. Noi, în viață, nu putem să evităm durerea, durerea biologică, când ne lovim, simțim durerea, însă putem să trecem dincolo de suferință. Durerea fizică o acceptăm, cum au acceptat Sfinții Apostoli, care au trecut dincolo de suferință, pentru că au fost cu Hristos pe care L-au iubit. Suferința, deci, este opțională, dar durerea este inevitabilă. Ei au luat drumul cu Hristos pentru că L-au iubit pe Hristos și L-au mărturisit. De fapt, ei au mărturisit iubirea Lui. Noi, de fapt, în biserică, acest lucru îl învățăm, uneori mai greu, alteori mai ușor, uneori deloc. În esență, noi învățăm în biserică, iubirea creștină, deci biserica este școala iubirii creștine. Noi, în biserică, învățăm prin iubire blândețea, iertarea, bunătatea, mângâierea, bucuria, darurile care vin și înfloresc din iubirea noastră. Școala iubirii creștine este biserica. Din această școală au ieșit sfinții. În această școală s-a format un neam. Neamul nostru românesc are ca temelie florile alese ale premianților școlii iubirii creștine, care este Sfânta Biserică. Noi, astăzi, celebrăm pe olimpicii care ne trasează, de peste veac, un mesaj frumos, acela ca să iubim pe Dumnezeu și să iubim creația lui. Că dacă noi Îl iubim pe Dumnezeu, atunci iubim și florile, iubim și apele, și câmpiile, și norii, și parfumul înmiresmat al florilor, iubim și pe cei de lângă noi. Și în iubirea aceasta trecem dincolo de agresiune, de violență, de mânie, de răzbunare, lucruri care nu fac decât să împovăreze, ca o lespede de mormânt, sufletul nostru care dorește să respire în îmbrățișarea în Dumnezeu.”

La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Părintele Munteanu a dorit să îi felicite pe cei ce poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Acum, la ceas de mare sărbătoare, rugăm pe toți, rugăm pe milostivul Dumnezeu ca să miluiască pe toți cei ce poartă acest frumos nume de Petrică, Petru, Petronela, Petra, Paul, Paula, Pavelina, Pavel, să le dăruiască binecuvântările care s-au revărsat peste Sfinții Apostoli și să le dăruiască puterea de a iubi cu iubirea lui Hristos. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei ce poartă acest frumos nume.”

Părintele Petru Munteanu – Felicitat de credincioși și de colaboratori

Purtând numele Sf. Apostol Petru, părintele Petru Munteanu și-a sărbătorit onomastica alături de enoriașii și credincioșii parohiei pe care o păstorește, primind felicitări și urări de La mulți ani! din partea acestora.

La Sfânta Liturghie au participat și soții Gabi și Alina Apetrii, coordonatorii grupului Viva Allegria, iar doamna Alina Apetrii, ca de fiecare dată când vine la biserica săvineșteană, a încântat auzul auditoriului, interpretând câteva melodii cu tematică religioasă, dar de data aceasta și urarare de La mulți ani!

Domnul Constantin Chele, epitrop al Parohiei „Sfinții Voievozi” a adresat, în numele comunității din Săvinești, un cuvânt de mulțumire părintelui Petru Munteanu cu prilejul serbării zilei sale onomastice.

În numele Consiliului Parohial și al dumneavoastră, al celor care sunteți prezenți în această zi de sărbătoare în Sfânta Biserică, permiteți-mi în numele dumneavoastră, să urez părintelui sănătate multe bucurii, împliniri, realizări, har de la bunul Dumnezeu să ne lumineze calea și nouă, să fie îngăduitor cu noi, consilierii, care mai greșim.  A greși, e omenește. Nimeni nu este fără de păcat, doar Domnul Iisus Hristos și Dumnezeu. Îi urăm să aibă un drum lin în viață, adică să-l avem până la adânci bătrânețe. Ne bucurăm de prezența Sfinției Voastre în mijlocul nostru, să-i mulțumim și mamei Silvia, pentru că a dat viață părintelui. Îi urăm din tot sufletul, din toată inima, dragoste, putere de muncă, împliniri și realizări. Să ne trăiți! Întru mulți și fericiți ani!”

Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia.

Conform unei legende din secolul XIII, Petru l-ar fi revăzut ultima dată pe Iisus, în momentul în care voia să fugă din Roma, spre a scăpa de martiriu. Petru l-ar fi întrebat pe Iisus: „Quo vadis, Domine?” („Încotro te-ndrepţi, Doamne?”), la care Iisus i-ar fi răspuns: „Vado Romam venio iterum crucifigi” („Am venit la Roma, spre a fi din nou crucificat”). Ruşinat, Petru s-ar fi reîntors la Roma, primind martiriul. În prezent, în preajma locului unde s-ar fi petrecut această întâmplare, se află capela „Quo vadis, Domine?”, pe Via Appia, din Roma.

Brîndușa Dediu

go top