Sfaturi sănătoase pentru sărbători bucuroase

Mai lipsesc puține zile până la Sfintele Sărbători de Paște, iar multe doamne și domnișoare încep să se îngrijoreze asupra urmelor pe care le vor lăsa asupra taliei lor mielul, drobul, stufatul, cozonacul și pasca.

10271533_632365526832252_7626584417921634426_nEi bine, punând în practică mici sfaturi de igienă în alimentație, se pot evita cu ușurință atât neplăceri digestive cât și estetice.

* Puteți să renunțați din start la sarmale, deoarece ele nu caracterizează sărbătoarea de Paști ci Crăciunul; în plus, astfel puteți elimina carnea de porc.

* Înainte să gătiți, ați putea, de pildă, să înlăturați grăsimea din carne, inclusiv pielea de pe carnea de pasăre, un adevărat rezervor  lipidic. Ideal ar fi să consumați pește sau fructe de mare, dar dacă nu vă permite bugetul puteți opta pentru metode de preparare sănătoase, ca de exemplu coacerea la cuptor, fierberea sau pregătirea pe grătar.

* Este indicat, nu numai în pragul sărbătorilor ci și ca obișnuință, să consumați o salată înainte de masă: aceasta va umple stomacul și va cataliza senzația de sațietate, care vă va împiedica să mâncați excesiv.

* Există un remediu chiar și pentru supe și tocane: acestea pot fi decantate de grăsime dacă le lăsați la frigider peste noapte, pentru a înlătura ulterior stratul de grăsime întărită care se va depune la suprafață. Dacă vă place mâncarea condimentată, încercați să folosiți alternative precum sucul de lămâie stors peste mâncăruri sau sos de soia, ghimbir proaspăt, ardei iute sau sos de roșii.

* Un alt mod de a reduce cantitatea de grăsime și totodată de a spori gustul condimentelor constă în stropirea cărnii sau a peștelui cu ulei de măsline.

* Dacă nu puteți renunța la salata boeuf, folosiți muștar în combinație cu maioneză, ca garnitură legume proaspete, iar ca desert fructe!

* Cu siguranță veți ciocni multe ouă roșii, însă de dragul colesterolului, ar fi bine să vă limitați la 2 ouă pe zi, mai ales că pasca e bogată în acest ingredient, iar oul fiert din centrul drobului e aproape irezistibil.

* Nu în ultimul rând, tipul de veselă are o influență fundamentală asupra apetitului: s-a demonstrat că oamenii tind să consume cu 30% mai mult atunci când savurează mâncarea din platouri și vase mari. Prin urmare, încercați să folosiți farfurii (și pahare) mici.

Și… nu uitați să faceți și mișcare!

Petronela  Baghiu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top