Testare auditivă gratuită pentru vârstnicii Centrului de zi din Săvinești

Vineri, 9 decembrie 2022, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Samariteanul Milostiv a avut loc o nouă activitate socio-medicală, și anume, testare auditivă gratuită pentru persoanele înscrise în cadrul centrului, aceste servicii fiind oferite de doamna Alexandra Parfeni – Tehnician acustician audioprotezist.

Un test de auz reprezintă un prim pas spre o viață mai bună. Pentru persoanele care ating o anumită vârstă sau pentru anumite persoane care lucrează sau care au muncit în medii sonore gălăgioase unde există utilaje și mașinării grele care se utilizează frecvent, testările auditive periodice ar trebui să reprezinte o prioritate. Aceste teste medicale oferă informațiile necesare despre starea de sănătate a unuia dintre cele mai delicate părți ale corpului – urechea. Urechea este un organ sensibil care poate fi afectat mai ușor decât am putea crede, fiind vital pentru starea noastră generală să depistăm și să confruntăm eventualele probleme din timp.

Prin urmare, când vine timpul să ne programăm la o testare auditivă, fie ca un control de rutină sau ca rezultat al unei probleme medicale auxiliare, este întotdeuna indicat să o facem cât mai din timp posibil. Astfel, peste 35 de persoane s-au program pentru a-și testa auzul, iar „bunicii săvineșteni” încă mai au simțul umorului. După teste ieșeau veseli și, întrebați fiind cum a fost, răspundeau râzând: „Ce-ai spus? N-am auzit…”, amuzându-se copios.

„Ne bucură faptul că putem veni în sprijinul persoanelor vârstnice, că aducem un zâmbet pe fețele brăzdate de vreme și vremuri, că își doresc să participe la activitățile centrului, încet-încet înțelegând rostul acestuia.”, a subliniat Larisa Ciobanu, asistent social în cadrul centrului de zi.

În general, problemele cu care se confruntă vârstnicii sunt generate de reducerea gradului de autonomie și independență, ca urmare a patologiilor associate vârstei – singurătate, lipsa unor rețele de suport comunitare, accesul dificil la servicii medico-sociale în proximitate. În acest context, serviciile sociale și socio-medicale pentru vârstnici sunt esențiale pentru creșterea calității vieții acestora.

Pentru a măsura sensibilitatea auzului, doamna Alexandra Parfen s-a folosit de o perechi de căști, prin intermediul cărora a redat sunete de intensități și frecevnțe diferite, de la sunete de intesnitatea joasă până la intensități considerabile, acest test de auz se numește audiogramă.

O audiogramă poate arăta dacă persoana respectivă are hipoacuzie, ce tip de hipoacuzie ar putea fi, și poate identifica soluția potrivită pentru pierderea de auz.

Ne dorim să venim în întâmpinarea cât mai multor oameni cu serviciile oferite de noi și anume testarea și protezarea auditivă. În calitate de audioprotezist, în cei șapte ani de experientă în acest domeniu, mi-am dat seama că protezarea auditivă corectă nu reprezintă doar un simplu proces de reabilitare, ci și redobândirea dorinței de comunicare, socializare și reintegrare în societate.

La centrul de zi din Săvinești am găsit deschidere pentru efectuarea audiogramelor gratuite și oportunitatea de a da oamenilor șansa la un auz normal. Acțiunea noastră nu se rezumă doar la această sesiune de testări auditive, întrucât abordarea companiei presupune o legătură permanentă cu oamenii prin intermediul serviciilor gratuite oferite și la sediul din Piatra-Neamț.”, a menționat doamna Alexandra Parfeni.

Activitățile din cadrul centrului de zi sunt derulate de furnizorul de servicii sociale Parohia „Sf. Voievozi” și are ca beneficiari persoanele trecute de vârsta de 65 de ani.

Scopul serviciului social „Centru de zi pentru persoane vârstnice” este de prevenire şi/sau limitare a unor situaţii de dificultate şi vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune socială, promovând participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială şi cultivarea relaţiilor interumane.

Centrul de zi oferă și programe de recuperare/reabilitare funcțională – activități de kinetoterapie de grup sau individual, în funcție de recomandările medicale, precum și servicii de tip frizerie și consiliere psihologică.

Porțile centrului sunt deschise pentru persoanele care doresc să se înscrie, care au peste 65 de ani și domiciliul în comuna Săvinești.

Brîndușa Dediu

go top