Motto: ”Natura omului este asemănătoare, doar atitudinea face diferența”.
De ceva vreme pe piața apei potabile circulă un tester de puritate a apei. Ușor de manevrat, el indică prin zonele colorate o concentrație mai mică sau mai mare de substanțe dăunătoare corpului uman. Testerul este rezultatul unei reacții, el prezintă într-un mod eficient și limpede o calitate sau lipsa ei.
În Evanghelia de la Matei, în capitolul 5, versetul 43 – 48, Mântuitorul Iisus Hristos ne spune: ”Ați auzit că s-a zis: Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău. Iar Eu vă zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc. Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți. Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru? Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru? Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este”.
Glasul acestui mesaj evanghelic este unul trăit. Mântuitorul Iisus Hristos s-a lovit de respingerea semenilor, neînțelegerea sau lipsa de recunoștință a lor. Dar cu toate acestea calitatea sau manifestarea Lui nu a devenit descurajantă. Pentru El o inimă îndurerată devine un prilej de alinare, o boală devine o cale spre vindecare, ura sau minciuna un prilej de iubire și adevăr.
Parcurgând mesajul scripturistic , descoperim că există și un ”tester spiritual” și că el funcționează și se descoperă prin manifestările pe care le are omul în fața provocărilor. Cum reacționezi când lucrurile scapă de sub control? Cum reacționăm când suntem criticați? Ne spune culoarea ”testerului spiritual”… pentru că se va găsi oricând cineva din muțimea de oameni care să ne critice.
Mântuitorul ne-a lăsat metode și îndrumări prin glasul Sfintei Evanghelii. Mai concret, descoperim în cuprinsul ei că poți scăpa de un dușman dacă îl tratezi ca pe un prieten.
În starea de comuniune cu Dumnezeu, pe care o căutăm prin rugăciune și o primim prin Sfintele Taine ale bisericii, dobândim milostivirea Sa și astfel relațiile cu semenii se transformă în manifestare mărturisitoare a milei Sale. Deci, mila sau iubirea creștină premerge cererii de dreptate sau de îndreptățire a noastră.
Nu există un rezultat mai bun al ”testerului spiritual” decât dacă ne purtăm ca următori ai lui Hristos.
Pr. Petru Munteanu, 4 iunie 2014