Tineri din Republica Moldova, în tabăra de creaţie de la Săvineşti

DSC05830Printre cei 160 de participanți ai Taberei de creaţie „Aripi de înger” derulată la Săvineşti s-au aflat și 18 tineri din Republica Moldova, laureați ai ediției a X-a a Concursului de pictură „N. N. Tonitza” din Iași.

 Acești tineri cu o sensibilitate specială pentru culoare, au fost ajutaţi de Despărţământului „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi și de părintele Petru Munteanu. Ei au beneficiat ca recompensă pentru talentul lor, dar și efortul depus, de această tabără de creație organizată la Săvinești. Participanţii au realizat lucrări peisagistice și nu numai, care au fost expuse într-o expoziție finală.

Imagine Bitmap nouă (2)Coordonatorii acestui proiect au fost prof. Mihai Zaiț şi prof. Lilia Cazacu. Prof. Mihai Zaiț este cadru didactic de Educație Estetică la Școala „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Iași și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În calitatea sa de coordonator al Concursului internațional de artă plastică „N. N. Tonitza”, care se adresează în special copiilor din diaspora, prof. Mihai Zaiţ ne-a mărturisit: „Concursul «N. N. Tonitza» se organizează sub egida Despărțământului Fundației  «Mihail Kogălniceanu» cu care am colaborat coordonând grupuri de laureați și în alte ediții.

Copiii aceștia talentați au primit ca o recompesă a rezultatelor obținute, șederea în această tabără, cu sprijinul Fundației «Mihail Kogălniceanu» și, la invitația părintelui Petru Munteanu. La sfârșitul taberei am organizat o miniexpoziție care a etalat anumite calități ale celor veniți și, probabil, cele mai reușite lucrări vor participa la următoarea ediție a concursului. Condițiile de lucru și de ședere sunt excelente, copiii se simt foarte bine”.

lilia

Tinerii din Republica Moldova, participanţi la numeroase competiţii

Lilia Cazacu este profesor de educație plastică la Liceul Teoretic ”Boris Dânga” din Criuleni și profesor de pictură la Școala de Arte din satul Cruglic, raionul Criuleni – Republica  Moldova. A venit împreună cu elevii săi în Tabăra de creație ”Aripi de înger”, la invitația Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi, reprezentat de Areta Moșu. „Copiii au aptitudini speciale în domeniul artelor și sunt participanți la concursuri naționale și internaționale, saloane de artă, participanți la olimpiadele școlare și raionale la artă plastică. Au venit în tabăra de creație cu scopul de a așterne pe hârtie peisajele deosebit de pitorești, arhitectura deosebit de frumoasă ce se găsește în această zonă, dar și pentru a vizita locuri speciale care îi impresionează tot mai mult. Aici avem un izvor nesecat de inspirație pe zi ce trece. Suntem foarte impresionați de obiectivele de arhitectură specifice zonei, de orașul Piatra Neamț, Cetatea Neamț, Mănăstirea Varatic, Bojdeuca lui Ion Creangă și alte locuri de poveste. Aducem sincere mulțumiri părintelui Petru Munteanu, voluntarilor şi coordonatorilor taberei”, a remarcat prof. Lilia Cazacu.

Vă prezentăm în continuare câteva din impresiile tinerilor artişti din Republica Moldova.

Nicoleta ManicNicoleta Manic are 19 ani și este elevă a Liceului “Boris Dînga” din Criuleni – Republica Moldova. A concurat la mai multe competiții de pictură, iar patru din acestea sunt câștigate în Republica Moldova. Are ca pasiuni plimbările în natură și arta fotografică.

verdes irinaVerdeș Irina în vârstă de 16 ani este proaspăt admisă la Liceul Academiei de Științe din Chișinău. Este de părere că totul în viață are legătură chiar și științele exacte cu cele umaniste, cu arta. Este câștigătoarea locului I la Olimpiada de Biologie pe Republica Moldova în anul 2012. Este deținătoarea a numeroase premii de grafică la Salonul de arte vizuale din Criuleni, dar și la altele de profil din România. Îi place mult să citească și să învețe la biologie, însă cel mai mult să picteze.

verdes carolina

Verdeș Carolina are vârsta de 20 de ani și este absolventă a Liceului Teoretic Cruglic și studentă la Universitatea de Stat din Republica Moldova. De asemenea, a frecventat Școala de Arte de peste Prut. Plăcerea pentru artă a dobândit-o treptat, odată ce își privea sora pictând. În timpul liber citește mult, aceasta fiind cea mai mare pasiune după pictură. Este foarte încântată de vizita în România, de tabără și de ospitalitatea și prietenia oamenilor de aici.

pascari bogdan

Pascari Bogdan învață la Liceul Teoretic „Boris Dînga” din Criuleni și hobby-ul său cel mai mare este desenul. Când dispune de puțin timp în care nu are de făcut ceva programat, citește, se plimbă, sau se joacă. Îi place foarte mult în tabără și și-ar dori să mai vină!

radu chirilovRadu Chirilov are 14 ani și învață la Liceul Teoretic „Boris Dînga” din Criuleni. În afara școlii se dedică artelor plastice, lucrează exerciții matematice complicate, dar este și membru al unui club de dans din localitatea sa, club de dansuri moderne pe care îl frecventează de opt ani.

corina nicolaiCorina Nicolai este o adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă a Liceul Teoretic Cruglic. Este pasionată de pictură, participând la mai multe concursuri din Republica Moldova, dar și din România (Festivalul „Românașul” din Iași). Îi place mult în România și în tabăra „Aripi de înger” de la Săvinești!

Nicoleta Sandu are doar 14 ani și este din Boșcana, Criuleni – Republica Moldova. Este elevă la Liceul „Mihail Statulat” de peste Prut. Timpul liber nicoleta sandueste pentru ea o noțiune care nu are același sens ca pentru toată lumea, căci ea în permanență cântă, desenează, pictează, împletește şi citește. I se pare că Tabăra „Aripi de înger” este cea mai interesantă din câte a frecventat până acum!

Adelina Cazacu are 10 ani și este elevă la școala primară situată în orașul Criuleni din Republica Moldovă. Datorită pasiunii sale pentru grafică și adelina cazacupictură deține numeroase premii oferite la Concursul internațional de creație „N. N. Tonitza” din Iași și locul I la concursul organizat de Direcţia Generală de învățământ Criuleni. Este îndragostită de peisajul montan și de Tabara de creație „Aripi de Înger”, unde susține că este răsfățată cu diverse bunătăți.

Ina Ieșanu locuiește în satul Boșcana din comuna Criuleni, are 13 ani, și invață la Liceul Teoretic „Mihail Stratulat”. Îi place foarte mult să picteze, ina iesanusă cânte și să danseze bucurându-se astfel de existența acestei tabere de creație unde poate să facă aceste lucruri împreună cu noi prieteni.

Bocan Sandrina elevă în vârstă de 15 ani la Liceul Teoretic Cruglic, obișnuiește să își petreacă timpul liber cântând şi desenând, alături de prieteni. Bocan SandrinaEa speră din tot sufletul să vină și anii următori în tabara din Săvinești, pentru că s-a simţit excelent aici.

Mariana Stănilă învață la un Liceu Teoretic cu profil de arte. La vârsta de 10 ani a descoperit talentul față de pictură și în prezent, la doar 16 ani, se Stanila Marianabucură de această înzestrare participând la diferite concursuri. În timpul liber, preferă să se documenteze citind, câteodată informarea fiind făcută pe internet.

Se numește Dodon Lia, are 13 ani și este elevă la Liceul Teoretic „Boris Dînga” din Criuleni. Ea adoră cel mai mult să picteze, dar și să danseze. O Dodan Liarelaxează enorm plimbările în natură și de aceea este foarte atrasă de această tabără care îi oferă ocazia de a petrece timp de calitate, departe de oraș.

Lisnic Nina are vârsta de 15 ani și este elevă a Liceului Teoretic Cruglic. Îi place să petreacă timpul pe care îl are la dispoziție cântând și pictând.

Lisnic NinaAdoră tot ce o înconjoară!

Rapcea Ion este la vârsta de 13 ani elev al Liceului Teoretic „Boris Dînga” din Republica Moldova. Pe lângă pictură, pentru că pasiunea lui este arta Rapcea Ionîn general, îi place muzica, adoră să cânte și știe să cânte la chitară.

Cerbu Ion este deja student la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău – Facultatea de Arte Plastice și Design. Arta, mai ales pictura, Cerbu Ioneste pentru el viața însăși. Este pentru prima dată în România și în tabăra de la Săvineşti și se simte foarte bine.

Carauș Olga este, la cei 18 ani, elevă la Liceul Teoretic Cruglic. În timpul liber, pictează mult dar este de asemenea, pasionată și de muzică. I-a Carauș Olgaplăcut foarte mult aici la noi, mai ales pentru faptul că, spune ea, „oamenii sunt ospitalieri și calzi”. (Petronela Baghiu)

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top