
În agitația egoistă a secolului globalizării avem nevoie de odihnă, de fericire sufletească pentru a putea supravieţui pustiului acestei lumi. Inima omului modern sub presiunea haosului cotidian se află la un pas de infarct transcedental, la un pas de pierderea fericirii ființei sale.
Am fost întotdeauna atras de oamenii fericiți. Pentru că sunt rari și discreți am început de mic să caut urmele lor. Nu mă refer aici la cei ce punctează spațiul vieții lor cu explozii fade, hohote de râs, chiote, zgomote de tot felul (manifestări de emoții conjuncturale) ci la cei ce în preaplinul inimii lor au darul de a-ți împărtăși fericirea ca stare conștientă și continuă într-un mod subtil, la cei ce fac totul cu pace și iubire.
Am descoperit că starea sănătoasă a omului fericit se manifestă nu prin căutarea plăcerii fizice de tot felul (plăcerea fiind ceva diferit de starea de fericire) ci la căutarea fericirii sufletești care îmbogățește. Plin de bucuriile spirituale, sufletul începe să cânte într-un mod armonic.
În acest cântec nu mai există trecut și viitor ci un prezent continuu în Dumnezeu și Cerul coboară în tine.
Oamenii fericiți radiază fericirea. De la ei, din scrierile lor am luat câteva sfaturi pe care vi le împărtășesc. Dacă doriți și sunteți dispuși, haideți să facem transplantul de fericire:
1. Învață să te rogi. Dă sens religios vieții tale și mărturisește pe Hristos cel Înviat în inima ta.
2. Iartă și respectă pe cel de lângă tine.
3. Nu-ți fie teamă.
4. Caută pacea.
5. Fii recunoscător cu tot ce ai și ești.
6. Să nu cauți să fii fericit sacrificând pe celălalt.
7. Să nu condamni sau osândești pe cel de lângă tine.
8. Să nu distrugi fericirea celorlalți.
9. Să îi ajuți pe cei de lângă tine să fie fericiți.
10. Să creezi o stare a păcii în care toți să aibă parte de bucurie și iubire.
Reușita transplantului stă în schimbarea atitudinii noastre. O atitudine mărturisitoare a Învierii lui Hristos.
Pr. Petru Munteanu – 12 februarie 2014