Sfântul Mare Mucenic Mina este prăznuit în Biserica Ortodoxă la data de 11 noiembrie, cu doar câteva zile înainte de lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului.
Pentru credincioşii Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Mina este un adevărat popas duhovnicesc. Frumuseţea acestei sărbători este sporită şi de faptul că în parohie există două troiţe ocrotite de Sfântul Mina.
Deși trăim în vremuri caracterizate de consumerism, calculator și internet, de agitația cotidiană, sesizăm cu bucurie că la sate se mai păstrează obiceiul de a se construi și sfinți troițe la margini de drumuri, la capetele de poduri sau la fântâni.
Potrivit credinței populare, troițele, aceste forme arhitectonice ale artei țărănești, sunt amplasate la intersecțiile drumurilor. De multe ori trecem prin momente de cumpănă, în care suntem nehotărâți, ca într-o intersecție cu mai multe drumuri și nu știm pe care să-l alegem, dar troița pe lângă care trecem, făcând semnul Sfintei Cruci și chiar rostind o rugăciune, ne arată calea de urmat, ea putând fi „indicatorul” nostru de la răscrucea drumului.
La data de 11 noiembrie 2014, în fața casei familiei Lazăr din comuna Săvinești se ridica semeață o troiță, înălțată în semn de recunoștință Sfântului Mina.
Cea de a doua troiță, închinată Sf. Mina, a fost construită în anul 2016, de către familia Radu Adrian și Mariana, și sfințită în același an de către părintele Petru Munteanu.
De atunci, an de an, sărbătoarea închinată Sf. Mina adună la cele două troițe comunitatea săvineșteană. Frumusețea acestor popasuri sufletești și duhovnicești stă, atât în slujba religioasă, cât şi în faptul că în jurul troiței se întâlnesc credincioșii, se bucură şi deapănă amintiri frumoase, adunate în desaga timpului.
Slujbele de hram au fost oficiate de către părintele Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru și părintele Alexandru Munteanu. Prezenți au fost, ca de fiecare dată, credincioși ai parohiei, prieteni, precum și membrii celor două familii, Lazăr și Radu, pentru că… „degeaba faci ceva, dacă nu ai şi cu cine te bucura”, după cum ne-a menționat doamna Lazăr.
Întrebată fiind, de ce l-a ales pe Sf. Mina ca patron al acestei troițe, doamna Marcela Lazăr ne-a mărturisit: „M-am rugat la Sf. Mina când aveam mai multe probleme şi am simţit că este grabnic ajutător. Mi-a plăcut tare mult mie de el. Vorbisem cu mama mea să facem o troiță în faţa casei ei cu hramul ”Trei Ierarhi” pentru că pe tatăl meu l-a chemat Vasile, pe fraţii mei Vasile şi Ioan. Dar, pe atunci, nu eram pregătiţi, era destul de greu, erau multe neajunsuri. Când m-am întors din Italia, am vorbit cu toţi din familie şi cu părintele Alexei (fiul familiei Lazăr) şi toţi au încuviinţat să ridicăm troița în cinstea Sf. Mina.
După acestea am luat legătura cu părintele nostru din sat (n.r. – părintele Petru Munteanu), a venit şi a sfinţit troiţa când am stabilit. Și Dumnezeu ne-a ajutat. Mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a ajutat s-o construim şi Sf. Mina că a vrut să sălăşluiască şi acasă la noi, pe strada noastră! Ţin să mulţumesc tuturor celor care au fost prezenţi astăzi, alături de noi. Că degeaba faci ceva, dacă nu ai şi cu cine te bucura.”
La sfârșitul ceremoniei religioase, părintele Alexandru Munteanu, a adresat un cuvânt de învățătură, subliniind că păgubit poți fi și sufletește.
„Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru această slujbă minunată, avem aici în față icoana Sfântului Mina, Mare făcător de minuni. El este cel care răspunde la rugăciunea tuturor celor care sunt păgubiți. Ce înseamnă păgubiți? Nu numai cei care pierd bani sau avere, ci și cei care pierd sănătatea sau libertatea, și aceasta este un furt. De aceea, indiferent în ce stare sufletească suntem și atunci când ești tulburat sau nu ai pace, nu ai liniște, ești într-o pagubă sufletească și trebuie să ți-o câștigi, pui genunchii jos, faci Sfânta Cruce, citești Acatistul Sfântului Mina și dintr-o dată în sufletul tău pătrunde lumina lui Hristos, Lumina dragostei lui Hristos, care a fost motorul și puterea sfințitoare a tuturor sfinților. Din această lumină și noi să primim putere astăzi și să ne ajute Sfântul Mina să ne izbăvească de pagube sufletești și materiale și să aducem Slavă lui Dumnezeu, Care lucrează prin Sfinții săi, care cu lumina lor ne luminează viața noastră. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și să nu uităm că avem mijlocitori pe Sfinții făcători de minuni, pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Să ne închinăm cu evlavie la icoana Sfântului Mina și să îi cerem ajutorul permanent în viața noastră. Dumnezeu să ne binecuvinteze, Amin!”
Zeci de prieteni, cunoștințe, vecini au venit să participe la slujba hramului troiței ridicată în cinstea Sf. Mina, să fie alături de familia Radu, participând astfel la unul dintre cele mai importante momente din viața lor. Slujba a fost oficiată de către părintele paroh Petru Munteanu, părintele Alexandru Munteanu și părintele Mihai Meraru. Și aici, credincioșii au ascultat omilia despre viața Sf. Mina și au aflat că „troița este icoana scoasă din casă”, după cum a subliniat părintele Munteanu.
„Troița am construit-o în anul 2016. De-a lungul vieții am avut multe necazuri, dar ne-am rugat tot timpul Sf. Mina și am primit răspuns de fiecare dată. Soțul a suferit un accident și ne-am spus că după ce își va reveni vom ridica această troiță. Și rugăciunile noastre au fost ascultate, mulțumim Sf. Mina și Bunului Dumnezeu că ne-au întărit să trecem peste toate greutățile”, a mărturisit doamna Mariana Radu.
După slujbele oficiate la cele două troițe, credincioșii s-au putut bucura de agapa frățească, organizată de ctitorii troițelor.
Oamenii ridică troiţele ca semn al credinţei, aşează acolo o băncuţă pentru odihnă, în orice caz oamenii se opresc, se închină şi merg mai departe, mai uşuraţi parcă de greutatea drumului.
Brîndușa Dediu