Motto: ”Nu te întreba de ce are nevoie lumea. Întreabă-te ce te însuflețește. Pentru că lumea are nevoie de oameni entuziaști.” Jurnal Spiritual
Povestirile sunt ca niște mici semințe. Ele poartă în timp și spațiu frânturi de adevăruri și înțelepciune. Efortul de a le istorisi trezește alte înțelesuri și povestea amintită devine un prezent de parcă timpul ei nu a trecut.
M-a oprit în ușa bisericii un credincios și mi-a istorisit o întâmplare. Era emoționat în glas, cu ochi strălucitori și plini de pace. Șoapte adunate în cuvinte începuseră să curgă, formând o poveste, cuvânt cu cuvânt, respirație cu respirație … și odată cu istorisirea începută simțeam că povestitorul îmi dăruia și ceva din ființa lui.
”- Părinte am să vă spun ceva … ceva frumos … :
Se spune că un om bogat avea o pasiune, o pasiune pentru frumosul oglindit în pictură. A căutat în lung și-n lat capodopere universale pe care, cumpărându-le, le privea cu admirație în cea mai frumoasă și mai luminoasă încăpere a locuinței sale. Cu el stătea și fiul său, unicul fiu. Acesta asculta cu atenție poveștile tatălui care dezvăluiau istoria și taina fiecărui tablou, fiecare mesaj ascuns în măiastra lucrare a penelului purtător de culoare. Au auzit de acest colecționar, mulți. L-au căutat. Unii însă, mai lacomi, s-au gândit să-i răpească copilul pentru ca prin răscumpărarea lui să plătească cu ce adunase. Din ură și invidie, mai apoi, i-au ucis copilul.
Colecționarul a luat penelul și a început să picteze. Mâna lui a început să mângâie pânza și culori bine alese, așternute cu migală și iubire, au scos la iveală chipul iubit al copilului său. Pictura aceasta a fost așezată în centrul galeriei sale. În jurul ei și-au găsit sălaș povești de iubire, frumosul, natura și întregul, viața și moartea ca teme istorisite prin artă de marii pictori.
Anii au trecut, colecționarul a murit și întreaga colecție a fost scoasă la licitație. Mulți oameni de aproape și de departe au luat drumul unde se licita marea și faimoasa colecție de picturi cu speranța de a cumpăra ceva. La deschiderea licitației a fost anunțată prima piesă: ”Un portret de copil”.
-Cine dorește să-l achiziționeze?
Din pictură privea plin de iubire chipul frumos și blând al copilului colecționarului decedat.
Nimeni nu era interesat. Știau că este pictura colecționarului, cu chipul copilului său reprezentat pe ea. Toți doreau însă picturile anunțate spre licitație: un Rembrand, Rafael, Leonardo își așteptau rândul după portretul copilului zugrăvit pe pânză.
Din marea mulțime s-a ridicat un bătrânel. Era portarul care slujise ani mulți celui decedat. Cunoștea chipul și povestea neferictă a tânărului, îl întâlnise deseori și remarcase bunătatea și bunăcuviința moștenită de la tatăl său.
– Dau eu doi dolari pe tablou, a spus cu glas timid portarul.
-O dată doi dolari, de două ori, adjudecat. Cumpărat cu doi dolari, a venit răspunsul.
Mulțimea din sală a răsuflat ușurată. Urma marea colecție, marii artiști, marile capodopere …
-Vă anunțăm că licitația s-a încheiat, a anunțat casa de licitație, conform testamentului lăsat, cine cumpără tabloul cu copilul va primi întreaga colecție.
-Atât am vrut să vă spun, părinte”, a încheiat credinciosul venit la slujbă.
Am înțeles că povestea emoționantă ne trimite cu gândul la o altă iubire, a unui Tată veșnic și Creator, creator de frumuseți fără de număr, de lumină și culoare, de poezie și cântec.
Cine-mi iubește Fiul și-L dorește va primi totul, spun în diverse moduri și feluri Sfintele Evanghelii. Aceste cuvinte din scriptură deschid un univers așezat pe o făgăduință lăuntrică. Cuvinte – angajament a unei relații la bine și la rău … când suntem sănătoși sau bolnavi … să iubim Fiul și să ne împărtășim din iubirea Lui, care devine mai apoi a noastră. O cale lăuntrică în comuniune cu Dumnezeu și semenii. O stare în care ne recunoaștem greșelile și limitele și în care simțim iubirea Fiului față de noi, o atitudine în care învățăm să ne iubim cu iubirea Lui, indiferent de cum ne văd alții. Doar în relația de iubire cu Fiul începem să descoperim marea capodoperă a vieții zugrăvită de Marele Creator.
Oricâte răni și încercări ar apărea în frumoasa călătorie cu Hristos, rostul călătorului este acela de a respecta Adevărul și de a căuta mai întâi să-L înțeleagă prin Taina Libertății, a Iubirii și a Vieții .
Pr. Petru Munteanu