
Cei mai mulți dintre noi știu că sushi este un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze. Mai știm și că se face din pește crud și orez. Și cam atât….. Inițial, sushi a fost un termen folosit pentru conservarea prin fermentare a cărnii și peștelui. Această metodă de conservare a peștelui întreg face ca propriile enzime ale peștelui să genereze o aromă puternică. Cum a apărut sushi. În Japonia secolului X, peștii erau tăiați și spălați în interior cu sake ( vin din orez, tradițional japonez). După perioada de fermentare, orezul era scos din interiorul peștilor și aruncat. Astfel acest fel de mâncare a fost proliferat sub conceptul de un nou mod de conservare a peștelui. Pragmatici și inventivi cum îi cunoaștem, japonezii au reușit să reducă la maximum timpul de fermentație în producerea de sushi. Astfel, au început să adauge oțetul care nu numai că a scurtat considerabil timpul de gătire, dar reușea să adauge și un gust ușor picant preparatului, ajungând cu timpul să aibă gustul pe care îl cunoaștem. Specialiștii propun câteva motive pentru care să mănânci cât mai mult sushi: are cantități scăzute de colesterol, elementele componente ale sushi sunt slab calorice; nori, algă marină comestibilă, conține iod, magneziu, calciu și fier; wasabi are proprietăți puternice digestive și antioxidante; ghimbirul este un antiseptic natural, care ne ajută la creșterea imunității; sosul de soia este bogat în proteine și fier; reduce riscul bolilor cardiovasculare, datorită acizilor grași Omega 3 regăsiți în pește; conține puțini grăsimi saturate, fiind aliatul pentru o siluetă de invidiat; reduce riscurile apariției cancerului, elementele sale componente protejează organismul. Sushi este astăzi un fel de mâncare care a cucerit lumea. O gustare rapidă, un prânz sănătos sau o cină ușoară, la restaurant sau în localuri, acasă sau la birou, la întâlniri haioase cu prietenii sau la petreceri sofisticate, sushi este ideal în orice context.
Amadeus Aștefănesei