Sucul de struguri este mai rar asociat cu posibile beneficii pentru sănătate, deşi proprietăţile sale unice au efecte surprinzătoare asupra pielii, părului sau a funcţionării sistemului cardiac şi imunitar. Antioxidanţii din sucul de struguri au efect protector asupra vaselor de sânge, îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi previn bolile cardiovasculare. Efectele laxative naturale ale acestei băuturi ajuta la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv.
Îndepărtează oboseala, durerea, astenia! Echilibrare organo-celulară
Sezonul de coacere a strugurilor este excelent pentru urmarea unei cure cu suc obţinut din aceste fructe benefice pentru sănătatea organismului şi frumuseţea părului şi a pielii. Sucul de struguri oferă aproape aceleaşi beneficii precum vinul roşu, a cărui efecte pozitive asupra sănătăţii cardiace s-au demonstrat în numeroase studii de specialitate.
Reglarea nivelului de colesterol
Flavonoizii din compoziţia sucului de struguri cresc nivelul colesterolului bun HDL, prevenind blocarea arterelor şi complicaţiile cardiovasculare care survin din aceasta. Odată ce nivelul colesterolului rău LDL este redus, iar vasele sanguine îşi menţin integritatea, circulaţia sângelui se desfăşoară în condiţii normale.
Menţinerea sănătăţii inimii
Sucul de struguri stimulează producţia de oxid nitric, moleculă responsabilă cu flexibilitatea vaselor de sânge, respectiv menţinerea tensiunii arteriale sub control. În consecinţă, riscul instalării bolilor cardiace este redus semnificativ.
Tratarea tulburărilor digestive şi intestinale şi stimularea metabolismului
Persoanele care suferă de probleme digestive sau constipaţie pot folosi ca tratament natural sucul de struguri. Această băutură are un efect laxativ uşor, asigurând buna funcţionare a sistemului digestiv şi intestinal, accelerează arderea grăsimilor şi inhibă senzaţia de foame persistentă. Prin urmare, contribuie la un bun control al greutăţii corporale, reducând riscul instalării obezităţii, diabetului sau afecţiunilor osoase.
Întărirea sistemului imunitar
Sucul de struguri are proprietăţi antibacteriene şi antivirale, întărind sistemul imunitar şi protejând organismul de infecţii respiratorii produse de bacterii şi virusuri.
Prevenirea îmbătrânirii premature
Conţinutul bogat de antioxidanţi din sucul de struguri reduce stresul oxidativ exercitat de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase. Prin urmare, previne îmbătrânirea prematură, ajutând ţesutul cutanat să se menţină suplu, tânăr şi lipsit de linii fine, riduri sau pete cutanate.
Prevenirea cancerului
În gama complexă de antioxidanţi furnizaţi de sucul de struguri se regăseşte resveratrolul, care inhibă formarea tumorilor canceroase în organism. Câteva studii de specialitate au descoperit că sucul din struguri negri este în special eficace în reducerea riscului de instalare a cancerului de sân.
Ameliorarea durerilor de cap
Un pahar cu suc de struguri (cu tot cu coajă şi seminţe), băut dimineaţa pe stomacul gol, este un remediu natural eficient pentru migrene. Nutrienţii din compoziţia acestui suc (vitamina C, vitamina B2, riboflavina etc.) contribuie la ameliorarea durerilor de cap, reglând funcţiile organismului a căror acţiune deficitară contribuie la declanşarea migrenelor. Vitamina B2 contribuie la o mai buna funcţionare a ficatului, iar vitamina C facilitează absorbţia fierului în organism, reglând totodată fluctuaţiile estrogenului.
Înfrumuseţarea pielii şi a părului
Compoziţia bogată în aminoacizi a strugurilor contribuie la regenerarea pielii şi a părului, dar şi la îndepărtarea petelor cutanare provocate de razele ultraviolete. Aceste beneficii directe pentru ţesutul cutanat provin atât prin consumul sucului proaspăt, cât şi prin prepararea unor măşti faciale naturale (compatibile cu orice tip de ten).
Mască hidratantă
Amestecaţi 6 linguri de suc de struguri cu două linguri de iaurt, o jumătate de linguriţă de miere, aceeaşi cantitate de ulei de măsline şi suc de lămâie. Compoziţia se aplică direct pe piele, pentru un tratament intens de hidratare.
Mască antirid
Combinaţi o lingură de suc de portocale, cu trei linguri de iaurt gras şi două linguri de suc de struguri, apoi aplicaţi masca rezultată pe faţă şi pe gât. Acest amestec puternic de fitonutrienți, vitamine şi minerale ajută la învigorarea pielii şi la prevenirea apariţiei semnelor de îmbătrânire.
Prin conţinutul ridicat de apă şi nutrienţii din compoziţie, sucul de struguri ajută şi la hidratarea intensă a părului. Amestecaţi sucul de la 10 boabe de struguri cu o jumătate de banana, o jumătate de avocado şi o linguriţă de ulei de măsline. Aplicaţi tratămentul regulat, pentru o podoabă capilară impecabilă.
(Cules şi prelucrat de Petronela Baghiu)