
Temperaturile foarte ridicate – chiar și în timpul nopții – predispun la insomnie. Dormim prost, puțin, iar în unele nopți, chiar nu reușim deloc să dormim. Un pumn de somnifere nu este niciodată soluția ideală, așa că mai indicat ar fi să apelăm la plantele medicinale din natură.
Valeriana – constituie unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva insomniei. Are acţiune anxiolitică, sedativă şi relaxantă asupra sistemului nervos central şi asupra musculaturii, fiind utilă pentru persoane hipersensibile.
Passiflora – este folosită datorită proprietăţilor sedative şi calmante. Combate insomnia cronică sau pasageră şi îmbună-tăţeşte calitatea somnului, fără să producă dependenţă.
Lavanda – cunoscută pentru efectul ei relaxant şi calmant, este utilizată pentru stări de hiperexcitabilitate nervoasă, insomnie, cefalee.
Florile de tei – au efect sedativ și regenerator. Sunt recomandate nu doar în caz de insomie, ci și în nevroze, astenii, anxietate.
Conurile de hamei – au efect calmant, sedativ, regenerează psihic şi mental, fiind utile în insomnie, anxietate, nevroză, agitaţie.
Din toate aceste plante se pot prepara ceaiuri care pot fi consumate cu 30 de minute înainte de culcare.
Pentru a evita crizele de insomnie, mai ales pe timp de cani-culă, putem recurge la mici trucuri pentru a ne mări confortul pentru un somn liniștit:
– Aerisim bine dormitorul înainte de culcare.
– Facem un duș cu apă călie înainte de culcare.
– Evităm să ne culcăm foarte târziu și încercăm să nu dormim în timpul zilei.
– Încercăm să nu mâncăm mai târziu de ora 18:00; în schimb, hidratăm foarte bine organismul pe tot parcursul zilei, ca să nu ni se facă sete peste noapte.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea