- admin
- mai 2, 2019
- 12:36 pm
„Învierea lui Hristos este începutul şi temelia învierii tuturor oamenilor, la sfârşitul veacurilor. De aceea, Sfântul Apostol Pavel afirmă că „precum în Adam toţi mor, aşa şi în Hristos toţi vor învia”(1 Corinteni 15, 22). Sărbătoarea Sfintelor Paşti este sărbătoarea luminii, adică a sensului ultim al vieţii omului şi al universului; ea ne arată că omul nu este făcut pentru a rămâne în mormânt, ci pentru a urca la cer, iar universul acesta trecător se va preface într-un cer nou şi un pământ nou. Întrucât Sărbătoarea Sfintelor Paşti este şi sărbătoarea păcii şi a bucuriei, ea ne cheamă să aducem oamenilor aflaţi în nevoi pace şi bucurie prin cuvinte frumoase şi fapte bune. Totodată, să nu uităm pe fraţii noştri români aflaţi printre străini.”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Sărbătoarea Paștelui este pentru români, alături de Crăciun, cea mai importantă din an. Pentru această sărbătoare fiecare familie se pregăteşte cu mult timp înainte prin postul ţinut cu atâta evlavie.
În biserica ortodoxă oamenii se pregătesc pentru întâmpinarea sărbătorilor de Paști prin „postul Paștelui” numit şi „Postul Cel Mare”. Acest post durează 48 de zile. În mod oficial, postul începe după „Duminica iertării”, în ziua de luni a săptămânii a 7-a de dinaintea sărbătorii de Paști.
Paștele, sărbătoarea creștină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului. Dar şi ritualuri şi tradiţii religioase, printre care şi cea a salutului pascal – „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.
În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere a început în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului nu este însă proclamată în interiorul bisericii, ci în afara acesteia. Pentru că, spun preoţii, ea priveşte pe toţi oamenii.
Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos a fost celebrată la data de 28 aprilie 2019 de sute de credincioşi din Parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești și nu numai. Ei au participat cu bucurie la slujba Învierii, prilej cu care au primit Sfânta Lumină.
La miezul nopţii, în curtea Parohiei „Sf. Voievozi” din Săvinești se aflau sute de credincioși, veniți să ia Lumina Sfântă. Părintele paroh Petru Munteanu a ieșit din biserică la ora 00:00 şi i-a chemat pe cei prezenți cu îndemnul „Veniţi de luaţi Lumină!”.
Ceremonia a continuat cu ieșirea procesională a părintelui paroh, a cântăreților și a credincioșilor din biserică. A urmat cântarea „Învierea Ta Hristoase Mântuitorule…” și cu citirea Evangheliei, înainte de binecuvântarea de început.
După ce lumânările oamenilor s-au aprins, și după ce s-a rostit pericopa Evanghelică, părintele Petru Munteanu a dat citirii Pastorala „Din tărâmul morții în tărâmul viețiurii celei adevărate” a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan.
„În această noapte de lumină, precum și în zilele care urmează, trăim ceva aparte, ceva deosebit față de celelalte zile ale anului. De cele mai multe ori nu reușim să exprimăm în cuvinte această stare, însă simțim că o lucrare tainică se petrece în noi. Este o mare bucurie care se revarsă peste întreaga noastră ființă. Avem, parcă, mai multă viață în noi, mai mult seninătate. Vedem lumea cu alți ochi și arătăm mai multă deschidere față de semenii noștri. Natura însăși pare a fi mai frumoasă în ziua Învierii. Intensitatea acestei stări de lumină este, desigur, diferită. La unii oameni ea se manifestă mai deplin, la alții cu mai puțină consistență și profunzime”.
O privire onestă asupra vieţii noastre arată că, de cele mai multe ori, suntem creştini doar cu numele. Împlinim exterior, dacă împlinim, poruncile și rânduielile bisericești, dar ne lipsește adâncimea vieții duhovnicești. În mod formal aparținem Bisericii, precum ramurile unui copac. Prin aceste ramuri nu mai curge însă seva dătătoare de viață, pentru că nu avem duh de pocăință, cuget smerit și rugăciune fierbinte. Lipsiți de roadele Duhului Sfânt – dragostea, bucuria, pacea, blândețea –, devenim ramuri uscate, fără legătură reală cu viața copacului, adică a Bisericii”.
(…)
„Drept-slăvitori creștini,
Experiența mărturisește că, în Biserică, omul cu dreaptă credință, arătată în rugăciune și în dragoste, în pocăință și în smerenie, în timp de liniștire, răzbate mai ușor în viață. Ispi-tele, necazurile, suferința sau unele neîmpliniri nu lipsesc. În același timp, acestea nu se transformă în deznădejde sau în lipsa totală de sens și lumină în viață. Într-un suflet credincios și smerit, chiar dacă apar clipe de întuneric și de iad, Hristos coboară cu puterea Învierii Sale și-l ridică. Bucuria reapare în suflet și omul trăiește din nou starea de împlinire și de pace.
În aceste zile de Înviere, să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască statornicie în credință, putere în rugăciune și dragoste, cuget de căință, smerenie și liniște sufletească. Acestea creează spații de lumină și libertate în viața omului pentru că în ele se află puterea Învierii lui Hristos. Din această putere să hrănim sufletul nostru, al familiei noastre, al Bisericii, al Țării și al lumii.
Cu dragoste sfântă, din inimă de părinte și frate, vin în fața dumneavoastră și rostesc cu bucurie fiecăruia și tuturor: HRISTOS A ÎNVIAT!” (Fragment din Scrisoarea Pastorală Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei)
Înainte de Sfânta Liturghie a Învierii, părintele paroh împreună cu credincioșii, intonând „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”, au înconjurat sfânt lăcașul de cult, după care au intrat în biserică.
Liturghia Învierii, cel mai important moment liturgic al anului, este trăită de către Biserică cu o mare bucurie. Veşminte luminoase, cântări în tonuri veselitoare, lumânări în mâini şi candele aprinse în suflete, zâmbete pe chipuri. În toiul nopţii, totul explodează de lumină şi bucurie!
Sărbătoarea Sfintelor Sărbători Pascale a continuat cu slujbe şi procesiuni în cele trei zile ale praznicului, iar toți credincioșii, care au trecut pragul sfânt lăcașului de cult de la Săvinești, au primit ouă roșii și bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paști.
În prima zi de Paști, duminică, 28 aprilie, în toate bisericile din Patriarhia Română a fost săvârşită, începând cu ora 12:00, slujba Vecerniei speciale, numită şi „A doua Înviere”. Conform tradiţiei, în cadrul slujbei a fost citită în 12 limbi pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul al 20-lea, versetele de la 19 la 25, deoarece: „Toate popoarele de orice limbă, de orice etnie, sunt chemate să asculte Evanghelia, vestea cea bună a biruinţei lui Hristos asupra morţii, a iertării păcatelor şi a luminii învierii celei de obşte, care a fost inaugurată prin Învierea Sa din morţi.” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române).