Murele de pădure sau murul sălbatic cum i se mai spune în popor, poartă denumirea științifică de „Rubus Fruticos”. Pe lângă faptul că aceste fructe dulci-acrișoare sunt extraordinar de gustoase, au, de asemenea, beneficii nebănuite asupra sănătăţii tale.
Descoperiri științifice recente arată că aceste fructe pot să prevină anumite forme de cancer.
Ce conţin murele?
Aceste fructe conţin tanin, acizi organici, vitamina C şi flavonoide.
Taninul este un compus vegetal complex care poate să precipite proteinele care contribuie la formarea precipitatelor insolubile. El se regăseşte în plante şi previne anumite afecţiuni virotice sau bacteriene, dar şi apariţia anumitor tumori.
Pe de altă parte, acizii organici sunt responsabili de creşterea poftei de mâncare (aviz celor care doresc să slăbească), şi sunt capabili să maximizeze efectul apei asupra metabolismului. Vitamina C are numeroase roluri benefice asupra organismului nostru, cum ar fi: neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, reacţiile imunologice şi facilitarea absorbţiei fierului în tubul digestiv. Flavonoidele merg mână în mână cu vitaminele, iar în multe țări dezvoltate precum SUA, este recomandat consumul zilnic a 150-200 grame de mure.
Este mai puțin cunoscut faptul că , atât fructele, frunzele, cât şi tulpinile au efecte bune asupra sănătăţii organismului uman.
Frunzele pot să contribuie la tratarea diareii, a colitelor, a hemoragiilor sau a aftelor şi stomatitelor; pot de asemenea să amelioreze simptomele diabetului şi a hemoroizilor, dar şi ale leucoreei. Se pot folosi frunzele şi tulpinile sau rădăcinile sub formă de ceai, care va avea efect, rol de tonic excepţional. Tulpinile și frunzele trebuiesc mai întâi uscate, şi apoi se poate prepara un ceai după următoarea reţeta: la o linguriţă de frunze uscate, se adăugă o cană de apă fiartă, se acoperă şi se lăsă aşa timp de 15 minute. Atunci când ceaiul va avea un gust acrişor spre amărui, vei avea compoziţia perfectă.
Fructele conţin salicil, care este aceeaşi subtanță activă regăsită în aspirină şi care are efecte antiinflamatorii foarte bune. Din acest motiv, e nevoie de o prudenţă sporită în cazul persoanelor care nu au o toleranţă ridicată la aspirină.
În plus, murele au foarte multe antocianice, care le dau coloritul lor specific şi care sunt nişte antioxidanţi grozavi, alături de vitaminele E şi C şi de acidul elagic care se găsesc și ele în mure.
Bolile de inimă pot fi ameliorate cu ajutorul acestor fructe, iar procesele de îmbătrânire vor tinde să fie încetinite. Cercetările arată că, în ce priveşte bolile psihice, consumul regulat de mure poate să contribuie la ameliorarea acestor boli.
Și mai mult de atât, murele conţin pectină şi alte fibre cunoscute pentru rolul lor protector asupra sănătăţii sistemului digestiv. Chiar dacă vitamina C ar putea să provoace poftă de mâncare, fibrele vor ţine obezitatea la distanţă.
Amigdalitele sau simplele dureri în gât, răguşelile, constipaţia sau menstruaţia prelungită şi chiar infecţiile urinare pot să fie și ele ameliorate cu ajutorul acestor fructe: 3 pumni de mure consumate cu un sfert de oră înainte de masă pot să fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a ţine aceste afecţiuni la distanţă. O altă recomandare constă în realizarea următorului amestec, care trebuie ţinut într-un borcan închis timp de 40 de zile: jumătate de pahar de mure proaspăt culese şi un pahar şi jumătate de miere. Se pot consuma minim 4 şi maxim 6 linguriţe din acest amestec pe zi, fie filtrate, fie în starea naturală.
Murele sunt de asemenea remineralizante şi astringente, antireumatice şi hipotensive, şi pot să amelioreze simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin.
Aceste fructe pot să prevină anumite forme de cancer, cum ar fi cel de sân, stomac sau colon, în principal datorită acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formării substanţelor cancerigene în organism. După studii efectuate în acest sens, neoplasmele orale şi alte tumori maligne orale pot fi reduse cu un procent de aproximativ 44%.
Reţetă de spumă de mure:
200 ml de frişcă bătută se amestecă împreună cu 1 cană de mure, 90 de grame de zahăr pudră, jumătate de linguriţă de coniac şi jumătate de lingurință de esenţă de vanilie. Folosiți un mixer electric pentru a omogeniza totul şi apoi puneți spuma la frigider pentru 30 de minute.
Poftă bună!
Petronela Baghiu