Pasca delicioasă cu brânză dulce și stafide este o prajitură de casă tradițională și delicioasă.
Ingrediente:
100 g. unt
7 ouă
1 lămâie
500 ml lapte
1 praf de sare
200 g. zahăr
1 kg făină albă
50 g. drojdie proaspătă
2 fiole esență de rom
100 g. stafide ( care se pun la înmuiat în esență de rom)
500 g. brânză dulce scursă de zăr
1 lingură coajă de lămâie
100 g. smântână
Preparare:
Se face o maia din drojdie, 1 lingură de făină și 100 ml lapte călduț. Se lasă să crească până își dublează volumul. Între timp, se sparg ouăle și se separă albușurile de galbenușuri. Gălbenușurile se frecă cu un praf de sare până se albesc.
Se pune laptele la fiert împreună cu zahărul și se lasă până dă prima dată în clocot, apoi se ia de pe foc și se lasă la lasă să se răcească. Când este călduț se adaugă o fiolă de esență de rom, gălbenușurile și coaja rasă de lămâie.
Într-un vas înalt se pune făina cernută de 2-3 ori, așa va fi mai afânată iar cozonacul va crește frumos. Se face o adâncitură în mijloc unde se adaugă maiaua și laptele călduț. Se frământă pâne se încorporează tot lichidul.
Se acoperă aluatul și se lasă la crescut, circa 40-45 de minute, la loc călduros, până își dublează volumul.
Pască delicioasă cu brânză dulce și stafide
După care se încorporează treptat untul topit. Se frământă energic până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Se adaugă jumătate din cantitatea de stafide și se continuă framântarea până se încorporează toate stafidele. În acest interval se amestecă brânza scursă cu zahărul, smântana, coaja de lămâie și restul stafidelor.
Se împarte aluatul în două. Bucățile astfel obținute se mai împart o dată în două.
Pe o planșetă se întinde o parte din aluat, care apoi se pune într-o tavă rotundă. Întindem a două jumătate în sul lung și îl răsucim, pe care îl adăugăm pe margine și lăsăm la crescut din nou, până își dublează volumul. Punem în mijloc umplutura de brânză și dăm la cuptorul preîncălzit până se rumenește frumos deasupra. La fel procedăm și cu aluatul rămas.
Lăsăm pasca cu brânză dulce și stafide să se răcească înainte de a o tăia.
Mod de servire:
Serviți pasca cu brânză dulce și stafide după ce s-a răcit.
Geta Lupoi