PS Nichifor Botoșăneanul, alături de clericii din Roznov, în ședință semestrială la Săvinești

Clericii din Protopopiatul Roznov, județul Neamț, s-au reunit marți, 28 iunie 2022, în cadrul conferinței semestriale preoțești.

Întâlnirea a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii, fiind săvârşită în Biserica Sf. Voievozi din Săvinești, în prezența Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Galerie Foto

Ajuns la Săvinești, PS Nichifor Botoșăneanul a fost întâmpinat de soborul de preoți, dar și domnul primar Daniel Horciu, după cum spune tradiția, cu pâine și sare.

Evenimentul, găzduit de părintele paroh Petru Munteanu, a continuat în biserica săvineștenă, unde Părintele Episcop Vicar a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură și a vorbit despre rugăciunea în viața preotului, ca parte integrantă a temei omagiale a anului 2022, proclamat ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

În cadrul cuvântului de învățătură, adresat la sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Nichifor Botoșăneanul a subliniat lucrarea Sf. Arhangheli, la care suntem și noi chemați să luăm parte.

Suntem în biserica Sf. Arhangheli, suntem chemați pe pământ să trăim și noi lucrarea lor. Arhanghelii lucrează pentru om și povățuiesc pe om. Și trudesc în această slujire și aduc vestea lui Dumnezeu omului, spre mântuire. Și să nu ne închipuim că lucrau doar în Vechiul Testament, doar în timpul Vechiului Legământ, sau că doar Maicii Domnului i-au adus această veste, ci în chip nevăzut și neștiut de noi lucrează și astăzi, mai ales în parohiile și în bisericile care-i au ca ocrotitori, mai ales în rândul celor ce îi cheamă în rugăciunile lor, stăruitor. Îngerii au fost creați să slujească oamenilor, dar au fost creați în primul rând pentru propria lor fericire, pentru că în această slujire cunosc pe Dumnezeu, se împărtășesc de Dumnezeu, primesc pacea și puterea lui Dumnezeu. Și îngerii ne sunt și nouă povățuitori. Îndeosebi preoții suntem chemați, asemenea îngerilor să slujim oamenilor, să înțelegem că  rugăciunile noastre lucrează în viața lor, că putem schimba viața omului.”

În semn de recunoștință, pentru prezența în rândul credincioșilor din parohia „Sf. Voievozi”, părintele Petru Munteanu i-a oferit în dar Preasfințitului Părinte Nichifor un baston arhieresc, menționând:

Preasfinția Voastră, pentru parohia noastră, ziua de astăzi este un moment de mare și de strălucitoare bucurie duhovnicească. Prezența Preasfinției Voastre împlinește Biserica întru totul, pentru că acolo unde este episcopul, acolo este și Biserica. Ne-ați împlinit și ne-ați bucurat sufletul prin acest frumos cuvânt duhovnicesc adânc și  permiteți-mi, ca recunoștință și ca dorință să ne păstoriți întru mulți și binecuvântați ani, din partea enoriașilor parohiei noastre să vă dăruim un baston arhieresc, să ne conduceți pe drumul cu Hristos, să ne iertați când cădem și să ne ridicați pe brațele de rugăciune ale Preasfinției Voastre, să ne ajutați și să ne pomeniți în rugăciunile Preasfinției Voastre.”

Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească de până acum. Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de ierarh, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți.

PS Nichifor Botoșăneanul a dorit să viziteze și viitorul centru de zi pentru persoane vârstnice, clădirea Școlii Vechi, care din toamna aceasta, prin Parohia Sf. Voievozi, va oferi posibilitatea ca persoanele vârstnice să beneficieze de activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, activităţi cultural-artistice, cenacluri literare, consiliere psihologică şi suport emoţional pentru vârstnici, dar și servicii de kinetoterapie. Și Casei Ștefan din Săvinești, care adăpostește 10 tineri, cu vârsta cuprinsă între 9 și 17 ani, Părintele Episcop Vicar i-a călcat pragul, zăbovind câteva minute de vorbă cu tinerii.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul s-a născut pe 14 noiembrie 1967, la Brăila. Între anii 1982-1986 a urmat cursurile Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, iar între anii 1988-1993 a fost student la Universitatea din Galaţi, Facultatea de Mecanică, Specializarea „Maşini Termice”, ingineri zi. A finalizat cursurile cu teza de licenţă „Proiectarea motorului cu ardere internă MAN, 6 cilindri în linie”. Între anii 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Secţia Pastorală, unde a obţinut diploma de licenţă prin prezentarea tezei „Relaţia părinte-fiu duhovnicesc în Patericul Egiptean”.

PS Nichifor Botoșăneanul a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor în ședința Sfântului Sinod, ce a avut loc pe 25 februarie în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și hirotonit episcop în data de 7 martie 2021 în Catedrala Mitropolitană din Iași.

go top