Nașterea Domnului, Sărbătoarea bucuriei

Crăciunul – Sărbătoarea Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos

Sărbătoarea Nașterii Domnului sau Crăciunul este sărbătoarea prin care prăznuim iubirea smerită a lui Dumnezeu față de oameni. Dumnezeu cel veșnic trimite pe Fiul Său în lume, se face om pământean pentru ca pe pământeni să îi ridice la viața veșnică cerească. (..) Sărbătoarea naşterii Domnului este o sărbătoare a preaslăvirii lui Dumnezeu care se face om din iubire pentru oameni, pentru mântuirea lor, o sărbătoare a păcii sufleteşti, a bucuriei sau a buneivoiri între oameni”. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Galerie Foto 24 decembrie

Galerie Foto 25 decembrie

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 25 decembrie Sărbătoarea Nașterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În fiecare an, la 25 decembrie, este sărbătorit primul praznic împărătesc cu dată fixă, din punct de vedere al cronologiei existenţei Mântuitorului, Naşterea trupească a Domnului, denumită popular Crăciunul. Nașterea Domnului Iisus Hristos este vestită de îngerii din ceruri ca bucurie mare pentru mântuirea oamenilor, pentru că Cel ce Se naşte într-o iesle dintr-o peşteră de sub pământ este Acela prin Care şi pentru Care au fost făcute cerul şi pământul, Fiul Cel veşnic al Tatălui ceresc.

Sărbătoarea Nașterii Domnului

La Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Sfânta Liturghie la Parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, avându-l alături pe părintele Ioan Mihai Măriuța, fiul al satului și preot în cadrul parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” din localitatea Bor, Valea Timocului din Serbia.

Sărbătoarea Nașterii Domnului

Pastorală la Nașterea Domnului a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan

Pericopa Evanghelică a fost citită de părintele Ioan Mihai Măriuța, după care părintele Petru Munteanu  a dat citirii Pastoralei la Nașterea Domnului a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din aceasta am extras un pasaj.

În atmosfera sfântă a sărbătorii Nașterii Domnului, aducem în faţa ochilor minţii şi a inimii voastre chipul binecuvântat al Preasfintei Fecioare Maria, al bătrânului Iosif, al îngerilor, al magilor şi al păstorilor. Suntem chemaţi să ne regăsim şi noi în chipurile lor, să tindem spre viaţa lor. Iar mărturisirea lor să fie puterea mărturisirii noastre. Sfinţenia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, modestia bătrânului Iosif, simplitatea păstorilor, înţelepciunea şi curajul magilor sunt izvoare de viaţă care ne pot adăpa credinţa. Ele ne pot întări în atitudinea noastră mărturisitoare.

Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască harul trăirii credinţei noastre ortodoxe în toată profunzimea, cuprinderea şi adevărul ei. Îl rugăm, de asemenea, să ne apere familia şi neamul şi să ne întărească şi pe noi întru mărturisirea acestor fundamentale valori. Bucuria, pacea, liniştea şi adevărul care izvorăsc din Peştera Betleemului să ne cuprindă pe noi toţi… Pe cei dragi ai noştri şi pe toată lumea! Vă doresc tuturor o sărbătoare a Nașterii Domnului cu multă pace sufletească şi un Nou An cu nădejde şi împliniri frumoase în viaţa proprie, a familiei, a Bisericii şi a Neamului.” (NAȘTEREA DOMNULUI – TAINA CREŞTINULUI MĂRTURISITOR, IPS Teofan).

Campania social-filantropică „Sărbători pentru fiecare”

Sărbătoarea Nașterii DomnuluiParohia păstorită de părintele Petru Munteanu a organizat și în această perioadă a anului, în parteneriat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, campania social-filantropică „Sărbători pentru fiecare”. Acțiunile acestei campanii au constat în distribuirea de dulciuri, fructe, jocuri și jucării, articole de îmbrăcăminte pentru foarte mulți copii proveniți din medii sociale vulnerabile, precum și pentru toți cei care au călcat pragul sfânt lăcașului de cult.

În acest sens, au fost oferite 300 de pachete în Ajunul Crăciunului și 400 de pachete la Sărbătoarea Nașterii Domnului, oferite chiar de „Moș Crăciun”. Cu mic cu mare, toți cei prezenți la Sfânta Liturghie au primit darurile, oferind la schimb un zâmbet de bucurie.

La sfârșitul slujbei, corul bisericii ”Sfinții Voievozi”, format din câțiva enoriași ai parohiei, au adus și ei laudă Nașterii Domnului, intonând colinde ce au mângâiat sufletul celor prezenți.

Sărbătoarea Nașterii Domnului

Sărbătoarea Nașterii Domnului a adus de sub tipare o nouă publicație a Editurii Jurnal Spiritual, „Predici encomiastice la sfinţii părinţi”, Sf. Ioan Hrisostom în traducerea părintelui profesor Dumitru Fecioru.

„Predici encomiastice la sfinţii părinţi”, Sf. Ioan Hrisostom sau Sf. Ioan Gură de Aur

La această lansare de carte a făcut referire și părintele Petru Munteanu, la finalul Sf. Liturghii: „Mulţumim Bunului Dumnezeu care ne-a ajutat să ajungem astăzi la slăvita sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Cu acest prilej, biserica noastră, parohia noastră, lansează o carte deosebit de frumoasă, intitulată „Predici encomiastice la sfinţii părinţi”, Sf. Ioan Hrisostom sau Sf. Ioan Gură de Aur. Este vorba despre aducerea la lumină a unui manuscris lăsat de un părinte profesor, Dumitru Fecioru, nepoatei sale, pe nume Victoria David.

În continuare, părintele Munteanu a lecturat frumoasa mărturisire a doamnei Victoria David, din care vă redăm un paragraf.

„Am avut binecuvântarea să trăiesc în jurul unui părinte bun, părintele profesor Dumitru Fecioru, unchiul meu. De la acesta am învăţat iubirea faţă de Sfânta Biserică, faţă de Sfinţii Părinţii, faţă de istoria ei. Familia părintelui Dumitru Fecioru a constituit pentru mine prima Biserică. (…) Încredinţez Editurii Jurnal Spiritual această comoară care s-ar dori împărtăşită cititorilor ce doresc să afle Lumina şi căldura, pacea şi binecuvântarea, postul şi milostenia, stări trăite de unchiul meu, părintele Dumitru Fecioru. Prin lucrările sale literare şi prin viaţa lui.”

Punem deci la inima dumneavoastră acest frumos manuscris care este adus la lumina zilei, cu această ocazie a Sărbătorii Nașterii Domnului. Și rugăm ca Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască această bucurie a Sărbătorii Nașterii Domnului, să ne dăruiască pace şi lumină-n sufletele noastre… Și să mergem cu starea aceasta frumoasă a Nașterii Domnului la casa noastră.”

Sărbătoarea Nașterii DomnuluiSărbătoarea Nașterii DomnuluiAcțiunea social-filantropică – „Rugă pentru părinți”

În continuarea cuvântului său, părintele Munteanu a anunțat acțiunea social-filantropică, „Rugă pentru părinți”. Aceasta se va desfășura miercuri, 27 decembrie 2017, la Centrul pentru persoane vârstnice Roznov.

Noi anunţăm ca de obicei, în ziua de 27 decembrie, adică miercuri, vom merge la Casa de bătrâni de la Roznov. Ca în fiecare an, dacă doriţi să participaţi la acest frumos eveniment, să colindăm pe bătrânii care, iată, din încercările vieţii lor au ajuns acolo, la Căminul pentru persoane vârstnice de la Roznov, să le vestim Nașterea Domnului, să-i îmbrăţişăm, să le dăm un pachet, să faceţi o milostenie şi o pomană, vă invităm miercuri, la ora 13,00, în faţa Căminului de bătrâni sau plecarea de la Sfânta Biserică.

Cei care intră în ceata noastră intră cu această bucurie şi milostenie, pe care dorim s-o spunem şi celorlalţi, care, iată, acum sunt mare parte singuri şi care-şi trăiesc bătrâneţea într-o casă sau într-o cantină, în centrul de bătrâni. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi, pe toţi, Amin!”

Colindele vestesc Nașterea Domnului

De sărbătoarea Nașterii Domnului sunt legate o mulţime de obiceiuri frumoase. La noi, în ajun de Crăciun se merge cu colindul, din casă în casă, vestind Nașterea Domnului. Cele mai cunoscute colinde sunt: „O ce veste minunată”, „Florile Dalbe” şi „Steaua”.

Duminică, 24 decembrie 2017, o parte dintre membrii Corului ”Edelweiβ” (Floare de colț), care aparține Forumului Democrat German Piatra Neamț, au încântat auzul și sufletele enoriașilor prezenți la Sfânta Liturghie din biserica „Sfinţii Voievozi“ din Săvineşti. Grupul a fost format din Augusta Jumanca, vicepreședintele Forumului Democrat German Piatra Neamț; Dan Rudy Matzner, președintele Forumului Democrat German Piatra Neamț; Cătălina Bertalan; Filoteia Iordache; Stela Gașpari; Mihail Gașpari; Bumbu Rodica; care au răspuns invitaţiei părintelui paroh Petru Munteanu.

Sărbătoarea Nașterii Domnului – Corul „Edelweiβ” a oferit un frumos recital de colinde

Vocile calde ale membrilor Corului ”Edelweiβ” au răsunat în lăcaşul sfânt din Săvineşti, creând o atmosferă deosebită în duh şi rugăciune. Pentru credincioşi a fost încă o ocazie de a redescoperi frumuseţea colindelor pentru mult așteptata sărbătoare a Nașterii Domnului.

 „Ne face o deosebită plăcere să fim iarăși invitați în Parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești și să ascultați colindele noastre… Atât cele germane, cât și cele românești. Sperăm să venim și anul viitor, colaborăm frumos, de mulți ani, cu părintele Munteanu. Suntem încântați ori de câte ori suntem invitați aici, la dumneavoastră”; a menționat domnul Dan Matzner, președintele Forumului Democrat al Germanilor (FDG) din Piatra Neamț.

Corul „Edelweiβ” a oferit un frumos recital de colinde, interpretate atât în limba română, cât și în limba germană. Dintre acestea: „Süβer die Glocken nie kingen”- (Niciodată clopotele nu au sunet mai delicat); „O Tannenbaum ”- (O brad frumos); ”Kommet, ihr Hirten” – (Veniți voi păstori); „Stile Nacht!” – Noapte lină.

Sărbătoarea Nașterii Domnului

Cadouri pentru oaspeți

Părintele Petru Munteanu le-a oferit colindătorilor câte un exemplar din Buletinul parohial ”Hai cu noi”, ediție specială a lunii decembrie (o retrospectivă a anului 2017); precum și câte un exemplar din cartea proaspăt ieșită de sub tiparele Editurii Jurnal Spiritual, „Predici encomiastice la sfinţii părinţi”, Sf. Ioan Hrisostom.

Ca în fiecare an, corul Forumului German din Piatra Neamț, „Edelweiβ”, își pregătește colindele, mai mult sau mai puțin, că ar trebui deja să le știm. Dar ne face o bucurie deosebită să venim la Săvinești, este deja o tradiție, de mai mulți ani. Ne bucurăm de câte ori venim aici, pentru că suntem primiți cu multă căldură sufletească. Suntem foarte fericiți când auzim că cei din biserică fredonează colindele împreună cu noi. Poate, cândva, vom auzi și prima strofă în germană. Un An Nou fericit și toate cele bune tuturor”, a menționat doamna Augusta Jumanca.

Hristos se naște, măriți-L!

Hristos din ceruri, întâmpinați-L!

Hristos pe pământ, înalțați-vă!” (Cântarea 1, Canonul întâi al Nașterii)

Sărbători fericite!

Brîndușa Dediu

Citiți și „Orice bătaie de clopot este o invitație la Cina Domnului!”.

go top