Sfântul Ștefan – „Icoană vie, luminoasă, a martiriului„

Astăzi facem pomenirea Sfântului Apostol, Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan. El era un tânăr plin de Duhul Sfânt care făcea minuni și propovăduia cu îndrăzneală credința în Iisus Hristos, dovedindu-o din Sfintele Scripturi. Este o icoană vie, luminoasă, a martiriului. Așa după cum Hristos Domnul S-a rugat pe Cruce zicând ‘Părinte iartă-le lor că nu știu ce fac’, referindu-se la cei care Îl răstigneau, tot așa și Sfântul Arhidiacon Ștefan se roagă pentru cei care îl ucid zicând ‘Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta’”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Galerie Foto

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește, la 27 decembrie, pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Acesta a fost unul dintre cei șapte diaconi — din rândul evreilor eleniști — aleși de Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac, pentru ca Apostolii să se poată dedica vestirii Cuvântului lui Dumnezeu.

Datorită harului și înțelepciunii de care se învrednicise și a semnelor și minunilor cu care își însoțea propovăduirea, a stârnit ura evreilor, care l-au adus la judecată în fața Sinedriului, acuzându-l că hulește Legea și pe Moise. Ștefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos și că El este Mântuitorul cel așteptat și prezis de Profeți, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii și lipsa lor de credință. Fiind condamnat la moarte, Ștefan a fost scos din cetate și ucis cu pietre, după obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir creștin și mărturisitor al lui Hristos.

În Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești slujba dedicată Sfântului Apostol Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ștefan, a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, avându-l alături pe părintele diacon Daniel Dimitriu Sîrghie, de la Parohia „Înălțarea Domnului” din Pașcani.

După citirea fragmentului Evanghelic, părintele diacon a prezentat câteva pasaje din Acatistul Sfântului Ștefan, care ilustrează atât de profund martiriul Întâiului Mucenic Ștefan.

Cel care deschide şirul martirilor este Sfântul Arhidiacon Ştefan, despre a cărui slujire şi martiriu citim pe larg în Faptele Apostolilor, la cap. al 6-lea şi al 7-lea. Biserica nu l-a uitat şi i-a rânduit, iată, zi de luminoasă pomenire, tocmai la praznicul Naşterii Domnului.

De aceea îi aducem şi noi prinos de cucernică recunoştinţă, o dată cu întreaga creştinătate. Una dintre cele mai frumoase evocări a sfintei sale mucenicii socotim a fi Acatistul, atât ca mijloc de cinstire, cât şi ca formă de rugăciune. Mergând pe firul lui, vom alege câteva versuri, spre ilustrarea minunatei glăsuiri despre viaţa şi mucenicia sa:

„Bucură-te, uşa mucenicilor.” (Icos I). Într-adevăr, ca întâiul martir creştin, a deschis prin jertfa sa uşa cetelor de mucenici, care vor împodobi cerul şi pământul cu exemplul dăruirii lor totale. Uşa Cea Mare este, de fapt, Hristos, căci El a spus: „Eu sunt Uşa. De va intra cineva prin Mine, se va mântui!” (Ioan, X, 9). Dar, urmând lui Hristos, fiecare creştin poate fi o „uşă” de trecere a semenilor săi, spre Împărăţia Cerurilor;

„Bucură-te că Hristos te-a încununat frumos.” (Icos I). Dragostea sa jertfelnică i-a adus, de fapt, prima cunună de mucenic în istoria creştinismului. Chiar şi numele său consună, etimologic, în acest sens: stephanos (gr.) = cunună, coroană. Asemenea lui toţi cei care-i vor urma exemplul vor primi cununa vieţii, precum inspirat scrie Sfântul Apostol Iacov: „Fericit este bărbatul care rabdă ispita, căci lămurit făcându-se va lua cununa vieţii, pe care a făgăduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El” (I, 12);”.

Sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos ne oferă, în aceste zile, bucuria momentelor petrecute împreună cu familia și toți cei dragi, cu farmecul vechilor tradiții de Crăciun și cu sentimentul că toți putem fi mai buni față de cei din jur.

Cu prilejul Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, dar şi a prăznuirii Sfântului Arhidiacon Ştefan, Parohia “Sfinţii Voievozi” din Săvinești, în parteneriat cu Fundaţia Împreună pentru Solidaritate din Piatra Neamț, a derulat şi anul acesta acţiunea social-filantropică intitulată „Rugă pentru părinţi”.

Astfel, la data de 27 decembrie 2022 mai multe persoane cu suflet nobil s-au alăturat părintelui paroh Petru Munteanu și vizitat și colindat persoanele asistate din cadrul Centrului pentru persoane vârstnice Roznov, oferindu-le, totodată, și câteva daruri, în valoare de 5000 lei.

Vă mulțumesc tare mult că în fiecare an respectați această tradiție, ca de Sfântul Ștefan să veniți cu părintele Munteanu la cămin. Este foarte frumos. Am insistat și am rugat și pe părintele și pe dumneavoastră să mergeți în fiecare cameră, pentru că aici avem rezidenți de ani de zile și care s-au obișnuit cu această tradiție. Și anul ăsta a fost o mare surpriză pentru ei și pentru noi. Vă mulțumesc tare mult și pentru cadourile frumoase pe care le-ați adus și pentru atenția pe care o aveți pentru vârstnici, pentru grija, pentru rugăciunile care le faceți pentru ei, pentru colindele frumoase. Am avut și copilași, am avut și formații, dar când vine preotul cu colinda este cu totul altceva. Știu cât de mult contează pentru aceste persoane care astăzi sunt, mâine s-ar putea să nu mai fie și ultima lor amintire să fie că a fost părintele Munteanu, că au fost enoriașii și dumneavoastră ați fost și că le-ați oferit ceva și un cuvânt frumos este foarte mult.”, a menționat domnul Romeo Panaitescu, directorul Centrului.

Ca în fiecare an, vârsnicii și-au primit colindătorii cu ochii în lacrimi, lacrimi care exprimau atât tristețea, precum și bucuria din sufletele lor încercate. Fiecare salon a fost vizitat, colindat, prilej cu care au fost împărțite daruri pentru fiecare.

A fost posibilă această întâlnire a noastră pentru că am simțit cu toții iubirea lui Dumnezeu. Când omul simte iubirea lui Dumnezeu devine fericit și, în fericirea lui, fericește și pe alții. Când omul simte mângâierea lui Dumnezeu, mila lui Dumnezeu, iertarea Lui, ajutorul Lui mărturisește acestea și celorlalți.

Și iată, ne vedem împreună pentru că, cu toții suntem recunoscători că Dumnezeu ne-a binecuvântat și ne-a dat zile, sănătate, daruri multe pe care, uneori, noi nu le mai vedem. Românul zice așa „Nemulțumitului i se ia darul înapoi”, deci noi să fim mulțumitori.”, a opiniat părintele Petru Munteanu.

La mulți ani! Ștefan și Ștefania

Peste 500.000 de români îşi sărbătoresc, marţi, onomastica, de sărbătorea Sfântului Ştefan.

Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 359.675 de bărbaţi şi 148.924 de femei.

Dintre bărbaţi, cel mai întâlnit prenume este Ştefan – 307.196 persoane, iar la femei Ştefania – 121.107 persoane. Printre derivatele masculine se numără: Fane – 497 persoane, Fănel – 8.166, Fănică – 4.695, Istvan – 32.443, Ştefănel – 3.502, Ştefănuş – 4, Ştefănuţ – 3.172.

La femei, derivatele sunt: Fana – 30, Fănica – 8.130, Fănuţa – 1.005 şi Ştefana – 18.652.

go top