Ingrediente și preparare blat:
150 g zahăr, 5 gălbenușuri și un ou întreg se amestecă foarte bine, se adaugă pe rând sub agitare 2 linguri cacao, 80 g nucă măcinată (migdale sau alune) și o lingură de cafea macinată fin.
La această compoziție se adaugă spuma bine bătută a celor 5 ouă.
Se coace întreaga masă într-o tavă de tort.
Crema:
200 ml cafea neagră concentrată cu zahăr (eu puneam o lingură de zahăr, dar după gust) se fierbe să scadă ca un sirop mai gros, se lasă la răcit.
200 g unt se amestecă cu un galbenuș și spuma bătută cu puțin zahăr pudră și cu siropul bine răcit, până se obține o masă omogenă.
Dacă apare un aspect ca de griș, se freacă separat încă puțin unt și se tot adaugă din masa cu aspect de griș sub agitare, până capătă un aspect lucios și omogen (cum se face și cu o maioneză tăiată!).
Se taie blatul în două, se umple cu cremă între straturile de blat și deasupra de asemenea, se ornează și se servește.
Poftă bună!
Augusta Jumanca